Novinky prezradia, čím v súčasnosti žije taliansky film

Nevinní sú Mirko a Manolo len do chvíle, kým v jednu noc nezrazia autom muža. A neujdú z miesta činu. Drsný príbeh, na začiatku ktorého je tragédia, však nečakane naberie iný smer...

23.11.2018 05:00
Matteo Olivetti Keď chlapci plačú Foto:
Matteo Olivetti vo filme Keď chlapci plačú.
debata

Film Keď chlapci plačú sme nakrúcali na periférii Ríma, ktorá sa pre nás stala pomyselným mostom medzi Pierom Paolom Pasolinim a Timom Burtonom,“ uviedol režisérsky tandem Damian a Fabio D'Innocenzovci. Príbehom o tom, ako vymeniť vstupenku do pekla za lístok do neba, vyvrcholí v pondelok 16. ročník MittelCinemaFestu. Do bratislavského Kina Lumière zavíta aj predstaviteľ hlavného hrdinu Matteo Olivetti.

„Choď k ľuďom a povedz im, aby postavili chrám na mieste, kde som sa ti zjavila,“ hovorí záhadná cudzinka mladej geodetke Lucii. Slobodná matka, ktorá pracuje na príprave obchodného centra, tuší, že s projektom niečo nie je v poriadku. No nemá odvahu povedať to nahlas. Mohla by prísť o miesto. A žena, ktorú považuje za migrantku, sa jej zjaví znova. Komédiu Naliehavé zjavenie uvádza festival v piatok. Aj Capri-Revolution, ktorého príbeh zavedie divákov do komunity mladých revoltujúcich Severoeurópanov, keď sa v roku 1914 Taliansko chystá vstúpiť do vojny. V tematicky rôznorodej ponuke nechýba ani komediálne ladený Ukradnutý Caravaggio, dráma Šťastný Lazarro, psychologicky ladený Hosť či bláznivá komédia Muž, ktorý kúpil Mesiac.

„Ak by som v to ráno pred mnohými rokmi nešiel okolo bazára, všetky tie fotky by sa nenávratne stratili,“ hovorí Marcello Mencarini. V starom kufri našiel taliansky fotograf šesť stoviek negatívov so vzácnymi dobovými zábermi hercov, politikov i spisovateľov. Na fotografiách, čo vznikli v Ríme 60. rokov, sú hviezdy Audrey Hepburn, Marcello Mastroianni, Charlie Chaplin, Marlene Dietrich, Sophia Loren, Federico Fellini, Juliette Greco, Jean-Paul Sartre či Igor Stravinskij.

„Autor je, žiaľ, neznámy. V každom prípade vzhľadom na štýl a miesta, na ktoré mal prístup, určite išlo o profesionála,“ dodáva Mencarini. Chce, aby zachránené snímky videlo čo najviac ľudí, preto ich vystavuje po svete. Pod názvom Rímsky kufor, znovuobjavené fotografie „sladkého života“ aj v bratislavskom Kine Lumiére, kde si ich možno pozrieť do 3. decembra.

Stredoeurópsky festival talianskeho filmu od nedele obohatí aj program košického Kina Úsmev. Skromnejšiu východoslovenskú časť prehliadky otvorí hudobný film Navždy mladí a krásni, v ktorom hlavnú úlohu kedysi slávnej popovej hviezdy stvárnila slovenská rodáčka Barbora Bobulová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Kino Lumiere #Matteo Olivetti