Nemci, Židia, Slováci a Stará Ľubovňa - spolu majú um na druhú

Vždy je dobrou správou, ak má festival rozum v hrsti. Multižánrový projekt, ktorý od piatka do nedele obsadí mesto Stará Ľubovňa, sa však chváli umom na druhú.

16.08.2018 14:00
Festival UM UM tento rok zacieli na tému Nemci,... Foto:
Festival UM UM tento rok zacieli na tému Nemci, Židia, Slováci a Stará Ľubovňa.
debata

Siedmy ročník festivalu UM UM, ktorý necieli len na súčasné umenie, ale aj na možnosti jeho prepojenia s históriou a tradíciami regiónu horný Spiš, sa tentoraz zameria na tému Nemci, Židia, Slováci a Stará Ľubovňa.

UM UM vznikol ako nezávislý projekt skupiny mladých umelcov, ktorí sa rozhodli priniesť súčasné umenie do svojho regiónu, situovaného na periférii Slovenska, ďaleko od väčších kultúrnych centier. Ako sa však uvádza na oficiálnej webstránke podujatia, po niekoľkých rokoch fungovania začali organizátori citlivejšie vnímať zmenu nálad v spoločnosti, ktorá podnecuje radikalizáciu názorov a negatívne vnímanie rôznych etnických skupín. Práve to v roku 2016 vyvolalo zmenu dramaturgie, ktorá chce reflektovať jednotlivé kultúry regiónu a ich vzájomný dialóg. Už predtým si festival zobral na mušku vzťahy Slovákov s Čechmi a Rusínmi.

Základným stavebným prvkom trojdňového festivalu sú výstupy štyroch multimediálnych projektov Symposium Theatrum, Symposium Pictum a Symposium Musicum a Observatórium. Aj keď môžu tieto termíny spočiatku pôsobiť odborne a neprístupne, rozhodne by nemali návštevníka odradiť. Ako prezrádzajú názvy, ide o sympóziá viac ako dvadsiatky rôznych umelcov, ktorí sa pred festivalom na dva týždne stretnú v Starej Ľubovni, aby klasické umelecké druhy – divadlo, výtvarné umenie či hudbu, vsadili do celkom nových tvorivých aj regionálnych súvislostí.

Akými spôsobmi sa dá tlmočiť multikultúrna história a tradície regiónu horný Spiš prostredníctvom jazyka divadla a performancie? Aj na to sa pokúsi odpovedať Symposium Theatrum predstavením Svadba, ktoré v piatok o 15. hodine otvorí festival v parku na Námestí sv. Mikuláša. Divadlo, ktoré sa inšpiruje skutočnými príbehmi a tradíciami spišských Nemcov a Židov z Chmeľnice, Hniezdneho a zo Starej Ľubovne, vzniklo pod režisérskou taktovkou rodáčky zo Starej Ľubovne a riaditeľky festivalu Mariky Smrekovej. S predstaveniami To je on… či Židovka zavítajú na festival aj divadelné súbory z Bánoviec nad Bebravou a z Topoľčian.

Park pod Kostolom sv. Mikuláša ožije počas víkendu aj koncertmi, diskusiami či komentovanými prehliadkami. V sobotu je pre návštevníkov festivalu pripravený koncert projektu Symposium Musicum, ktorý si každoročne kladie za cieľ definovať kreatívne možnosti zvuku ako média.

Ešte predtým však môžu navštíviť diskusiu o súčasných umeleckých prejavoch v karpatskonemeckej a židovskej kultúre, prípadne sa vybrať na komentovanú prechádzku so Sprievodcom pamäťou mesta. Festival UM UM je však aj filmový a počas troch dní ponúkne projekcie filmov ako Ida (r. Paweł Pawlikowski, 2013), Habermannův mlýn (r. Juraj Herz, 2010) či Sanatorium na věčnosti (r. Wojciech Has, 1973).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Stará Ľubovňa #Leto s Pravdou