Roman Vykysalý: Šírim chaos, lebo poriadok je podozrivý

Tento víkend bude v Kremnici už 38. Európsky festival humoru a satiry Kremnické gagy 2018. Do Kremnice sa chystajú umelci zo Slovenska, ale aj z Česka. Odvždy to bolo podujatie spoločné, ale tento rok bude spolupatričnosť ešte umocnená. Symbolicky tam budú aj Voskovec a Werich. Porozprával nám o tom riaditeľ festivalu Roman Vykysalý.

24.08.2018 14:00
debata
Spoluzakladateľ a riaditeľ festivalu Kremnické... Foto: Ivan Čillík
Roman Vykysalý Spoluzakladateľ a riaditeľ festivalu Kremnické gagy Roman Vykysalý.

Vy ste šéfom festivalu, ale každý ročník má ešte svojho prezidenta. Tento rok to bude český komik Luděk Sobota. Čo bude mať na starosti?

Prezident dozerá a udržiava dobrú náladu na festivale. Je jej ambasádorom. Takisto riadi prácu akadémie humoru. Luděk príde na festival po prvýkrát. Na rozdiel od ostatných doterajších prezidentov sa s ním osobne nepoznám. Som rád, že môžeme túto pomaly zabudnutú hereckú legendu zo sedemdesiatych – osemdesiatych rokov minulého storočia predstaviť v Kremnici.

Čo všetko by mali ľudia v Kremnici stihnúť? Ktorý z programov je najzaujímavejší?

Verím, že všetky programy vzbudzujú záujem a verím, že ako každý rok nesklameme návštevníkov festivalu. Najviac sa dá zabaviť už pri názve predstavenia divadla Komediograf Jak se Husákovi zdálo, že je Věra Čáslavská. Výber ale radšej nechávam na divákov.

Prídu okrem Luďka Sobotu aj ďalšie hviezdy zábavného žánru?

Predstavenia sú obsadené takými hviezdami, ako sú Martin Huba, Milan Lasica, Milan Kňažko, Zuzana Kronerová, Oldřich Navrátil, Daniela Kolářová (známa s filmu Leto s kovbojom). Príde aj Radošinské naivné divadlo a ďalšie známe súbory. Myslím, že už to predznamenáva vysokú kvalitu programov.

Vy sa na čo najviac tešíte? Kde všade v meste budú predstavenia?

Všetky predstavenia a akcie mám rád. Som jedným z dvoch otcov tohto festivalu, a dobrý otec má svoje deti rád. Účinkovať sa bude na veľkom množstve pódií, a tiež v historickom centre mesta. Tým sa naše pamätihodnosti stávajú krásnou kulisou festivalu.

Objavujete každý rok aj nových tvorcov?

Našťastie sa nám podarí každý rok objaviť aj nových účinkujúcich, ale po určitom čase pozývame aj „starých s novými predstaveniami“. Umelci do Kremnice radi chodia, lebo festival ich zvyčajne očarí svojou osobitou atmosférou.

Kde ich všetkých ubytujete?

Každý rok máme problém s ubytovaním, lebo kapacita mesta nestačí. Časť hostí ubytovávame teda aj po okolí. So stravou nám pomáhajú aj trhovníci.

Každý rok pribudne exponát v tzv. uličke nosov. Kto to bude tento rok?

Tento rok do Uličky slávnych nosov pribudnú portréty Voskovca a Wericha. Autorom je medailér Martin Sabol zo Štátnej mincovne.

Ako vznikla ulička nosov? Vraj to pôvodne mali byť iné časti tela.

Predstava takejto uličky mi prišla na um v roku 1998. Vtedy sme zachraňovali gagy a na kopec nad Kremnicou sme umiestnili veľký nápis Gagyvud. Ulička s nápisom mala byť paródiou na Hollywood. Odtlačené mali byť „rite“. V roku 2002 medzi nás prišiel Stano Radič, ktorý nemal rád humor, ktorý šiel od pása dolu. Keďže na humor treba mať dobrý nos, tak sme začali používať túto časť tela. Koniec koncov, tieto dve časti tela majú veľa spoločného. Prvý nos si mal odhaliť pán Satinský. Ale skôr ako k tomu došlo, odišiel z tohto sveta, a tým sa ulička zmenila na jediné spomienkové a pietne miesto pre humoristov na svete. Bohužiaľ, za krátky čas sa tam ocitol aj Stano Radič.

Karikatúra Romana Vykysalého. Foto: Ivan Popovič
Roman Vykysalý Karikatúra Romana Vykysalého.

Ľudia spomínajú, že ste mali aj zvláštnu „skupinovú“ svadbu. O čo išlo?

Dobrý vzťah sme mali s viacerými zoskupeniami, no so skupinou Lojzo bol najsilnejší. Áno, ako Kremnické divadlo sme s nimi mali aj svadbu. Radi vymýšľame.

Sú takí všetci Kremničania?

Kremnica je veľmi veselé mesto. Stačí mať v hornej ulici vetry a v dolnej už hovoria, že ste si nakládli do gatí. Preto mali takí autori, čo žili v Kremnici – Gustáv Kazimír Zechenter Laskomerský a Ľudovít Tatran – témy na dosah. Kremnica mala veľké divadelnícke zázemie. Pôsobili tu okrem iných manželia Oľga a Samuel Adamčíkovci a prvé divadelné kroky tu zažil aj legendárny Ladislav Chudík.

Vy ste však vyrastali v Prievidzi.

