Festival Jihlava ponúkne v dvadsiatich sekciách spolu 327 filmov

Na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Jihlava, ktorého 22. ročník sa uskutoční od 25. do 30. októbra, premietnu spolu 327 filmov rozdelených do jedenástich súťažných a deviatich nesúťažných sekcii. Sto z nich si pritom budú môcť diváci a diváčky pozrieť vo svetovej, 23 v medzinárodnej a 17 v európskej premiére.

17.10.2018 14:00
Posledný autoportrét Marek Kuboš Foto:
Na festivale dokumentárnych filmov Jihlava budú môcť návštevníci vidieť aj film Posledný autoportrét Marka Kuboša.
debata

Najzaujímavejšie svetové dokumentárne filmy prinesie hlavná súťažná sekcia Opus Bonum. "Pôjde o 17 snímok, z ktorých prakticky všetky budú mať na Jihlave svetovú premiéru. Máme tam tentoraz aj jeden film v česko-slovenskej koprodukcii, volá sa Hovory s TGM. Ide o presne zinscenované stretnutie Karla Čapka s Tomášom Garriguom Masarykom, s ktorým robil Čapek rozhovory,“ uviedol pre agentúru SITA René Kubášek zo sekcie medzinárodnej komunikácie festivalu.

Festival sa tento rok bude symbolicky venovať okrem iných aj téme stého výročia Československa. "Dlho sme premýšľali, ako si výročie v programe pripomenúť a nakoniec sme sa rozhodli to urobiť trochu netradične. Navštívili sme televízie v mnohých krajinách na západ od našich hraníc a hľadali sme v nich zábery Čechoslovákov, ktorí za tých posledných sto rokov z tejto zeme z rôznych dôvodov utekali. Výsledkom je asi 40 reportáží, krátkych filmov, ktoré dokumentujú utečeneckú krízu okolo roku 1968, kde sú v úlohe utečencov Česi a Slováci, ľudia hovoriaci našim jazykom. Príde nám zaujímavé vidieť, ako Čechoslovákov v prijímajúcich krajinách reflektovali médiá a schválne sme chceli utečeneckú krízu, o ktorej sa dnes toľko hovorí, poňať trošku z inej perspektívy,“ povedal Kubášek.

"Výročiu sme venovali aj sekciu o Podkarpatskej Rusi, ktorá bola za prvej republiky súčasťou Československa. Vybrali sme filmy, ktoré veľmi poetickým spôsobom predstavujú Podkarpatskú Rus. Je to veľmi poetická, esejisticky ladená sekcia,“ dodal.

Slovenské filmy budú na festivale zastúpené vo viacerých sekciách naprieč celým programom, mnohé z nich festival ponúkne i premiérovo. "Zo slovenských premiérových filmov budú môcť diváci a diváčky počas šiestich dní uzrieť v svetovej premiére snímky ako Posledný autoportrét Mareka Kuboša či Dobrá smrť Tomáša Krupu, tie uvedieme v sekcii Mezi moři, čo je súťažná sekcia o najlepší stredo- a východoeurópsky dokument. Priestor dostane aj dokument Matka. Gabriela. Televízia. Lucie Kašovej. Okrem troch spomínaných uvedieme aj film Deti v krajine zázrakov Slovenky Emy Kovalčíkovej študujúcej na FAMU, a čo je zaujímavé, v sekcii o najlepší experimentálny film premietneme tiež snímku Extrakce českej režisérky Kateřiny Horníkovej, študujúcej na bratislavskej VŠMU, takže v súťaži sú zastúpení aj českí režiséri vyštudovaní na Slovensku,“ vymenoval Kubášek.

Nesúťažná sekcia Zvláštne uvedenie tentoraz prinesie film Wima Wendersa o pápežovi Františkovi. Ide o prvý film, na ktorom sa nejakým spôsobom podieľala hlava katolíckej cirkvi. Ako ďalší v tejto sekcii premietnu film Meeting Gorbachev Wernera Herzoga, v ktorom 85-ročný Gorbačov rekapituluje svoj život, a perličkou sekcie bude 720-minútový film o súčasnom čínskom hudobnom undergrounde od režiséra Wu Fan. "Je to historicky najdlhší film, ktorý na Ji.hlave uvedieme, no stojí za to ho vidieť, ak nie celý, tak aspoň časť. Čínska undergroundová hudobná scéna je niečo, čo rozhodne chcete objaviť,“ poznamenal organizátor.

Okrem filmov festival privíta aj stovky zaujímavých hostí, ktorí sa predstavia v Industry programe, zameranom na filmových profesionálov či na obľúbenom Inšpiračnom fóre. "Predtým sme na Inšpiračnom fóre mali len tri prednášky, ktoré boli vždy veľmi populárne. Prišlo na ne aj 350 ľudí, no viacerí sa na ne, žiaľ, nedostali. Pochopili sme, že diskusie a prednášky majú odozvu nielen u divákov, ale aj u dokumentaristov, ktorí sa často pri hľadaní zaujímavých tém potácajú, nevedia, o čom točiť, majú potrebu sa nejako prejaviť, ale hľadajú témy. Tak sme sa teda rozhodli, že na Jihlavu, ktorá je povestná svojou otvorenou diskusnou atmosférou, skúsime zavolať čo najviac inšpiratívnych ľudí, a uvidíme, čo z toho vznikne,“ vysvetlil Kubášek, podľa ktorého počet hostí tento rok narástol zhruba 15-násobne.

"Tento rok sme počet hostí rozšírili na približne 50. Veríme, že ich prednášky a masterclassy budú mať úspech. Jihlava je ale sama o sebe taká, že v nej nemá človek kam inam ísť, takže môže diskusiami a projekciami tráviť vlastne celý deň,“ zasmial sa.

Na festivale si svoje prídu aj deti, pre ktoré organizátori pripravili množstvo vzdelávacích, zábavných a tvorivých aktivít. "Nebude to ako detská škôlka, kam dáte dieťa a ono sa pozerá na večerníčky. Pôjde o workshopy o tom, ako rozoznať reklamu od propagandy, pre mladších máme zase také malé planetárium, v ktorom sa môžu dívať na svet pod vodou alebo vesmír a mnoho ďalšieho,“ priblížil na záver Kubášek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #festival #film #Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jihlava