Sobota na Uprisingu: Zaznie La La La La Long aj Marley

Gentleman, The Skatalites s Derrickom Morganom, legendárny osemdesiatnik Lee „Scratch“ Perry so svojím parťákom Mad Professorom či americkí hiphoperi Onyx v spojení s holandským triom Dope D.O.D. - to je len niekoľko z mien, ktoré patrili k lákadlám piatkového programu festivalu Uprising. Jeho 11. ročník pokračuje na bratislavských Zlatých pieskoch dnes a ponúka viacero nemenej zaujímavých interpretov a vystúpení. Tu je niekoľko z nich.

25.08.2018 09:51
Inner Circle Foto:
Gitarista a spevák Roger Lewis (na snímke) založil skupinu Inner Circle spolu s bratom Ianom v roku 1968.
debata

Inner Circle, 21.15 h

A La La La La Long, La La La La Long Long Li Long Long Long znelo z mnohých európskych rádií v prvej polovici 90. rokov. Aj tento hit, spolu s ďalšími ako Bad Boys, Games People Play či Rock With You ponúkne vystúpenie jamajskej formácie Inner Circle. Tento rok si pripomína 50. výročie založenia a naživo sa na Slovensku predstaví v premiére. Návštevníkov koncertu čaká chytľavá fúzia reggae, hip-hopu či popu a veľká dávka pohody.

Julian Marley, 23.30 h

Syn Boba Marleyho nahral prvé demo už ako päťročný. Za album Awake (2009) získal nomináciu na cenu Grammy, ktorú mu „vyfúkol“ brat Stephen. Návštevníci Julianových koncertov sa však zhodujú, že otec by bol na neho pyšný. Okrem vlastných skladieb ako Boom Draw, Lemme Go, Lion In The Morning či Move Dem hráva Julian na koncertoch aj hity svojho otca.

Lady Leshurr, 0.30 h

Kráľovná žánru grime. Tak titulujú médiá 28-ročnú anglickú raperku, ktorá si hovorí Lady Leshurr. Freestylerka, ktorú svet pozná aj vďaka sérii jej videí Queen's Speech, prežíva vrchol svojej kariéry a o svojich kvalitách a podrezanom jazyku presvedčí aj návštevníkov Uprisingu.

Silné Reči Stand Up Comedy Show, 19.30 h

Uprising nie sú iba koncerty. V sobotnom programe festivalu nájdete napríklad diskusiu na tému Je migrácia pre Slovensko skutočnou hrozbou?, rozhovory o ekologickom živote a udržateľnej móde aj cestovateľské kino zaostrené nielen na Kubu alebo Severnú Kóreu, ale aj najdlhšiu turistickú trasu Slovenska od Dukly po Devín, takzvanú Cestu hrdinov SNP. Večer čaká návštevníkov aj dávka stand up comedy. Najskôr sa predstavia komici zoskupení pod hlavičkou Silné reči – Stano Staško, Nasi, Martin Hatala a Marián Psár, po nich dostane samostatný priestor český spisovateľ a komik Jiří Charvát (22. h).

High Contrast, 1.30 h

Živým vystúpením High Contrast vyvrcholí sobotný program na hlavnom pódiu. „Keď som začínal produkovať hudbu, drumandbass bol veľmi temný a technický, veľmi som ho chcel zmeniť v niečo jemnejšie, samplovať disco a skúšať nové veci. Ľudia sa smiali, no nakoniec začali robiť to isté. Teraz je čas nájsť ďalšiu cestu k zmene,“ citujú organizátori slová tohto waleského elektronického producenta a dídžeja, ktorý spolupracoval aj s Adele, M.I.A. či Missy Elliott. Jeho vystúpenie ponúkne podľa organizátorov spojenie hudobných extrémov spôsobom, ako to nerobí nikto iný.

Slum Village, 22.30 h

Detroitská formácia Slum Village je na scéne od začiatku 90. rokov. Zo zakladajúcich členov dnes žije iba raper T3. Slum Village má na konte spolupráce s menami ako Kanye West, John Legend, Busta Rhymes, DJ Jazzy Jeff či De La Soul. Na Zlaté piesky prinesú „oldschúlový“ hip-hop plný funku či soulu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zlaté piesky #reggae #Uprising Festival #Silné reči #Julian Marley