V Uličke slávnych nosov pribudnú Voskovec a Werich

Viac ako šesťdesiat predstavení, svetové pouličné umenie, unikátna výstava, more kresleného humoru, koncerty a jedinečná atmosféra. Ba aj viac sľubuje 38. ročník Kremnických gagov, ktorý otvorí hymna, vztýčenie vlajok a osobne prezident medzinárodného festivalu humoru a satiry Luděk Sobota. Štartujú v piatok 24. augusta o 13. hodine.

23.08.2018 07:00
Starí majstri Foto:
Milan Lasica (Filip) a Martin Huba (Richard) prídu na Kremnické gagy s tragikomédiou Štúdia L+S Starí majstri.
debata

„Keď ma Ivan Mládek navrhoval na prezidenta Českej republiky, bol to síce humor, ale trochu prehnaný. Ale byť prezidentom festivalu humoru, to hádam zvládnem. Dovidenia v Kremnici,“ sľubuje Luděk Sobota.

Tri mačety, pingpongové loptičky, štvormetrová hadica, bicyklová pumpa a gumené rukavice. Verili by ste, že s prozaickými rekvizitami možno ohúriť? Stačí s nimi obratne manipulovať a bizarne žonglovať. Ak k tomu prirátate aj riskantnú akrobaciu, začnú sa diať nevídané veci a o zábavu vyrážajúcu dych je postarané. Mohlo by sa vôbec niečo pokaziť? Aj s tým si poradí pouličný klaun Russel Grey, ktorý do Kremnice dorazí až z najmenšieho kontinentu našej planéty.

Kabaretnými kúskami, neošúchanými gagmi a mágiou kúzelníckych trikov, aké ste hádam ešte nevideli, vyprovokuje záujem divákov Strange Comedy. Ilúziami a vtipnými nápadmi hýriacim varietným vystúpením ohúri publikum kanadsko-americké duo Jason McPherson a Shelly Mia Kästne. Výpravu do neveľmi vzdialenej minulosti možno podniknúť s dvojicou naivných a prehnane poriadkumilovných cudzincov, ktorí chcú všetkým pomáhať a všetko upratovať. Výsledok ich snaženia je smiešny a ešte smiešnejšie sú absurdné situácie, do ktorých sa španielsko-litovská dvojica klaunov improvizátorov v predstavení Arrived sama dostáva.

„Tento rok bude pouličné umenie svetové, karikatúra stredoeurópska a divadlo česko-slovenské,“ sľubujú organizátori. Veď si pripomíname sté výročie vzniku Československa. Štúdio L+S privezie komédiu Starí majstri, Divadlo Komediograf hneď dve – Ako sa Husákovi snívalo, že je Věra Čáslavská a Manželství v kostce, Divadlo GUnaGU surreálnu Lásku & terpentín, Divadlo u Valšů tragikomédiu s detektívnou zápletkou Drahá Matylda, Radošinské divadlo príde so SĽUK-om a Malým Veľkým mužom… Ponuka je prepestrá, rozhodovanie ťažké.

V Uličke slávnych nosov pribudnú tentoraz hneď dva – Voskovca a Wericha. Aby pripomenuli komediálnu dvojicu, ktorá sa stala legendou a ktorej improvizácie zľudoveli. Šesťdesiatosem kresieb od ôsmich autorov, ktoré vyšli pred päťdesiatimi rokmi, vráti do života výstava Karikatúra 1968. „Dokazujú, akú úroveň mala naša karikatúra bez cenzúrneho náhubku,“ pripomína karikaturista a kurátor Fero Jablonovský. Chýbať nebude ani množstvo ďalších akcií a podujatí, na ktoré si pravidelní návštevníci Kremnických gagov zvykli.

„Budú to tri dni kultivovaného humoru a satiry. Program je veľmi pestrý – začíname predstaveniami pre deti, pokračujeme kvalitnou českou a slovenskou činohrou. Až do neskorej noci množstvo koncertov a parádna tancovačka,“ dodáva riaditeľ festivalu Roman Vykysalý.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #divadlo #Kremnické gagy #humor #satira #Leto s Pravdou