Narodil som sa v Kremnici, ale ako polročný som sa stal Prievidžanom, lebo otec začal učiť na tamojšom gymnáziu. Na dôchodok sa však rodičia vrátili späť do Kremnice. V Kremnici sa mi páčil klub mladých Labyrint. Tento klub ma dlho formoval a ovplyvnil môj život.

Upútali ste ako herec a mali ste ponuky na východ aj na západ od Kremnice…

Od detstva vo mne videli herca a neskôr som na každej súťaži, na ktorej som sa zúčastnil, získal cenu za najlepší herecký výkon. Ponuku ísť do novootvoreného divadla v Prešove mi dal jeho vtedajší riaditeľ Ján Šilan a do Divadla pod lampou v Prahe ma volal vedúci súboru Zajíc. Najprv som bol mím, neskôr „maloformista“.

Nie je z roka na rok ťažšie festival zorganizovať?

Kremničania prijali Gagy za svoj festival, takže to sa dobre robí. Každý rok ale ktosi šíri fámu, že je to posledný ročník.

Čo zisťujete pri práci s festivalom? Myslíte si, že zmysel pre inteligentný humor u nás rastie? A gýče? Je ešte čo dávať do kremnického Múzea gýčov?

Zmysel pre humor rastie, ale hlavne pre lacný. Zaniká sebairónia a politický humor. No, gýče nám stále pribúdajú. Verím, že tento môj nápad začína pôsobiť aj edukatívne. Vďaka sprievodcom Miroslavovi Markovi a Petrovi Schmidtovi je múzeum ale aj zábavné.

Vyštudovali ste umelecké kováčstvo. Je to dnes ešte atraktívna profesia?

Umelecké kováčstvo stráca na atraktivite, lebo je veľa takých, čo si myslia, že stačí pozvárať polotovary. Dokonca sa takýto zvárač vyhlasuje za šéfa cechu umeleckého kováčstva. Našťastie kremnická škola pod vedením Ivana Liptáka a Bena Jurca vyprodukovala skutočných umeleckých kováčov.

Čomu všetkému sa teda venujete?

Účinkujem v Novom cirkuse Younak. Som riaditeľom festivalu a šírim chaos, lebo keď je všetko v poriadku, tak nie je niečo v poriadku.

Ktorý ročník festivalu bol pre vás najťažší?

V roku 1998. Vtedy okresní prisluhovači politickej garnitúry chceli festival zrušiť.

A ako si spomínate na prvý?

Prvý ročník bol len v klube mladých Labyrint. Nebol vlastne prvý, bol nultý, lebo súdruhovia neverili, že bude mať pokračovanie. Pokračoval atypicky. Nultý, druhý atď.

Pomáha vám aj rodina? Kde sa po vypätí upokojíte?

Rodina je vždy do festivalu zapojená. Najviac dcéra Tamara, ktorá v roku 2000 a 2001 festival zorganizovala sama. Žijem v horách dvadsaťpäť kilometrov od Kremnice. Pokoj nájdete len tam, kde ho sami prinášate.

Foto: Miroslav Vomáčka
Jiří Voskovec Jan Werich

Werich a Voskovec dvihli republike IQ

Tento rok do Uličky slávnych nosov pribudnú portréty Voskovca a Wericha. Autorom je medailér Martin Sabol zo Štátnej mincovne. Jiří Voskovec a Jan Werich vo veľkej miere ovplyvnili mentalitu Čechov a Slovákov. Ich filmy, pesničky, knihy stále ešte pôsobia, ich odkaz je živý a ich osudy poučné.

Foto: Ivan Čillík
Kremnické gagy Roman Vykysalý

Roman Vykysalý (1957)

  • neúnavný propagátor poctivého nekomerčného humoru
  • povolaním výtvarník, umelecký kováč a riaditeľ festivalu humoru a satiry
  • v roku 1981 spoluzakladal festival Kremnické gagy, ale aj Kremnické divadlo v podzemí, s ktorým v minulosti získal množstvo celoslovenských hereckých ocenení na prehliadkach divadiel malých javiskových foriem
  • je otcom myšlienky založenia jedinečného Múzea gýča, ktoré má momentálne v zbierke už viac ako tisíc exemplárov
  • na staré kolená oprášil herecké povolanie a hrá kapitána Rákocziho v Novom cirkuse Younak

O festivale

Európsky festival humoru a satiry Kremnické gagy je originálne medzinárodné kultúrne podujatie s dlhoročnou tradíciou. Vznikol a realizuje sa od roku 1981 v krásnom historickom meste Kremnica, v geografickom strede Európy. Počas posledného augustového víkendu vyhľadáva a následne uvádza inšpiratívne diela či výkony umelcov z celého sveta. Cieľom festivalu je monitorovanie domácej a zahraničnej tvorby, výsledkom ktorej je multižánrová prehliadka umeleckého programu s dôrazom na humor, satiru a kultivovanú zábavu. Gagy oceňujú prostredníctvom Akadémie humoru najlepšie umenie daného festivalového ročníka prestížnou cenou Zlatý gunár. Rovnako poukazuje aj na aktuálne dianie v spoločnosti a udeľuje anticenu Trafená hus za niečo, nad čím aj humoristom rozum zastane. Súčasťou festivalu je tiež populárna expozícia Múzea gýča, ale aj unikátna Ulička slávnych nosov, v ktorej sú umiestnené reliéfy osobností so zmyslom pre humor, ktoré už nie sú medzi nami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kremnické gagy #Kremnica #humor #Jan Werich #Roman Vykysalý