Jánošíkove dni boli rekordné. Spojili takmer celý svet

O Jánošíkove dni v Terchovej bol tento rok veľký záujem. Večerný program v piatok bol úplne vypredaný. A to nebola jediná výnimočnosť podujatia. Na hudobný nástroj - tamburicu tu naraz zahralo 35 hudobníkov, čím sa zapísali do knihy slovenských rekordov.

05.08.2018 19:45
Jánošíkove dni Foto:
Tradičný konský vozový sprievod, ktorý bol v nedeľu súčasťou záverečného programu festivalu.
debata (8)

Za folklórom prišli do Terchovej návštevníci aj spoza hraníc, najviac z Česka. Bolo počuť aj poľštinu a maďarčinu. „O Slovensku sme čítali na internete. Sme tu týždeň na dovolenke, je tu prekrásne. Z vašich hôr aj pamiatok sme nadšení. Do Terchovej a Jánošíkových dní sme sa úplne zamilovali. O rok sem s kamarátom znova prídeme na dovolenku,“ tešil sa Diego z Brazílie.

„Teraz čakám na výstup tamburášov, pretože sama hrám na tamburicu. U nás máme takéto hudobné zoskupenia iba dve, na Studénke a potom v Prahe. Na Slovensku ich je viac a na toto vystúpenie som zvedavá. Máte to tu nádherne spracované, účasť je úžasná. Myslím si, že u nás v Česku taká skvelá akcia, ako tu na Slovensku, nie je. Vy žijete, žijete, to je nádhera,“ povedala Češka Marcela Škarpová zo Studénky pri Ostrave.

Z piatkového programu na Jánošíkových dňoch.
Z piatkového programu na Jánošíkových dňoch.
+16Z piatkového programu na Jánošíkových dňoch.

Dramaturg podujatia Peter Cabadaj spresnil, že piatkový večerný program v amfiteátri bol prvým večerným piatkovým programom, kde sa vypredali všetky lístky. „To znamená, že v amfiteátri mohlo byť v piatok minimálne päťtisíc ľudí,“ podotkol Cabadaj. Tohtoročná návštevnosť bola podľa neho rekordná a do Terchovej prišlo doslova celé krajské mesto. Čísla včera popoludní ešte nemali spočítané. Rekord v návštevnosti si doteraz držal rok 2006 so 75-tisíc návštevníkmi, ktorí prišli počas štyroch dní a festival sa tak stal aj oficiálne najväčším kultúrnym podujatím na Slovensku.

Za tohtoročný úspech 56. ročníka môže skvele zorganizované podujatie, bohatý program, kvalitné vystúpenia. „Takáto vysoká návštevnosť má dôvod. Máme silného patróna, ktorý má tento rok výročie. Je ním Juraj Jánošík, to je legenda, ktorá láka návštevníkov, divákov a prekonáva rekordy,“ zasmial sa Cabadaj a poznamenal, že na akciu zavítal doslova celý svet. „Mali sme tu aj Mexičanov, ľudí z Nového Zélandu a raz sem prišli aj misionári z Kene, bolo ich tu asi 25. Náš kamarát z Terchovej bol misionár v Keni a on ich sem priviedol, boli nadšení. Takže áno, dá sa to aj tak povedať, že Jánošíkove dni spájajú celý svet,“ dodal dramaturg.

Tento ročník Jánošíkových dní bol výnimočný tým, že na podujatí si pripomenuli 330. výročie narodenia Jánošíka, sté výročie vzniku Československa aj sté výročie konca prvej svetovej vojny. „Toto všetko v rámci programu rezonovalo a čo ma milo prekvapilo, ľudia o to majú záujem. Videli prirodzenú reakciu na oslavu, nič škrobené, nič strojené, nič oficiálne a zároveň prepojené prírodným spôsobom s Terchovou, čo turisti oceňujú. Aj tie veľké výročia, ako koniec 1. svetovej vojny, sa dajú s Terchovou spojiť. Uctili sme si človeka, ktorý žil v Terchovej celý život a bol účastníkom legendárnej vzbury v Kragujevaci,“ vysvetlil Cabadaj.

V sobotu večer sa do Knihy slovenských rekordov uviedol nový zápis v počte tamburášov hrajúcich na balkánsky hudobný nástroj tamburicu. Z Chorvátska prišli dva súbory a až do samotného vystúpenia nebolo jasné, či sa rekord podarí. Organizátori nevedeli, koľko hudobníkov pricestuje. Nakoniec ich hralo na jednom pódiu naraz 35. O rok tak budú musieť urobiť ďalšiu zmenu – zväčšiť pódium. Festival sa tak rozrástol, že Chorváti sa pomestili len tak-tak.

Organizátori boli vďační za počasie, i keď bolo trošku horúco. „Dvadsaťdva rokov Jánošíkove dni trpeli na to, že vždy zmokli. Dokonca boli ročníky, kde od piatka do nedele v jednom kuse lialo, takže sme za toto počasie vďační. Horúčavy zvládame vďaka pitnému režimu a tiež sme vyhlásili do všetkých kútov sveta, aby sa všade vedelo, že aj v Terchovej máme tropické dni,“ zdôraznil Cabadaj.

Ľudia mali pri hlavnom stane pripravenú pitnú vodu a množstvo stánkov, kde sa mohli občerstviť. Viacerí si so sebou priniesli aj vejáre. Záchranári z Trenčína mali plné ruky práce. „Najčastejšie ošetrujeme kolapsy z horúčav a drobné úrazy, ale už sme tu mali aj dva vážne srdcové kolapsy,“ potvrdila Monika Jágriková, ktorá slúžila na záchranke priamo pri hlavnom stane spolu s Miroslavom Hučkom.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #folklór #Terchová #Juraj Jánošík #Jánošíkove dni 2018