Festival Sziget: Ostrov slobody otvára svoje brány

Už čoskoro bude v hlavnom meste Maďarska o čosi rušnejšie ako zvyčajne. Takmer o polmiliónové „navýšenie“ bežného priemeru sa od stredy do 15. augusta postará jedno z najväčších multikultúrnych podujatí na svete – festival Sziget.

08.08.2018 12:00
Kendrick Lamar Foto: ,
Headlinerom otváracieho dňa festivalu Sziget je americký raper Kendrick Lamar.
debata

Hustým lesným porastom ostrova Óbudai na Dunaji, ktorý návštevníci festivalu familiárne nazývajú Ostrov slobody, sa každoročne počas festivalu prejde asi 450-tisíc ľudí. Tento rok zrejme nebude výnimkou. Lákadlom sú totiž mená ako Kendrick Lamar, Arctic Monkeys, Gorillaz, Lana Del Rey, Dua Lipa či Mumford & Sons, Liam Gallagher a mnoho ďalších.

Ako platí takmer pri všetkých hudobných festivaloch, získať zvučné meno je jednoduchšie počas pracovného týždňa než cez víkend, keď je konkurencia podobných podujatí omnoho vyššia. Vyšlo to aj festivalu Sziget, ktorému sa podarilo hneď na otvárací deň prilákať jedného z najvplyvnejších hudobníkov súčasnosti – amerického rapera Kendricka Lamara.

Posledný Lamarov album Damn vyšiel takmer pred rokom v apríli, vody svetovej hudobnej scény však múti doteraz. Kritici takmer jednohlasne hovoria o majstrovskom diele, ktoré predstavuje výrazný míľnik nielen pre hiphopovú scénu, ale popmusic všeobecne. Na pozadí úderných bítov a kritických textov Lamar neskúma len súčasné problémy černošskej komunity, pohľadom do zrkadla hodnotí ambivalentnú predstavu o sebe samom, skúma vlastný strach, túžbu či pýchu. Za nahrávku raper pred pár mesiacmi získal aj Pulitzerovu cenu, ktorú dovtedy udeľovali len hudobníkom z prostredia klasickej či džezovej scény.

Kendrick Lamar však nie je jediný, kto na festival zavíta so silnou nahrávkou. „Ak sa na hudobné albumy pozeráte ako na komplexné umelecké diela, veľa lepších nahrávok tento rok počuť určite nebudete. Áno, chýbajú evidentné single s potenciálom krčmových hymien. Tie však nájdete všade naokolo,“ napísal nedávno pre Pravdu hudobník Róbert Pospiš v recenzii na album Tranquility Base Hotel & Casino od skupiny Arctic Monkeys. Britská štvorica sa divákom predstaví 14. augusta. Ešte pred ňou, 9. augusta, však novinkou poteší Sziget aj celkom iná, virtuálna štvorica. Kapela Gorillaz nedávno vydala album The Now Now, len rok po tom, čo prišla s nahrávkou Humanz, a na festival tak mieri s poriadnym arzenálom nových skladieb.

Medzi zahraničnými hviezdami bude mať aj tento rok zastúpenie slovenská hudobná scéna. Na Szigete vystúpi raper Strapo, ktorý koncom augusta otvorí aj bratislavský koncert skupiny 30 Seconds to Mars, a hudobník Peter Aristone. Z Českej republiky sa na festivale objaví mladý pesničkár Thom Artway. Okrem hudby však Ostrov slobody ponúkne aj divadlo, cirkus, výstavy, prehliadku vizuálneho umenia či množstvo workshopov.

Sziget vznikol v roku 1993 ako menšia akcia partie kamarátov. Cena lístka na prvé ročníky sa dokonca pohybovala v hodnote jedného piva, ktoré si dnes návštevník kúpi na festivale. Cena postupne rástla, no spolu s ňou aj renomé a kvalita festivalu, ktorý sa časom prepracoval na rešpektované podujatie známe po celom svete. Každoročne hostí ostrov Óbudai približne 50 rôznych scén či pódií, na ktorých sa denne odohrá okolo 200 vystúpení.

Výhoda festivalu spočíva aj v jeho polohe kombinujúcej prírodné a mestské prostredie. Zo Szigetu je to len na skok do historického centra Budapešti, mnohí zase, najmä počas veľkých horúčav, ocenia tieň stromov a možnosť schladiť si nohy v Dunaji. Podľa bývalého riaditeľa festivalu Károlya Gerendaia sú to však najmä ľudia, ktorí tvoria gro atmosféry festivalu. „Chodí k nám mnoho rôznorodo a kultúrne zmýšľajúcich ľudí, ktorých voláme ,Szigeťaniaʻ. Prichádzajú z celého sveta a spolu s nimi prichádza na festival aj pestrý osobnostný mix. To robí atmosféru Szigetu špeciálnu a unikátnu,“ priblížil Gerendai pred pár rokmi pre britský Luxurious Magazine.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Budapešť #Sziget #Lana del Rey #Arctic Monkeys #Gorillaz #Kendrick Lamar