John Malkovich: Vkladám sa do práce. Ostatné ide bokom

V koži amerického herca, režiséra a producenta Johna Malkovicha sa skrýva množstvo postáv. Jednu zo svojich tvárí – talentovaného recitátora – predvedie divákom v piatok večer v bratislavskej Starej tržnici v projekte Rozprava o slepcoch, ktorý spája hudbu a hovorené slovo. Ešte pred samotným koncertom v rámci 14. ročníka festivalu Viva Musica! však verejnosti dovolil nahliadnuť aj do svojej civilnejšej polohy. Na otázky novinárov odpovedal počas štvrtkovej tlačovej konferencie v jednom z bratislavských hotelov.

24.08.2018 09:00
John Malkovich Foto: ,
Americký herec John Malkovich počas tlačovej konferencie ku koncertu Rozprava o slepcoch.
debata

Miestnosť v podzemnej časti hotela plne obsadili zástupcovia médií aj zvedavci. Každý z nich mal dozaista predstavu o „svojom“ Johnovi Malkovichovi, ktorá sa o chvíľku mala konfrontovať so skutočnosťou. Cvakot fotoaparátov prezradil príchod hollywoodskeho herca – návštevy, akú Slovensko príliš často nezažíva. Do miestnosti vstúpil pomalými krokmi s prívetivým výrazom na tvári v ľahkom svetlom saku, ktoré bolo zrejme súčasťou jeho módnej značky. Kto čakal pár úvodných slov o projekte Rozprava o slepcoch, zostal zrejme sklamaný. Aj keď herec na úvod vyjadril radosť zo svojej návštevy, zvyšok práce už nechal na novinárov a na ich zvedavé otázky.

„Ak ste súčasťou nejakého diela, vašou úlohou nie je ho rozoberať, ale odohrať. Svoje projekty nevysvetľujem, to už prenechám vám, ktorým to určite pôjde lepšie ako mne. Do práce vkladám seba samého, takže to, čo chcem povedať, je obsiahnuté už v samotnom diele. Necítim sa povinný robiť viac. Toto sú už len sprievodné tlačové aktivity,“ vyjadril sa už počas úvodu konferencie Malkovich, ktorý sa však neskôr rozhovoril pri konkrétnejších otázkach. O čom je teda Rozprava o slepcoch?

Predstavenie vzniklo na základe starostlivo vybranej kapitoly románu O hrdinoch a hroboch argentínskeho spisovateľa a aktivistu za ľudské práva Ernesta Sabata. Malkovich v ňom ako rozprávač odkrýva temné zákutia mysle Fernanda Vidala, paranoidnej postavy trpiacej bludmi, ktorá sa obáva moci „Sekty slepcov“ a ich ovládnutia sveta. Úryvky textov sú vložené do hudby Koncertu pre klavír a sláčiky ruského avantgardného skladateľa Alfreda Schnittkeho a vytvárajú s ňou pôsobivý dialóg.

Malkovich priznal, že mu táto kniha skrsla v mysli hneď, ako ho s projektom oslovili. „Čítal som ju pred mnohými rokmi a dokonca som ju chcel preniesť aj na filmové plátno. Rád sa pohybujem v oblastiach, ktoré kombinujú viaceré druhy umenia. Vždy je zaujímavé hľadať spôsob, ako jednotlivé formy správne nakombinovať. Priznám sa, že ma to zaujíma viac ako samotná príbehovosť,“ dodal. Text a hudba podľa jeho slov nikdy neboli nepriatelia: „Samozrejme, sú veci, ktoré sa s hudbou dajú robiť, a ktoré zase nie. Hudba existuje na hlbšej úrovni, no ak dokážete nájsť správny prienik, text ju dokáže umocniť.“

Rozprava o slepcoch je v mnohých ohľadoch aktuálny expresívny monológ na tému strachu, zla a paranoje. Ako herec už dávnejšie uviedol pre The Hollywood Reporter, je ideálnou voľbou k Schnittkeho hudbe, ktorá ho „v mnohých smeroch dostala aj ako paranoika“. Že by malo dielo rovnaký vplyv aj na divákov, sa však neobáva: „Nechcem komentovať to, aký by mal byť účinok na diváka, no v zásade si myslím, že text a hudba v tomto prípade fungujú veľmi dobre. Pôsobia síce paranoidne, na druhej strane si však svoju paranoju uvedomujú a vysmievajú sa z nej.“

Šesťdesiatnik, ktorý má za sebou asi 70 filmov a množstvo ocenení, po celý čas starostlivo vážil slová, rozprával rozvážne a plynulo a svojím prejavom vzbudzoval dojem autority. Aj preto niektoré otázky smerovali nielen ku koncertu, ale aj k témam, ako je politika amerického prezidenta Donalda Trumpa, trest smrti či životné hodnoty. A aké sú najväčšie hodnoty pre Johna Malkovicha? „Rodina, práca a najmä snaha, aby som ju vždy vykonal čo najlepšie. Samozrejme, všetci sme obmedzení svojím talentom či schopnosťami. Ide skôr o to zanechať nejaké miesto o čosi lepším, ako bolo, keď sme tam prišli. Nie naopak, v horšom. Nevravím, že sa mi darí vo všetkom uspieť, no aspoň sa o to snažím,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #paranoja #Viva Musica! #tlačová konferencia #John Malkovich