Z Terchovej znie: Jánošík je sloboda. A sloboda je večná!

Jánošíkove dni v Terchovej už začali svoj 56. ročník a tento rok sa spájajú s 330. výročím narodenia svojho patróna, slávneho zbojníckeho kapitána Juraja Jánošíka. Hoci sa dožil len 25 rokov a zbíjal iba jeden a pol roka, legenda o ňom žije už tri storočia. A za ten čas neraz držal Slovákov nad vodou v ťažkých časoch, keď bola ohrozená sloboda.

03.08.2018 09:05
Jánošíkove dni Foto:
Jánošíkove dni predstavia viac ako 1 300 účinkujúcich zo Slovenska, z Česka, Chorvátska, Poľska a Ukrajiny.
debata (23)

Medzinárodný folklórny festival Jánošíkove dni trvá štyri dni, až do nedele 5. augusta, a popri dominantnom folklóre ponúka divákom výstavy, koncerty world music, prezentácie ľudových remesiel, divadelné predstavenia, „nový cirkus“ či premietanie filmov, nočné hranie, folklórstroj a iné sprievodné akcie. Na šiestich pódiách sa predstaví okolo 1 350 účinkujúcich zo Slovenska, Česka, Chorvátska, Poľska a Ukrajiny. K 330. výročiu narodenia Juraja Jánošíka sa obec Terchová rozhodla v jeho rodnej osade Jánošovia otvoriť symbolický Jánošíkov rodný dom.

„Jánošíkove dni 2018 sa spájajú najmä s 330. výročím narodenia svojho patróna Juraja Jánošíka, ale aj s ďalšími výročiami, ako je koniec veľkej vojny v roku 1918, vznik Československej republiky v roku 1918 a vpád okupačných vojsk do Československa v roku 1968. Aj tieto udalosti nájdu svoj odraz v programe Jánošíkových dní,“ hovorí Peter Cabadaj, šéfdramaturg festivalu. Veď všetky veľké dejinné udalosti úzko súvisia so slobodou, ktorej symbolom sa pre Slovákov stal práve Jánošík.

Z minulých ročníkov festivalu Jánošíkove dni.
Obľúbený konský vozový sprievod na festivale...
+11Obľúbený konský vozový sprievod na festivale...

Prastará legenda hovorí, že terchovská zem je pozostatkom zatúlanej nebeskej hviezdy, ktorej dvorní hudobníci – nebeskí muzikanti – boli prvými osadníkmi Terchovej. Slávna terchovská muzika z Jánošíkovho kraja sa preto zvykne označovať prívlastkom nebeská. Kapela Nebeská muzika pochádza z Terchovej a má dve tváre – ľudovú aj svetovú. Divákom sa predvedie v piatok 3. augusta večer o 18.30 hodine v spojení s Pavlom Hammelom.

Jedna kapela hrá dva hudobné štýly, používa viacero atypických nástrojov a vo svojom repertoári má kopu veselých piesní a zbojníckych balád. Nebeská muzika prekročila hranice folklórneho žánru a začala terchovské ľudové inšpirácie pretvárať do vlastných podôb. A čím viac sa vzďaľovali pôvodnej ľudovej piesni, tým viac si ju vážili a učili sa z nej. V rámci world music sú široko-ďaleko jediná kapela tohto štýlu inšpirujúca sa výlučne piesňami z jednej (rodnej) dediny v kombinácii s prvkami svetových štýlov. Ako Terchovská muzika hrajú autentickú domácu ľudovú hudbu zapísanú do svetového kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO.

Piatkový večerný galaprogram od 20.30 hodine v amfiteátri Nad Bôrami prinesie folklórny výkvet Jánošíkovho kraja. V programe Keď sa Jánošíci na zboj poberali si svojho rodáka a patróna festivalu uctí vyše 20 rôznych terchovských muzík a medzi nimi nebude chýbať ani populárna Ťažká muzika. Lebo pravdivo sa vraví, že v Terchovej sú muzikanti v každom dome a aj každá z osád mala svoju vlastnú muziku. Značka svetového kultúrneho dedičstva UNESCO tak patrí celým generáciám hudobníkov nielen z Terchovej, ale aj z okolitých obcí, ktorí sú na terchovskej muzike odchovaní a ktorí ju pestovali pre svojich nasledovníkov.

Archaickú terchovskú muziku charakterizuje viachlasný spev muzikantov a hrávala sa k tancu, preto je temperamentná, s rýchlymi medzihrami. S terchovskou muzikou môžete pretancovať celú piatkovú noc, do skoku zahrá Terchovská muzika z dolniakov.

Do sobotného rána hostí prebudí Terchovská muzika z doliny s Jurajom Jánošíkom v programe folklórnych zoskupení. Po nich od poludnia vystúpia detské folklórne súbory a skupiny zo Žilinského kraja aj seniori. V Terchovskej galérii umenia sa o 10. hodine otvára výstava Vrchy a ľudia – terchovské inšpirácie v tvorbe Martina Benku, venovaná 130. výročiu umelcovho narodenia.

