Na festivale Jánošíkove dni znovu ožije zbojnícka legenda

Aj keď historický Jánošík žil iba 25 rokov, zo slovenskej tradície nikdy nevymizol. Pri špeciálnej príležitosti, 330. výročí jeho narodenia, si legendárneho zbojníka a svojho patróna pripomenie aj 56. ročník Medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni, ktorý sa bude v obci Terchová a okolí konať od štvrtka až do nedele. Na návštevníkov čaká počas štyroch dní mix rôznorodých programov, v ktorých sa vystrieda viac ako 1 300 účinkujúcich zo Slovenska, z Česka, Chorvátska, Poľska a Ukrajiny.

01.08.2018 09:00 , aktualizované: 02.08.2018 07:29
Jánošíkove dni Foto: ,
Návštevníci podujatia Jánošíkove dni v roku 2015 odpočívajú pri soche Jánošíka nad obcou Terchová.
debata (4)

Ak osláviť svojho slávneho rodáka, tak vo veľkom štýle. Tak znie heslo, ktorým sa zrejme riadili aj organizátori festivalu Jánošíkove dni. Kľúčovým slovom pre divácky obľúbené podujatie bola tentoraz legenda. „Medzi historickým a legendárnym Jánošíkom nechceme robiť veľké rozdiely. Snažíme sa skôr zvýrazniť to, prečo je legenda o ňom taká dôležitá pre slovenské dejiny. Keby to tak nebolo, nerobíme Jánošíkove dni. Festival nie je oslavou nejakého priemerného zbojníka z konkrétneho historického obdobia, ale reflexiou fenoménu, ktorý už viac ako tri storočia zanecháva v slovenskom vedomí hlbokú, dodnes aktuálnu stopu,“ priblížil nedávno pre Pravdu šéfdramaturg Jánošíkových dní Peter Cabadaj.

Juraja Jánošíka plánujú osláviť viaceré programy ako napríklad Jánošík – príbeh živej legendy (2. 8.), galaprogram Keď sa jánošíci na zboj pobjerali… (3. 8.), konský vozový sprievod Jánošík, Jánošík, kde je tvoj palošík (5. 8.) či veľké finále festivalu Jánošík je sloboda a sloboda je večná! (5. 8). V stredu večer, ešte pred oficiálnym otvorením festivalu, organizátori takisto symbolicky sprístupnili v rodnej osade Jánošíka jeho dom, aby sa masy návštevníkov zo Slovenska aj zo sveta dozvedeli, kde sa narodil.

Netradičný a moderný pohľad na významnú osobnosť slovenských dejín zase prinesie nový cirkus Younak (2. 8.), ktorý v sebe kombinuje prvky akrobacie, divadla a folklóru. Podľa Petra Cabadaja nie je ničím výnimočným, že sa na festivale objavujú aj novšie a progresívnejšie žánre: „Aj v minulosti sme veľmi radi experimentovali, a pomerne často. Samozrejme, organizátori nikdy nemajú stopercentnú istotu, že návštevníci program prijmú, lenže Jánošíkove dni sú festivalom, ktorý sa snaží hľadať v oblasti folklóru aj nové cesty.“

Podľa jeho slov má festival základy v práve v snahe otvárať tradičnú kultúru okolitému svetu: „Aj známe osobnosti Terchovej, ako napríklad Vincent Rybár, Alojz Chvastek či Jozef Meško, boli spočiatku vnímaní ako experimentátori. Nebáli sa terchovskú muziku konfrontovať s novými vplyvmi. Sú to ľudia, ktorí majú obrovský podiel na tom, že festival Jánošíkove dni je dnes na medzinárodnej úrovni. V tomto zmysle na nich nadväzujeme.“

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Jánošík #Terchová #Jánošíkove dni #Jánošíkove dni 2018