BHS: Vladimír Godár rád vedie dialóg s minulosťou

„Hotová skladba nie je pre mňa manifestáciou nejakej umeleckej metódy, ale najmä darom,“ hovorí Vladimír Godár.

03.10.2018 16:00
Vladimír Godár Foto:
Mucha Quartet ponúkne na BHS výber z tvorby Vladimíra Godára.
debata

„Nie som pasákom hudby. Hudba pre mňa nie je nijaký prostriedok – ani na vypovedanie naliehavej výpovede, ani na získanie prostriedkov na živobytie, ani na dobytie neznámych priestorov,“ pokračuje jeden z priekopníkov a hlavných predstaviteľov slovenskej hudobnej postmoderny. Mucha Quartet ponúkne 4. októbra v Slovenskej filharmónii výber z jeho tvorby.

„Pre viaceré Godárove diela je charakteristické spolupôsobenie dvoch základných východísk: relatívne krátky, lapidárny motivický tvar a rozmerná plocha, na ktorej sa tento tvar realizuje. Na rozdiel od minimalistickej koncepcie však jeho hudobný čas plynie v etapách, je zvrásnený výraznými zmenami faktúry spojenými s maximálnym dynamickým kontrastom,“ charakterizuje Godárovu tvorbu skladateľ Peter Zagar.

Alúziami a citátmi rád vedie Vladimír Godár dialóg s hudobnou minulosťou. „Pre mňa nemá význam dielo, ktoré neakceptuje jestvujúce poznanie ľudstva. Európsku kultúru vidím ako ustavičný rad dialógov s antikou, renesanciou a ďalšími kultúrnymi kotlami. Tento dialóg vediem rád a rád sa nechávam inšpirovať hodnotami minulosti,“ vyznáva sa skladateľ, ktorý sa cíti byť rytierom, povinným hudbu chrániť.

Program komorného koncertu obsahuje aj Talizman pre klavírne trio, v ktorého záhlaví je Chateaubriandov citát: „Každý človek nosí v sebe svet zložený zo všetkého, čo kedy videl a miloval, a do neho sa neustále vracia aj vtedy, keď sa pohybuje svetom, ktorý mu je cudzí a v ktorom zdanlivo žije.“ Premiérovo odznie Klavírne kvinteto, v ktorom sa ku komornému súboru Mucha Quartet pripojí klaviristka Magdaléna Bajuszová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská filharmónia #Vladimír Godár #BHS #Mucha Quartet #BHS 2018