Sté výročie konca prvej svetovej vojny na Jánošíkových dňoch pripomenie dokumentárny film Spomienka na monarchiu, ktorý v roku 1989 nakrútil už nebohý terchovský rodák Vladimír Ondruš. Film je spomienkou na Alojza Chvasteka, ktorý sa narodil pred 120 rokmi a ako vojak 71. trenčianskeho pešieho pluku bol v noci z 2. na 3. júna 1918 priamym účastníkom pamätnej vzbury v srbskom meste Kragujevac. Štyridsaťštyri Slovákov popravili, on zostal nažive. Írečitý ľudový rozprávač a spevák prezentoval svoje majstrovstvo na najväčších folklórnych festivaloch (Terchová, Východná, Detva) a účinkoval v mnohých televíznych a rozhlasových programoch. Film sa bude premietať v Kultúrnom dome Andreja Hlinku v sobotu 4. augusta o 15. hodine.

V sobotu od 15.30 hodine v šapito vystúpia deti – Kvietky z terchovských chotárov a po nich folklórne zoskupenia z Partizánskeho, Detvy, Fiľakova aj Veselí chlapi z Veľkých Kozmáloviec. Medzitým sa o 18. hodine uskutoční pokus o vytvorenie slovenského rekordu v najväčšom počte spoločne hrajúcich tamburášov v rámci folklórneho podujatia.

V medzinárodnom galaprograme v sobotu večer diváci uvidia dve tamburášske zoskupenia z Chorvátska, ktoré majú v repertoári tradičné piesne i svetové evergreeny. Z Českej republiky z obce Valašská Bystřice príde súbor nazvaný Valašský sbor portášský s hudobno-speváckou miniatúrou Zbojnícka kucapaca. Prvýkrát bude v Terchovej hosťovať ukrajinský súbor Gorlica, ktorý slávi úspechy v mnohých krajinách. Na medzinárodnom večere vystúpi aj Terchovský symfonický orchester s hosťom Pavlom Hammelom, Zlaté husle, Nadšenci či terchovsko-žilinská skupina Arzén. Až do štvrtej ráno budú hrať Zlaté husle a Krasňanci.

Nedeľné ráno sa začne svätou omšou za nositeľov ľudových tradícií v Kostole sv. Cyrila a Metoda, za aktívnej účasti krojovaných muzikantov a spevákov z domova i zo sveta. Slávny terchovský konský vozový sprievod, ktorý je erbovým podujatím Jánošíkových dní, sa pohne od obecného úradu o 10. hodine. Od 11. do 12. hodiny sa pod sochou Juraja Jánošíka predstavia zahraniční hostia a po nich domáci furmani a ich muziky.

Finále 56. ročníka Jánošíkových dní sa začne v nedeľu 5. augusta o 15. hodine v amfiteátri. Vystúpia folklórne súbory, skupiny a sólisti z Terchovej, horného Považia, Oravy, Kysúc, Turca a Liptova a ako hosť Jánošík zo Svitu. Záverečný program Jánošíkových dní má názov Jánošík je sloboda a sloboda je večná! a uzavrie tak jánošíkovskú legendu pre tento „osmičkový rok“, plný historických výročí, keď sa hralo o slobodu.

Užitočné informácie

  • Doprava: Počas Jánošíkových dní od 3. do 5. 8. 2018 bude úplná uzávierka dopravy na ceste č. II/583 v obci Terchová: v piatok 3. 8. od 16. h do 21. h, v sobotu 4. 8. od 10. h do 21. h a v nedeľu 5. 8. od 9. h do 17. h , uzávierka neplatí pre autobusy SAD, pre účastníkov festivalu, pre zásobovanie.
  • Parkovanie: Pre vozidlá účastníkov festivalu sú vyčlenené krajnice miestnych komunikácií v obci a označené verejné priestranstvá. Plynulosť dopravy bude na exponovaných miestach v obci zabezpečená aj prostredníctvom svetelného signalizačného zariadenia a organizátormi podujatia.
  • Vstupné na program v amfiteátri: Piatok 3. 8. – vstupné 9 €/zľavnené 6 €, sobota 4. 8. – dvojprogram deti + seniori 6 €/4 €, večerný program 12 €/8 €, nedeľa 5. 8. – záverečný program 6 €/ 4 €. Permanentka na všetky programy v amfiteátri stojí 25 €/18 €. Zľava platí pre dôchodcov: ročník narodenia 1956 a starší. Vstup zadarmo majú držitelia preukazu ZŤP so sprievodom a deti do 140 cm. Na programy vo festivalovom šapito, v relaxačno-informačnom centre Terchovec, areáli pod sochou Juraja Jánošíka a Terchovskej galérii umenia je vstup voľný.
  • Festival sa odohráva na šiestich pódiách: amfiteáter Nad bôrami, festivalové šapito, areál pod sochou Juraja Jánošíka, relaxačno-informačné centrum Terchovec, Kultúrny dom A. Hlinku, Terchovská galéria umenia. Organizátori prosia divákov v amfiteátri, aby v prípade nepriaznivého počasia používali pršiplášte a nie dáždniky.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Terchová #Juraj Jánošík #Jánošíkove dni 2018