Kremnické gagy tento rok ponúkli viac ako 60 vystúpení

Akadémia humoru, ktorej prezidentom bol tento rok herec Luděk Sobota, udelila umelcom šesť ocenení.

27.08.2018 13:57
Luděk Sobota Foto: ,
Tohtoročný prezident akadémie humoru český herec Luděk Sobota počas otváracieho ceremoniálu na európskom festivale humoru a satiry Kremnické gagy 2018.
debata

To najvyššie v podobe Grand Prix si prevzalo bratislavské Štúdio L+S za inscenáciu Starí majstri, v ktorej predviedli herecký koncert Milan Lasica a Martin Huba. Zlatých gunárov si odniesli výtvarníčka a karikaturistka Ivana Šáteková za sériu karikatúr, Vanda Hybnerová a Lucia Kašiarová za pouličné predstavenie Angel-ky, herečka Daniela Kolářová za celoživotný prínos umeniu. Cenu Stana Radiča za objav roka získal Nový cirkus Younák. Mimoriadnu cenu získal Luděk Sobota k životnému jubileu a za prínos k televíznej zábave.

„Príprava festivalu je vždy náročná, tento ročník sme pripravili ako československý, pozvali sme silné generácie českých a slovenských umelcov, Daniela Kolářová, Luděk Sobota, Oldřich Navrátil, Milan Lasica, Martin Huba, Zuzana Kronerová, Stanislav Štepka sú všetko známe mená, Vanda Hybnerová, Michal Kubovčík či Sväťo Malachovský z mladšej generácie. Tento mix doplnili umelci z Austrálie, Ameriky, Kanady, Španielska. Myslím, že sa nám tento ročník vydaril a za seba môžem povedať, že to bol jeden z najlepších ročníkov za posledné roky, čo do počtu predstavení aj návštevnosti. Trocha nám do toho zasiahlo počasie, ale náladu však nepokazilo. Rozdali sme šesť ocenení, tohto roku ale v trocha inej podobe. Jednak cena Zlatý gunár dostala novú, pozlátenú podobu v špeciálnej kazete. Zvolili sme aj iný systém, zrušili sme galaprogram na konci festivalu, keď už viacerí umelci z Kremnice odcestovali. Všetky vystúpenia boli zároveň nominované na ocenenia, akadémia musela pracovať veľmi pružne a ocenenia sme odovzdávali na pódiu hneď po vystúpení pred publikom,“ povedal producent festivalu Pavol Kelley.

„Pre mňa bola najzaujímavejšia aktuálna kolekcia súčasných karikatúr z tohto pohľadu, že ponúkla medzinárodné porovnanie. Je výborné, že sa karikatúra predstavila v tak reprezentatívnej kolekcii, pretože v médiách už nemá taký priestor, ako mala napríklad ešte v 90. rokoch. Je vidieť, že sú skvelí karikaturisti na Slovensku, v Čechách aj iných krajinách. Ľudia by sa s ňou mali stretávať častejšie, nielen na takýchto výstavách. V jednom obrázku sa dá toho povedať veľmi veľa,“ uviedol člen akadémie, dramaturg Českej televízie a pedagóg na DAMU Zdeněk Tichý, ktorý mal na starosti výtvarnú časť festivalu.

„Bol som prekvapený množstvom vystúpení a zároveň aj ich pestrosťou, ktoré dramaturgia festivalu ponúkla. Videli sme predstavenia pre deti aj dospelých, od bábkového divadla cez pantomímu až po novú pouličnú formu cirkusu, ktorú reprezentujú klauni, ktorí disponujú mnohými schopnosťami. Zaujal ma Nový cirkus Younák kombináciou žánrov folklóru, pohybu a akrobacie,“ doplnil mím, choreograf a režisér Radim Vizváry, člen akadémie so zameraním na pohybové a pouličné divadlo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kremnické gagy #Luděk Sobota