Zlo sa vo filme neskryje. Aj o tom bude festival Febiofest

Nadchádzajúci 26. ročník Medzinárodného festivalu filmových klubov (MFFK) Febiofest, ktorý sa uskutoční od 20. do 26. marca, sa ponesie v duchu zmien.

17.11.2018 09:00
Přemysl Martinek Foto: ,
„Nie je možné nevšimnúť si, ako sa dnes polarizovaná spoločnosť stavia proti sebe,“ tvrdí umelecký riaditeľ MFFK Febiofest Přemysl Martinek.
debata

Podujatie bude mať po prvý raz tému, ktorá sa odzrkadlí na programe a vybraných snímkach. Program 26. ročníka Febiofestu bude mať podtitul Zlo sa vo filme neskryje a upozorní na zlo a strach, ktoré čoraz intenzívnejšie šíria politici a médiá a snažia sa ním manipulovať masy. Jeho cieľom je tiež pripomenúť, že hoci má zlo viacero podôb, má len jeden základ a ten divákom a diváčkam už viac ako sto rokov približujú veľké filmové príbehy.

„Nie je možné nevšimnúť si, ako sa dnes polarizovaná spoločnosť stavia proti sebe. Jedni majú strach z diktátu liberálov, druhí naopak pálčivo vnímajú nárast konzervatívnych tendencií v spoločnosti. Dobre je to vidno napríklad pri témach ako imigrácia, globálne otepľovanie, stredoeurópska populistická politika alebo budúcnosť Európskej únie,“ priblížil motiváciu tematizovať nadchádzajúci ročník umelecký riaditeľ MFFK Febiofest Přemysl Martinek.

Okrem témy má Febiofest tiež nového člena programového tímu Ondreja Starinského, ktorý už s festivalom spolupracoval aj v minulosti. Sústredí sa predovšetkým na výber súčasných slovenských hraných aj dokumentárnych filmov, ktorým sa venuje aj ako dramaturg v Rozhlase a televízii Slovenska. „Patrí k špičkovým dramaturgom, ktorý sa filmovým festivalom v rôznych pozíciách venuje už celé roky. Som rád, že vďaka jeho expertíze bude program zase o niečo komplexnejší a rozhľadenejší. Spolu s dramaturgami Monikou Lošťákovou a Davidom Čeňkom už tvoríme kompaktný tím, schopný nielen festival prepájať s medzinárodnou scénou, ale aj vytvárať osobitú a pre slovenského diváka na mieru ušitú atraktívnu programovú ponuku,“ vysvetlil Martinek.

Už šiesty raz bude mať Febiofest súťažnú sekciu V strede Európy, do ktorej filmári zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska a Rakúska budú môcť prihlásiť svoje projekty do 15. januára. Urobiť tak môžu na webstránke festivalu. O víťazstvo v súťaži zabojuje 20 hraných, dokumentárnych, animovaných alebo experimentálnych krátkych filmov do 30 minút. O víťazovi rozhodne medzinárodná porota a jeden z filmov si odnesie aj Cenu divákov. Ocenenie zo sekcie V strede Európy je tradične spojené s finančnou prémiou tritisíc eur.

Diváci a diváčky sa môžu tešiť na viac ako 100 filmov, ktoré budú môcť zhliadnuť v Bratislave. Aj počas nadchádzajúceho ročníka si budú môcť užiť sekcie Klubový film dnes, ktorá ponúkne filmové novinky z prestížnych festivalov z celého sveta, Slovenská filmová krajina s premiérami nových domácich filmov, Klubový Jukebox, do ktorého vyberú svoje obľúbené filmy vybrané osobnosti či sekcia Zrkadlo minulosti s nanovo digitalizovanými dielami zlatého fondu slovenskej a českej kinematografie. Nebudú chýbať ani sekcie Bez limitov, Kinoikon+ alebo Filmový kabinet deťom, ktorý je zameraný na najmladších divákov.

Počas slávnostného otváracieho večera v Bratislave jedenásty raz udelia Výročné ceny Asociácie slovenských filmových klubov, ktorá je hlavným organizátorom MFFK Febiofest.

Desiatku najočakávanejších pripravovaných slovenských filmových projektov zase opäť predstaví zástupcom zahraničných filmových festivalov program pre filmových profesionálov Industry Days, ktorý bude platformou na stretnutie svetových profesionálov a domácich producentov.

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #strach #zlo #Febiofest #Přemysl Martinek