Festival Grape ponúkne kúpeľný relax tela aj duše

Aj na hudobnom festivale sa návštevník môže cítiť ako v bavlnke. Na vlastnej koži sa o tom presvedčia aj hostia 9. ročníka festivalu Grape, pre ktorých si organizátori pripravili špeciálnu kúpeľnú zónu.

09.08.2018 09:00
alt-J Foto:
Headlinerom Grape-u je britská formácia alt-J.
debata (4)

Piešťanské letisko však v dňoch 10. až 11. augusta neponúkne len očistu tela, ale aj duše. O tú sa postarajú zvučné mená ako alt-J, Wolf Alice, Lamb, Nick Murphy či Modeselektor. Odkladanie kúpy lístka sa v tomto rozhodne neoplatilo. Vstupenky sa tento rok vypredali už 16 dní pred začiatkom podujatia.

Festival Grape hlási vypredané už štvrtý raz za sebou, tentoraz sa však všetkých 20-tisíc lístkov minulo v rekordnom čase. „Je to pre nás obrovský záväzok, no zároveň sa veľmi tešíme, že záujem o festival každý rok rastie. Nepamätám si, že by sa v histórii nejakému festivalu podarilo vypredať vstupenky takto skoro. Už prvý deň predpredaja v novembri sme predali vyše 6-tisíc lístkov, prvých účinkujúcich sme pritom zverejnili až vo februári,“ neskrýva radosť jeden z organizátorov festivalu Ján Trstenský.

Tajomstvo úspechu spočíva podľa neho aj v tom, že sa, rovnako ako Pohoda, snažia ísť trochu iným smerom ako zahraničné festivaly. V čom konkrétne sa snažia odlíšiť? „V prvom rade ide o komfort návštevníka, ale tých rozdielov je viac. Napríklad ,prestrešeniaʻ proti slnku, prípadne dažďu so sedením. To v zahraničí vôbec nie je bežná vec. Tiež dbáme na rôzne umelecké inštalácie a chill out zóny, aby mal návštevník z festivalu príjemnejší pocit. Nechceme mať všade len výčapy a pódiá, ako je to bežné napríklad na rakúskych a nemeckých festivaloch,“ priblížil Trstenský.

Na  Grape príde aj duo Lamb. Foto: Grape
lamb Na Grape príde aj duo Lamb.

Dôraz na umenie bude v areáli cítiť aj tento rok. Organizátori sľubujú viacero noviniek. Okrem inštalácií, ktoré pravidelne zdobia stropy stanov, to bude napríklad nová festivalová plocha medzi troma najväčšími pódiami či výtvarne poňaté sprchy. Po úspešných projektoch umelca Aleša Vojtášeka ako Diktátori (2016) či inštalácia Fatal Error (2017) zase vyrastie na letisku záhrada z veľkoformátových zrkadlových obrazov, o ktorú sa postará celosvetovo uznávaný výtvarník Matej Krén.

Výhoda Grapeu spočíva podľa Trstenského aj v tom, že veľa festivalov so silnými menami má maximálne dve pódiá, kde sa umelci vystriedajú a keď sa program skončí, ľudia musia areál opustiť: „U nás máme osem pódií rôznej veľkosti a každý si môže vybrať z asi 80 účinkujúcich. Tanečné pódiá hrajú skoro do rána a už doobeda je ďalší program. Návštevník tak ostáva v centre diania nonstop, žiadnu zónu neuzatvárame.“ Svoje pozíva má aj relatívna malosť festivalu, o čom podľa organizátorov svedčí aj čoraz vyššia účasť návštevníkov z celej Európy aj sveta. „Za posledné obdobie som absolvoval festivaly v Španielsku, Holandsku a Nemecku a snáď až na holandský Best Kept Secret som bol stratený v niekoľkotisícovom dave. Pozrel som si iba koncerty a potom odišiel, lebo okrem vystúpení zvučných mien už festival nič viac neponúkol,“ dodal Trstenský.

Grape navyše každoročne mení koncept a tému celého festivalu, ktorej sa podriaďuje nielen vizuál, ale aj dobrovoľný dress code návštevníkov. Tento rok sa organizátori rozhodli pre „kúpeľný ročník“. „S kolegom Jurajom Podmanickým sme sa smiali, že to mala byť hneď téma prvého ročníka. Nakoniec vyplynula z jesenného konceptu, ktorý sme začínali sloganom ,Dopraj si kľud pred festivalomʻ. Časom sme ho zmenili na kúpele aj na základe oficiálneho video spotu,“ priblížil organizátor, ktorý sa teší z neustále sa meniacej identity festivalu. „Verím, že aj to mu pomáha. Mne osobne by sa páčilo, keby som chodieval pravidelne na jeden festival, ktorý by sa každý rok vždy trošku zmenil a prekvapovali by ma nové veci. Týmto smerom sa snažíme ísť, baví nás to a nestrácame sa v rutine,“ dodal.

Z Londýna príde do Piešťan skupina Wolf Alice. Foto: Grape
Wolf Alice Grape Z Londýna príde do Piešťan skupina Wolf Alice.

Čo sa týka samotného programu, organizátori sa ho vždy snažia vyskladať pol na pol – elektronicky aj gitarovo. Nie vždy to však vyjde podľa ich predstáv. Náročnosť skladania programu potvrdzuje aj Trstenský: „Vzhľadom na to, že cez náš víkend sú tri severské festivaly, ktoré si navzájom vymenia umelcov, máme to ťažké nielen my, ale napríklad aj Sziget. Maďarskí kolegovia zoženú veľa zaujímavých mien, ale väčšinou na dni cez pracovný týždeň. Víkend je aj pre nich trošku problém, a tak si pomáhame navzájom už niekoľko rokov. Potrebovali by sme k sebe ešte jeden podobný festival, aby to bolo jednoduchšie.“

Návštevníci festivalu sa však určite nemusia cítiť ukrátení. Medzi najväčšie hviezdy patrí britská indie-rocková kapela alt-J, fanúšikov vraj potešil aj príchod Nicka Murphyho donedávna známeho pod menom Chet Faker. „Ja osobne by som si na našom festivale pozrel určite Sevdalizu, Warhaus, Oh Wonder alebo Wolf Alice,“ odporúča Trstenský, „myslím, že každý zahraničný umelec si nájde svojho slovenského fanúšika.“

Festivaly, ktoré sa snažia prinášať ľuďom kvalitu a pridanú hodnotu, sú aspoň na Slovensku často terčom kritiky a jej návštevníci sa stávajú o v očiach verejnosti „feťákmi“. Organizátori festivalu Grape si však z podobných nálad ťažkú hlavu nerobia. „Vôbec nás to nezaujíma. Väčšinou to hovoria zakomplexovaní a závistliví ľudia, ktorí nemajú v podstate žiadnu znalosť o festivaloch, hudbe a umení všeobecne. Naopak som strašné rád, že dva najväčšie slovenské festivaly, na ktoré chodia rozhľadení a kultúrni ľudia, majú tento rok vypredané, a to je dobré znamenie pre našu spoločnosť,“ uzavrel Trstenský.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Grape #Piešťany #Alt-J #Lamb