Kinobus ako dôkaz, že cesta autobusom baví aj vzdeláva

Mierne nostalgická jazda slovenským vidiekom, snorenie po klasických kinosálach a zľahka nevyspytateľná vlastivedná výprava. Aj to čaká na návštevníkov netradičného projektu Kinobus, ktorý v dňoch od 30. augusta do 2. septembra zavíta do Spišskej Starej Vsi, Jarabiny a Vyšných Ružbách. Témou 15. ročníka festivalu, ktorý sa verejnosti snaží priblížiť spoločenskú úlohu kín, ich históriu a najmä genia loci navštíveného miesta, bude tentoraz „Low Cost Buržoázia“.

10.08.2018 14:00
Kinobus Foto:
Projekt Kinobus sa snaží vrátiť život do starých kín.
debata

Festival Kinobus, ktorý už od roku 2004 organizuje kultúrne centrum Stanica Žilina-Záriečie, má špecifickú formu. Diváci spolu štyri dni cestujú dvomi autobusmi po vybraných obciach a mestách, kde festival najskôr zabezpečí opravu premietacích prístrojov a oživenie miestnych starých kinosál. Tohtoročná téma Low Cost (nízkonákladová) Buržoázia vychádza podľa organizátora projektu Martina Krištofa práve zo spomínanej lokality spišského regiónu.

„Táto podtatranská oblasť, rovnako Pieniny, je vyhľadávanou turistickou destináciou. Má takisto silný buržoázny charakter. Napríklad kúpele Vyšné Ružbachy postavila španielska šľachta už za čias Rakúsko-Uhorska. Služby sú tam naozaj na dobrej úrovni, no zároveň oblasť chátra. Tohtoročná téma tiež súvisí aj so súčasnou generáciou, ktorá sa hrnie za zážitkami či zážitkovým turizmom. Už nemá potrebu vlastniť majetok, byt alebo auto ako ich rodičia,“ približuje tému Krištof.

Aspekt zážitkového cestovania je podľa jeho slov popri samotnom premietaní pre Kinobus čoraz dôležitejší: „Vždy išlo o to spoznať daný región trochu inak, nielen z pohľadu bežného turistu. Lepšie na to reagujú aj návštevníci festivalu. Snažíme sa o to aj prostredníctvom sprievodných podujatí.“ Jedným z nich bude podľa Krištofa aj špeciálny happening v priesmyku obce Jarabina.

„Ide o raritu obce, asi kilometrový kaňon, ktorý rozozvučí jarabinská folklórna skupina Poľana. Tá patrí k najprogresív­nejším folklórnym súborom na Slovensku. Nechceli sme usporiadať len obyčajný výlet. Začneme na roľníckom družstve, ktoré tam má silnú tradíciu, potom sa presunieme do kameňolomu a priesmyku,“ priblížil Krištof s tým, že vo Vyšných Ružbachoch pripravujú napríklad Koncert pre minerálnu vodu. Skladbu pre kúpele zložil mladý progresívny skladateľ Matúš Kobolka spolu s miestnym súborom. Čo sa týka filmov, pre divákov sú pripravené snímky ako O slavnosti a hostech (1966), Le Bal (1983) či Paris Is Burning (1990).

Pri výbere premietacích miest v podtatranskej oblasti organizátori väčšie problémy nemali. Súvisí to aj s bohatou kultúrnou infraštruktúrou, ktorá bola na území Československa pred rokom 1989. „Všetky kiná sme našli celkom rýchlo. Zaujímavosťou je, že mnoho z nich fungovalo aj v 90. rokoch. Kino v Spišskej Starej Vsi zaniklo až s príchodom digitalizácie,“ vysvetľuje Krištof, ktorý si cení najmä spoluprácu s pôvodnými kinármi či premietačmi. Štafetu však podľa jeho slov musia prevziať najmä mladé generácie. Technické osvedčenie, ktoré organizátori vybavia k premietacím prístrojom, platí dva roky. Potom je už na každej obci, či túto príležitosť využije. „Úspešnosť je maličká. Ale ak sa podarí, že sa v kine premieta aspoň rok či dva, vnímame to ako výhru,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spiš #Stanica Žilina-Záriečie #Pieniny #Kinobus