4 živly oslavujú druhú dekádu

Tri desiatky celovečerných filmov, tri pásma krátkometrážnych, bohatý sprievodný program, množstvo vzácnych hostí.

08.08.2018 16:00
Phillip Eichholtz 4 živly Foto:
Svoj najnovší film Úlet uvedie na festivale nemecký režisér Phillip Eichholtz.
debata

To všetko ponúka 20. ročník letného filmového festivalu 4 živly. Ten otvorí svoje brány v stredu a zatvorí ich v nedeľu 12. augusta. Návštevníkov tentoraz láka na tému Happy end.

"Teším sa, že práve touto témou uzatvárame dvadsať rokov existencie a teším sa minimálne na ďalších dvadsať rokov,“ uviedol optimisticky na tlačovej besede PR manažér festivalu Peter Gašparík. "Téma nie je sústredená len na obsah, nebudú tam len filmy so šťastným koncom. Je tam aj formálna línia, téma má teda symbolizovať aj akési šťastné formálne riešenia, ktoré v rámci kinematografie vznikli,“ doplnil Martin Ciel, hlavný dramaturg festivalu.

Hrané, dokumentárne, animované, ale aj experimentálne filmy sa budú premietať na rôznych miestach v Banskej Štiavnici. Okrem nich budú môcť návštevníci v meste s čarovnou atmosférou zájsť na výstavy výtvarného umenia, koncerty či večerné párty. 4 živly ponúkajú program aj pre tých najmenších. Pre detské publikum je pripravených viacero projekcií, dvojica tvorivých dielní a jedna náučná prechádzka spojená s workshopom.

Mimoriadne obľúbenou súčasťou programu festivalu je aj premietanie nemého filmu so živým hudobným sprievodom na nádvorí banskoštiavnického Starého zámku. Tentoraz pôjde o film Hriechy lásky (1929) Karla Lamača. Veľkým lákadlom je tiež slovinsko-americká dokumentárna snímka Povstania v Maribore (2017). Pôjde o špeciálne premietanie, počas ktorého budú môcť diváci v diskusii rozhodovať o pohybe a reakcii postáv a priamo tak ovplyvňovať dej na plátne. Aktívne sa budú môcť návštevníci 4 živlov, ale aj náhodní okoloidúci podieľať aj na interaktívnej svetelnej inštalácii v centre mesta.

Festival 4 živly v rámci svojho sprievodného programu ponúkne tiež inšpiratívnu prednášku scenáristky a producentky Michaely Sabo, Slovenky pôsobiacej v Berlíne. Tá bude zameraná na fenomén tzv. web series, teda seriálov určených pre internetovú distribúciu. Sabo predstaví špecifiká tejto pomerne novej audiovizuálnej formy a premietne ukážky toho najlepšieho, čo sa na jej poli vo svete urodilo.

Svoj najnovší film Úlet uvedie nemecký režisér Philipp Eichholtz, ktorý túto snímku (uvedenú aj na tohtoročnom Berlinale) nakrúcal sčasti práve v Banskej Štiavnici. Ďalšou vzácnou hostkou bude aj ukrajinská režisérka Anna Kryvenko, ktorá vo svetovej premiére uvedie dokumentárny film Môj neznámy vojak. Ten je nielen osobnou spoveďou režisérky, ale zároveň pútavým náhľadom na dejiny Československa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #4 Živly