Na Colours of Ostrava prídu aj škótski inštrumentalisti Mogwai či Xavier Rudd

Na českom festivale Colours of Ostrava sa predstaví aj škótska kapela Mogwai či austrálsky spevák a hudobník Xavier Rudd. „Mogwai ani po rokoch nevykazujú známky tvorivého útlmu. Stále dokážu zmraziť divákov drsnou, ale aj napriek tomu nádhernou a emotívne vygradovanou, art rockovo vynaliezavou a dynamickou hudbou,“ vyjadrila sa riaditeľka festivalu Zlata Holušová.

01.12.2018 16:00
Stuart Braithwaite Mogwai Foto: ,
Stuart Braithwaite, gitarista škótskej post-rockovej kapely Mogwai.
debata

Rudd zase do industriálneho areálu Dolních Vítkovic privezie svoj podmanivý folk rock. „Xavier Rudd, charizmatický gitarista, perkusionista, hráč na didgeridoo a fúkaciu harmoniku má copyright na povznášajúce, melodické a hlboko úprimné skladby, v ktorých sa prelína folk rock s tribal groove, reggae a popom druhu Paula Simona,“ priblížila Holušová.

Účasť na 18. ročníku Colours of Ostrava, ktorý sa bude konať od 17. do 20. júla, predtým potvrdili The Cure, Florence and the Machine, Lewis Capaldi a Mariza. Festival na 20 scénach ponúkne cez 350 programových bodov – popri koncertoch viac ako 120 zahraničných a domácich kapiel taktiež diskusie v rámci medzinárodného fóra Meltingpot, divadlá, workshopy, filmy, výtvarné inštalácie a ďalšie sprievodné aktivity.

Mogwai vznikli v roku 1995 v Glasgowe a debutovali o dva roky neskôr albumom Mogwai Young Team. Po ňom nasledovali štúdiovky Come On Die Young (1999), Rock Action (2001), Happy Songs For Happy People (2003), Mr. Beast (2006), The Hawk Is Howling (2008), Hardcore Will Never Die, But You Will (2011), Rave Tapes (2014) a Every Country's Sun (2017). Kapela má na konte aj dva koncertné záznamy, štyri kompilácie a tiež niekoľko EP nahrávok. Skupina momentálne pôsobí v zostave Stuart Braithwaite (gitara, spev), Dominic Aitchison (basgitara, gitara), Martin Bulloch (bicie) a Barry Burns (gitara, basgitara, klávesy).

Xavier Rudd je na hudobnej scéne už dvadsať rokov. Okrem hudby sa venuje tiež aktivizmu a spolupracuje s Organizáciou Spojených národov. Do svojej tvorby zakomponováva aj rôzne dôležité spoločenské témy ako je ochrana životného prostredia či práva pôvodných obyvateľov Austrálie, ku ktorým patrili aj jeho predkovia. Na konte má deväť štúdiových albumov, zatiaľ posledný Storm Boy uviedol na trh tento rok v máji.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Colours of Ostrava #Mogwai #Xavier Rudd