Festival slobody zaostrí na dramatické udalosti roku '68

Udalosti roku 1968 - Pražská jar, invázia a následná okupácia Československa vojskami Varšavskej zmluvy budú hlavnou témou 8. ročníka Festivalu slobody.

30.10.2018 09:00
Viktor Zavadil Foto:
Súčasťou bloku pre študentov bude nový film Ján Palach režiséra Roberta Sedláčka.
debata

Podujatie, ktoré pripravuje Ústav pamäti národa (ÚPN), prinesie množstvo dokumentárnych a hraných filmov, výstavy, divadelné predstavenia či diskusie. Mladých ľudí chce motivovať k zodpovednosti voči svojej osobe, ale aj voči celej spoločnosti. Ako na dnešnej tlačovej konferencii uviedli organizátori podujatia, festival prináša reflexiu nedávnej minulosti.

Festival slobody je multižánrový medzinárodný festival, ktorý pripomína a analyzuje obdobie neslobody na Slovensku v rokoch 1939 až 1989. „Cieľom festivalu je pripomenúť spoločnosti s osobitným dôrazom na mladé generácie krivdy páchané v obdobiach neslobody. Sprístupní fakty týkajúce sa druhej svetovej vojny ako aj komunistickej diktatúry a to nielen na Slovensku, ale aj v širšom stredoeurópskom kontexte. Pripomína obete totalitných režimov, ale aj tých prenasledovateľov,“ uviedol na tlačovej besede podpredseda Správnej rady ÚPN Ján Pálffy. Dodal, že podujatie pátra po príčinách a mechanizme, ktoré umožnili a umožňujú existenciu neľudských režimov.

Ako ďalej informoval dramaturg festivalu Pavol Čižmár, festival je rozdelený do dvoch blokov – pre študentov a pre verejnosť. „Súčasťou bloku pre študentov bude nový film Ján Palach režiséra Roberta Sedláčka či krátky film z produkcie ÚPN Sound in the Silence. Program pre verejnosť prinesie blok živých pochodní. Patrí sem napríklad poľský film Počujte môj krik či Smrť v ohni z maďarskej produkcie,“ povedal Čižmár. Odporučil neprehliadnuť ani blok propagandistických filmov. „Festival ponúkne aj premiéru filmu Watching the moon at the night, švédsky film o súčasnom terorizme a antisemitizme,“ doplnil.

Úvodný deň filmovej prehliadky v bratislavskom kine Lumière sa bude venovať praktikám komunistickej štátnej bezpečnosti. Pripomenie ich dokumentárny film Agent Vian, po ktorom budú môcť diváci diskutovať s režisérom Adamom Drdom a historikom ÚPN Jergušom Sivošom.

Hlavný program festivalu s medzinárodnou účasťou, diskusia a vernisáž Za vašu a našu slobodu sa bude konať 8. novembra v Novej Cvernovke v Bratislave. „Hosťami budú Pavel Litvinov z USA, Joanna Helanderm zo Švédska a Zoltán Biró z Maďarska, ktorí v roku 1968 otvorene protestovali proti okupácii Československa vojskami Varšavskej zmluvy,“ podotkol riaditeľ Festivalu slobody Ján Mitáč a pozornosť upriamil aj na sprievodný program. „Tak ako výstavy, aj divadelné predstavenia korešpondujú s hlavnou témou podujatia a tak prinesú napríklad hru #dubček, kde sa mladí umelci snažia cez osobnosť Alexandra Dubčeka pripomenúť 50. výročie invázie okupačných vojsk,“ avizoval.

Festival slobody sa opäť tento rok rozšíri aj do regiónov. Program v Nitre sa uskutoční na Filozofickej fakulte UKF a v Študentskom domove UKF Nitra 5. až 9. novembra. V košickom centre Tabačka Kulturfabrik bude 12. novembra, v Bardejove a v Spišskej Belej sa uskutoční 16. a 17. novembra a 17. novembra festival zavíta aj do Brezna. Na všetky podujatia je vstup voľný.

debata chyba
Viac na túto tému: #august 1968 #ústav pamäti národa #Festival slobody