Súčasné umenie a Liptovský Mikuláš? Žiadna utópia

Aj keď v názve ich kultúrneho centra stojí Diera do sveta, ich ambície nikdy nemali megalomanský charakter. Stačilo, ak sa im podarí preraziť na malom kúsku zeme pod Tatrami a ukázať, že kvalitné súčasné umenie v Liptovskom Mikuláši nemusí byť len utopistická vízia. Skupinke nadšencov sa to nakoniec podarilo a práve utópiu a jej presahy v umení či spoločnosti zvolili za hlavnú tému piateho ročníka festivalu Mobilis, ktorý sa bude konať od 30. októbra do 3. novembra.

26.10.2018 09:00
Monika Midriaková Leto s Monikou Foto:
Na festival zavíta aj Monika Midriaková s projektom Leto s Monikou.
debata

„Keď sme zakladali kultúrne centrum Diera do sveta s veľkolepými ambíciami priniesť do Liptovského Mikuláša súčasné progresívne a nezávislé umenie, boli sme, vďakabohu, dostatočne naivní, aby sme tomu v tej chvíli verili. Vďaka tejto naivite sa to zrejme podarilo a počiatočná utópia sa stala realitou,“ priblížila začiatky dramaturgička festivalu Jana Mikuš Hanzelová. Prvý ročník podujatia organizovali ešte pred oficiálnym otvorením centra, pričom pôvodne malo ísť primárne o literárny festival s niekoľkými multižánrovými akciami. Túto víziu však veľmi opustili.

„Malo ísť o symbolickú poctu Ivanovi Laučíkovi, rodákovi z Liptovského Mikuláša, preto aj názov Mobilis (z jeho zbierky Mobilis in mobile, pozn. red.). To sme však vzdali hneď po prvom ročníku, pretože literatúra je elitná záležitosť, obzvlášť na periférii. Museli sme na to inak a Mobilis sa stal multižánrovým festivalom,“ priblížila Mikuš Hanzelová. Aj keď sa podľa jej slov témou tentoraz vracajú k počiatkom, pôvodnú naivitu vymenili skôr za odhodlanie vytrvať a ponúknuť jeho návštevníkom relevantný obsah s presahom do spoločnosti, umenia, architektúry či populárnej kultúry.

„Tolkien sa určite musel inšpirovať naším svetom, nie sú to len od reality odtrhnuté výmysly. Uhladené Grófstvo hobitov a zelené trávniky – to je Západ. Temnota, špina a chaos – to je Východ. Kam by ste sa vybrali vy?“ Týmito slovami predstavuje spisovateľ Ján Púček knihu Přijde Mordor a sežere nás aneb Tajná historie Slovanů poľského autora Szczereka Ziemowit. Ten príde do Liptovského Mikuláša debatovať o budúcnosti strednej Európy spoločne s významnou ukrajinskou spisovateľkou a esejistkou Oksanou Zabužko. Na otázku, či je dnes pravdivá reportáž a nezávislá žurnalistika utópiou, sa zase pokúsi odpovedať poľský vojnový reportér Wojciech Jagielski.

Reflexia závažných tém je podľa Mikuš Hanzelovej jednou z priorít festivalu: „Popri prezentovaní kvalitného súčasného umenia má byť platformou formujúcou kritické myslenie. Preto sme zvolili tento program, aj keď s jemným rizikom menšej návštevnosti,“ žartuje dramaturgička. Festival však ponúka bohaté kultúrne vyžitie každého druhu. Od filmov pre deti a dospelých, výstavy cez diskusie až po divadlo a koncerty.

Okrem zvučných mien zahraničnej scény nebude chýbať ani domáce zastúpenie. Na Liptov zavíta fotograf Ján Viazanička, Erik Sýkora alias Džumelec či Monika Midriaková s projektom Leto s Monikou. Vo štvrtok večer návštevníkov poteší aj producent Jonatán Pastirčák ako Isama Zing, ktorého nedávno potvrdil ako prvého slovenského zástupcu Najväčší európsky showcaseový festival Eurosonic 2019.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Liptovský Mikuláš #Wojciech Jagielski #Mobilis #Diera do sveta