Festival Uprising vstup do novej dekády nepodcenil

Organizátori ho vnímajú ako samostatný vesmír uprostred Slovenska a naozaj tak aj pôsobí. Festival Uprising však nevytyčujú len pomyselné hranice oddeľujúce fanúšikov reggae a širšiu verejnosť, ktorá si k tomuto žánru stále hľadá cestu.

22.08.2018 14:00
Uprising Foto:
Na Uprising zavíta slávny jamajský producent Lee „Scratch“ Perry.
debata

Už tento piatok (24. augusta) budú môcť ohromný rozdiel medzi „svetom vonku“ a festivalovým areálom pocítiť aj ľudia, ktorých po nevábnom okolí bratislavských Zlatých pieskov čaká vstup do pestrofarebnej oázy plnej kvalitnej hudby, umenia a hlavne dobrej nálady. Formulka, ktorá znie ako najväčšie festivalové klišé, plne potvrdzuje povesť jedného z najväčších európskych podujatí svojho druhu v Európe. Pri Uprisingu totiž platí železné pravidlo: Kto raz tento skrytý poklad objaví, už sa ho nebude chcieť vzdať.

Minulý ročník bol sviatočný. Uprising si pripomínal desať rokov svojej existencie a cestu, ktorá od naivných predstáv a nadšenia dvoch mladíkov – organizátorov festivalu Rasťa Pružinca a Sveťa Moravčíka – viedla až po sformovanie jedného z najdôležitejších reggae podujatí nielen v Európe. „Z roka na rok sme si latku nastavovali vyššie. Snažili sme sa prinášať najväčšie mená svojho žánru. Mnoho z nich hralo na Slovensku po prvý raz a atmosféra, starostlivosť, technické zabezpečenie, ale aj vrúcne prijatie publika ich príjemne prekvapili. Pozitívne ohlasy sa medzi hudobníkmi veľmi rýchlo rozšírili. Pre viacerých interpretov je teraz Uprising métou,“ bilancoval nedávno pre Pravdu Moravčík.

Ako avizujú organizátori, po minuloročných oslavách nič nepodcenili a pri príležitosti vstupu do novej dekády pripravili program, ktorý obstojí aj u toho najnáročnejšieho fanúšika. Ako prezradil Moravčík, vytvoriť program, ktorý by oslovil každého – nielen priaznivcov reggae, ale aj fanúšikov ska, hiphopu, dancehallu, dubu či dnb – je alchýmiou s nepredvídateľným výsledkom. Tento rok podľa neho prevláda roots reggae odkazujúce na africké korene žánru, ktoré v celosvetovom meradle prežíva obrodu. Podobné kapely podľa jeho slov vedeli návštevníci festivalu po minulé roky doceniť. Napriek tomu sa však najväčšej obľube tešia hlavne notoricky známe mená, v prvom rade priezvisko Marley, ktoré bude v piatok večer zastupovať jeden zo synov slávneho Jamajčana – Julian.

Sveťo Moravčík priznal, že v tomto prípade išli tak trochu na istotu: „Meno Marley predstavuje automatický úspech, a to je jeho požehnanie aj prekliatie. Mal som aj obavy, či ľudia nezostanú sklamaní, no minulý mesiac som bol na jeho koncerte vo Viedni a zostal som milo prekvapený. Dokonca môžem s čistým svedomím povedať, že mal oveľa lepší koncert ako Ziggy Marley, ktorého som za posledné obdobie videl dvakrát.“ S menom Marley sa však nepriamo spája aj ďalší významný prírastok festivalu. Bol to práve jamajský producent Lee „Scratch“ Perry, ktorý pomohol naštartovať kariéru Boba Marleyho a skupiny The Wailers.

Mnohých fanúšikov reggae potešilo meno Julian... Foto: Uprising
Uprising Julian Marley Mnohých fanúšikov reggae potešilo meno Julian Marley.

Perryho pôvod sa dá určiť len veľmi ťažko. Kým raz označuje za svoju domovskú planétu Jupiter, inokedy zase tvrdí, že sa jednoducho narodil na oblohe. Tvrdí, že nie je len hudobníkom, ale aj umelcom, spisovateľom či kúzelníkom. Aj keď v sebe skrýva mnoho osobností, jeho prínos hovorí jednoznačne. Vďaka inovatívnym remixom a štúdiovým technikám sa v 70. rokoch stal priekopníkom žánru dub a svojou invenčnosťou svetelnými rokmi predbehol vývoj hudby. Svoj talent na Uprisingu predvedie už v piatok večer. Na festival sa vracia po šiestich rokoch.

Program láka aj na ďalšie silné mená žánrov reggae a ska ako napríklad Derrick Morgan spoločne s The Skatalites, Johnny Osbourne, Mighty Diamonds či Inner Circle. Presah do elektronickejších vôd zase predvedie nemecký hudobník Gentleman. Zaostávať tradične nebude ani slovenská scéna, ktorú na Uprisingu zastúpia raper Rest, Čis T, Vec a Škrupo aj s kapelou, taneční La3no, Akustika či Smola a Hrušky. Samostatným programom však bude aj prechádzka festivalovým areálom, ktorý sa každý rok vďaka umeleckým inštaláciám a výzdobe mení na čarovné miesto hodné objavovania. Miesto, kde si možno oddýchnuť, zabaviť sa a prípadne sa aj zosobášiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reggae #Uprising Festival #Lee „Scratch“ Perry