V Záhrade sa bude hovoriť o otázkach života a smrti

Neobyčajné podujatie s názvom Venček alebo rakvičku?, s podtitulom Festival o živote a smrti, bude od pondelka do 31. októbra hostiť banskobystrické kultúrne centrum Záhrada. Program vznikol v spolupráci s kníhkupectvom Artforum a organizáciou Ku koreňom, ktorá sa venuje alternatívnemu pohrebníctvu a sprevádzaniu pozostalých.

29.10.2018 12:00
Veža. Jasný deň. Foto:
V stredu 31. októbra počas festivalu premietnu aj film Veža. Jasný deň.
debata

„Tieto témy sme chceli do programu Záhrady zaradiť už dávnejšie, preto som veľmi rád, že sme sa stretli s Monikou Suchánskou z organizácie Ku koreňom, ktorá nápad s festivalom priniesla,“ uviedol dramaturg Záhrady Milan Zvada.

„Nedávno sme hostili virtuálnu performance o tom, čo sa deje pri zážitkoch blízkosti smrti. A práve o nich príde na náš festival prednášať odborníčka Květa Surová,“ uviedol. Ako dodal, téma smrti a umierania si zaslúži pozornosť, lebo aj keď je dosť medializovaná, často v tej brutálnejšej podobe, zostáva na individuálnej úrovni skôr vyhostená. „Je buď záhadou alebo strašiakom. Radi ju týmto festivalom pozveme späť medzi nás, lebo ako napísala česká filozofka Anna Hogenová – vrcholom starostlivosti o dušu je starostlivosť o smrť, doplnil.

Diskusie s odborníkmi návštevníkom priblížia, ako sa umieralo našim predkom alebo preskúmajú náš súčasný vzťah ku smrti pri odprevádzaní či starostlivosti o umierajúcich. Program festivalu doplní workshop o tom, ako formulovať svoje posledné priania a prečo je dobré o nich dať vedieť svojim blízkym.

„Hovoriť o tom, čo považujeme za dôležité na konci života, je nenásilný spôsob, ako vôbec tému smrti v rodine otvoriť. Naviac tým tvoríme akúsi mapu, ktorou sa môžu blízki na konci nášho života riadiť,“ približuje zmysel workshopu s názvom Keď umrem, zasaďte na mňa jabloň jeho lektorka Suchánska.

Poetické spracovanie týchto citlivých tém prinesie čitáreň pre malých aj veľkých, kým inscenačné spracovanie momentu prechodu medzi životom a smrťou predvedie legendárne fyzické divadlo Teatr Novogo Fronta s monodrámou Iriny Andreevy s názvom PASSING.

V stredu 31. októbra o 17.00 h festival uzavrie prednáška Květy Surovej, po ktorej bude nasledovať premietanie poľského filmu Veža. Jasný deň v rámci filmového festivalu Be2Can. Sprievodným programom podujatia bola už v nedeľu 28. októbra Dušičková slávnosť na prírodnom cintoríne Záhrada spomienok vo Zvolene.

debata chyba
Viac na túto tému: #smrť #záhrada #Banská Bystrica #Dušičky