Na festivale Hvalur sa črtá jedno veľmi pekné priateľstvo

Na prvý pohľad si tieto krajiny nie sú veľmi podobné. Jedna je severským ostrovným štátom, krajinou ohňa a ľadu opradenou legendami, tá druhá je zase o poznanie mladšia a leží ukrytá vo vnútrozemí Európy.

19.10.2018 09:00
debata
Na festival Hvalur zavíta aj punkové trio Kælan... Foto: Helena Stefánsdóttir
Kælan Mikla Hvalur Na festival Hvalur zavíta aj punkové trio Kælan Mikla.

Island a Slovensko však majú svojho spoločného menovateľa. Je ním Juraj Kušnierik, zosnulý hudobný publicista, ktorý u nás patril k najväčším popularizátorom islandskej kultúry. Na jeho odkaz sa rozhodol nadviazať aj nový hudobný festival Hvalur, ktorý plánuje kúsok magickej krajiny vytvoriť aj na Slovensku. Jeho prvý ročník prinesie 24. a 25. októbra do bratislavského klubu Ateliér Babylon šesť islandských formácií.

Všetko sa začalo pred viac ako rokom, keď slovenskú kapelu Ecetera band, v ktorej pôsobí aj jedna z organizátoriek festivalu Laura Lovišková, kontaktovala islandská skupina Hugar. Výsledkom bol spoločný koncert, ktorý minulý rok v októbri zorganizovala Lovišková spoločne s ďalšou iniciátorkou projektu Reginou Ulejovou. „Bol to naozaj krásny koncert, mali sme vypredanú sálu a veľmi dobré ohlasy. Naštartovalo nás to a motivovalo osloviť hudobníkov z Hugaru, či by sa sem nechceli vrátiť a byť súčasťou niečoho väčšieho. Reagovali pozitívne a hneď nás kontaktovali aj na Siggiho Baldurssona z platformy Iceland Music, ktorá sa stará o export islandskej hudby do celého sveta,“ priblížila pre médiá začiatky Lovišková. Známeho hudobníka a promotéra myšlienka festivalu zaujala a organizátorkám hneď poslal kontakty na manažérov kapiel, ktoré chceli osloviť.

Práve Siggi Baldursson bol veľmi dobrým priateľom Juraja Kušnierika a po nečakanom zlyhaní jeho srdca v roku 2015 mu v Reykjavíku zorganizoval aj koncert. Spomienke na novinára a milovníka Islandu bude venované aj slávnostné otvorenie festivalu, ktoré sa uskutoční už v utorok 23. októbra v bratislavskom kníhkupectve Artforum. Večer bude patriť premietaniu jeho dokumentárneho filmu Reykjavik Revisited, ktorý nakrútil spolu s Jurajom Kováčikom. Ďalšie dva dni už budú venované samotnému hudobnému programu, ktorý sa snaží ponúknuť žánrovú rozmanitosť, nové tváre, ale aj stálice islandskej scény.

Hudba a scéna idú ruka v ruke

Stredajší program v Ateliéri Babylon zaostrí na severský ambient, indietronicu a punk. Na úvod sa divákom predstaví Magnús Jóhann, mladý flexibilný hudobník oscilujúci medzi modernou klasikou a elektronikou. Tancachtivých ľudí následne poteší formácia CeaseTone, záver večera bude patriť dievčenskej skupine Kælan Mikla. „Je to trojica extravagantných a šarmantných dám, ktoré tvoria svoju autorskú hudbu v štýle punku. Pracujú s básňami a vytvárajú tak naozaj originálne aranžmány. Na festivale predstavia svoj nový album, ktorý je akousi alegóriou noci,“ upozornila na headlinerky večera Laura Lovišková.

Nevinnosť a temnosť sa na druhý deň stretne počas koncertu skladateľky a speváčky Sunne Fridjons. Do Bratislavy sa vráti aj skupina Hugar, premiéru bude mať islandská stálica – elektro-popová formácia Sykur. Okrem hudobnej stránky je však pre festival veľmi dôležitá aj tá vizuálna. Výzdobu klubu preto organizátorky prenechali výtvarníčkam, ktoré sa pohrali so zvukovými stopami jednotlivých piesní. „Ich krivky sme vyabstrahovali a budeme ich radiť za sebou. Vďaka použitému difúznemu materiálu vznikne dojem ľadovca. Vieme tak meniť aj svetelnú atmosféru. Pracujeme aj s holografickou fóliou, ktorej odlesky pripomínajú polárnu žiaru,“ uviedla jedna z umelkýň Petra Rybanská.

Účasť slovenských výtvarníkov a dizajnérov bude podstatnou súčasťou aj samotných koncertov. Kým vystúpenie speváčky Sunne Fridjons obohatí videoprojekcia výtvarníčky Martiny Šperkovej, koncert Magnúsa Jóhanna zase doplní vizuál z dielne Jána Juhaniaka a Mariána Vredíka. Prienik slovenskej a islandskej scény je jednou z priorít festivalu. „Keď sme sa s Laurou rozprávali o tom, aký je cieľ festivalu, hovorili sme si, že by bolo nádherné, keby spolupráca slovenského umelca a islandského hudobníka prerástla do niečoho väčšieho. Chceme vytvoriť komunitu a začať medzinárodnú spoluprácu,“ priblížila Regina Ulejová.

Island ako inšpirácia

Podľa Laury Loviškovej je hlavnou myšlienkou aj budovanie pomyselného mostu medzi oboma krajinami. „Nemá ísť len o import islandskej hudby na Slovensko, to by bola len veľmi krátkodobá idea. Chceme, aby tento most fungoval aj ako export slovenskej hudby na Island,“ dodala. Islandská hudobná scéna môže zároveň slúžiť aj ako inšpirácia pre slovenských hudobníkov. O tom, ako sa odlíšiť a preraziť vo svete, prezradia viac aj členovia vybraných kapiel počas štvrtkovej diskusie v bratislavskom kníhkupectve Martinus.

Aj keď je Hvalur prezentovaný ako festival islandskej hudby, podľa organizátoriek má ľuďom ponúknuť komplexnejší zážitok a sprostredkovať im nielen hudbu, ale aj kultúru tejto severskej krajiny. „Obe sme na Islande boli a obom nám učaroval nielen svojou nádhernou prírodou, ale aj hudobnou scénou. Môj záujem rástol práve pod vplyvom Juraja Kušnierika. Keď som sa tam vybrala, snažila som sa podľa jeho knihy Hudba ostrova nachádzať všetky miesta, o ktorých rozprával,“ prezradila Regina Ulejová.

Pre Lauru Loviškovú, ktorá tam strávila jeden rok, predstavuje Island druhý domov: „Vnímam ho ako bezpečný prístav. Počas roka som si tam vytvorila mnohé priateľstvá. To je to, čo tvorí Island. Jeho obyvatelia, ktorí sú naozaj tvoriví, krásni a priateľskí. Cudzincov vítajú s otvorenou náručou a snažia sa spoznať ich kultúru. Myslím, že práve vzájomné spoznávanie kultúr je to, čo svet momentálne potrebuje.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Ateliér Babylon #Island #Juraj Kušnierik #Hvalur