Hviezdne noci sú kultúrnym rajom

Užívať si koncert pod storočnými lipami či pozerať film na nádvorí renesančného zámku?

16.08.2018 09:00
Skupina Diego. Foto:
Skupina Diego.
debata

Vďaka multižánrovému festivalu Hviezdne noci sa Bytča od štvrtka premení na magické miesto a kultúrny raj. Od štvrtka do nedele pozýva návštevníkov na neobyčajne rozmanitý program pre všetky vekové kategórie.

Napriek tomu, že festival čaká ešte len štvrtý ročník, každým rokom vidno, že rastie. Je dramaturgicky silnejší a programovo bohatší. Návštevníci sa tento rok môžu tešiť na koncerty, filmové premietania, prednášky, výstavy či divadelné predstavenia. „Filmová sekcia je zameraná poväčšine na dejiny filmu a hlavne na filmy, ktoré sú zabudnuté alebo opomínané. Tento rok v sekcii Filmový zemepis premietneme napríklad japonské filmy z 80. rokov, z ktorých sa väčšina ešte nikdy na Slovensku nepremietala. Snažíme sa vybrať naozaj niečo, čo bežný človek počas roka len tak neuvidí,“ uviedol pre Pravdu riaditeľ festivalu Peter Gärtner.

Okrem toho si festival pripomenie aj storočnicu švédskeho režiséra Ingmara Bergmana a pri príležitosti stého výročia založenia Československa uvedú v Bytči snímky ako Staviteľ chrámu (1919), Pytláková schovanka (1949) Martina Friča alebo Limonádový Joe (1964) Oldřicha Lipského. Žánrovo pestrý bude aj hudobný program.

„Čo sa týka hudby, snažíme sa vybrať to najlepšie zo súčasnej slovenskej scény, najmä kapely ktoré nie sú obohraté. Plus sa do programu snažíme zakomponovať aj nejaké staršie legendárne kapely. Tento rok to sú Karpatské chrbáty,“ priblížil Gärtner. Okrem nich vystúpia Fallgrapp, Autumnist, Whithe, Gleb, Shallov, The Wilderness a mnoho ďalších.

Prvýkrát festival ponúkne aj „výkladovú galériu“. Miestne obchody totiž vyprázdnia na štyri dni svoje výklady, pričom v nich budú môcť návštevníci vidieť viaceré diela fotografov, výtvarníkov aj grafikov. Vystavené budú aj plagáty, ktoré vznikli v rámci projektu Slovo demokracie v ohrození, do ktorého sa zapojili stovky výtvarníkov a dizajnérov z celého sveta. Organizátori si výstavou uctia zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú, keďže Kuciak v Bytči študoval na gymnáziu a viacerí organizátori ho poznali osobne.

„Každým rokom návštevníci čakajú niečo viac, a my sa snažíme, aby to dostali. Tento rok sme chceli rozšíriť práve časť výtvarného programu. Chceli sme, aby bol konečne plnohodnotný,“ priblížil novinku riaditeľ festivalu. Vrcholom výtvarnej časti programu bude už tradične videomapping, ktorý tento rok prekvapí svojou formou. Bytča sa totiž stane jediným slovenským mestom s videomappingom premietaným v rieke uprostred námestia. Postará sa o to umelecká formácia Trakt.

Hviezdne noci pripravili zaujímavý program aj pre deti. Tie čaká napríklad bábkové divadlo alebo premietanie animovaných filmov. Bonusom programu bude aj obľúbená komentovaná prehliadka mesta s novými poznatkami o Bytči a výkladom kulturológa Petra Pivodu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #hudba #film #Diego #Hviezdne noci