BHS: Dvaja virtuózi si dajú rande v meste na Dunaji

„Jeho dych vyrážajúca emocionalita bola absolútne magická,“ písali po londýnskom koncerte o Kasparasovi Uinskasovi. „Svojou interpretáciou prekonával všetky hranice,“ nadchýnali sa kritici po jeho vystúpení v Berlínskej filharmónii.

02.10.2018 16:00
BHS Kasparas Uinskas Foto:
Kasparasa Uinskasa kritika označuje za mimoriadne nadaného klaviristu.
debata

Z newyorskej Carnegie Hall doplnili už len strohé „veľký klavirista a hudobník“. Nikita Boriso-Glebsky je zas jedným z najvýraznejších ruských huslistov generácie tridsiatnikov. A keďže obaja sú aj vynikajúcimi komornými partnermi, dajú si 3. októbra „rande“. Tentoraz v Bratislave na našej najväčšej slávnosti vážnej hudby.

Menu ich komorného koncertu bude pestré. Na úvod zvolili diela Johannesa Brahmsa. Z tvorby majstra symfonickej aj komornej hudby naservírujú Výber z piesní a Sonátu pre klavír a husle d mol. Je jednou z trojlístka sonát, ktoré nemecký skladateľ a klavirista skomponoval na vrchole svojich tvorivých síl, a patrí k ťažiskovým diela komornej hudby 19. storočia.

Na koncerte zahrá aj jeden z najvýraznejších... Foto: Marco Borggreve
Nikita Boriso-Glebsky BHS Na koncerte zahrá aj jeden z najvýraznejších ruských huslistov Nikita Boriso-Glebsky.

Skvelým klavírnym virtuózom bol aj Ernö von Dohnányi. Maďarský skladateľ aj dirigent, ktorý sa narodil v Bratislave, sa celý život priatelil s Bélom Bartókom a Alexandrom Albrechtom, s ktorými absolvoval štúdium na bratislavskom maďarskom gymnáziu. Z jeho tvorby vybrali Sonátu pre husle a klavír cis mol.

Ako bonbónik na záver ponúkajú poslucháčsky obľúbenú Prokofievovu Suitu z baletu Romeo a Júlia. Aj keď sedemčasťová suita nepochádza priamo z pera jedného z najvýznamnejších skladateľov 20. storočia, dômyselne zachováva jemné finesy jeho hudby. krehkosť scény na balkóne kontrastuje s dramatickým vyvrcholením príbehu večnej, no tragickej lásky. Nechýba v nej ani azda najznámejší tanec rytierov, známy tiež pod názvom Montekovci a Kapuletovci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rómeo a Júlia #BHS #klavír #husle #Prokofiev #BHS 2018