Liam Gallagher núka Pohode rokenrol, nie školu mravov

Je rokenrolovou hviezdou a tento status, čokoľvek už so sebou prináša, zodpovedne napĺňa každou sekundou svojho života. Či už ide o kontroverzie a medializované škandály, nekonečné hádky so starším bratom, alebo osobitý ležérno-štipľavý prejav manchesterského chuligána, ktorý si obľúbili milióny fanúšikov po celom svete. Hlas, ktorý v 90. rokoch udával smer britskej popovej scéne, či skôr jej neposlušnejšej odnoži, bude v lete burcovať aj slovenských divákov. Na trenčiansky festival Pohoda zavíta bývalý spevák slávnej britskej skupiny Oasis Liam Gallagher.

03.01.2019 09:44
debata
Liam Gallagher vystúpi na festivale Pohoda. Na... Foto: Warner Bros.
Liam Gallagher Liam Gallagher vystúpi na festivale Pohoda. Na snímke detail z jeho debutového albumu As You Were (2017).

„Čo je tá najhoršia vec, akú vám kedy kto povedal?“ spýtala sa pred dvoma rokmi Liama Gallaghera redaktorka denníka Guardian Rosanna Greenstreetová. „Ste Noel Gallagher?“ odpovedal spevák odkazujúc na svojho rovnako známeho brata, s ktorým začali v roku 1991 spoločne písať históriu jednej z najikonickejších britských formácií. Oasis sa nikdy neprofilovali ako skupina privilegovanej vrstvy obyvateľstva. Práve naopak, ako od hovorcov strednej robotníckej triedy od nich ľudia namiesto šálky čaju mohli čakať skôr prezentáciu uvoľnených mravov a nevyberaného slovníka. Dvíhať latku do neúnosných výšok sa darilo najmä Liamovi Gallagherovi, ktorý sa okrem početného zástupu hudobníkov nakoniec rozkmotril aj s Noelom.

Súrodenecký spor je dnes, aj pre odkazy, ktoré si bratia medzi sebou cez médiá alebo sociálne siete často vymieňajú, takmer rovnako populárny ako zásluhy ich skupiny. Kým Liam Noela označil za najväčšieho klamára a podvodníka v hudobnom biznise, Noel brata počastoval prívlastkami ako drzý, arogantný či lenivý. Svojou nepredvídateľnou povahou a prostorekosťou spevák naozaj neraz dokázal pobúriť verejnosť. Od svojho veľkého vzoru Johna Lennona si napríklad požičal kontroverzný výrok o tom, že ich kapela je dôležitejšia ako Ježiš, nemenej známe sú jeho drogové eskapády, pre ktoré sa mu na prelome milénia začal výrazne zhoršovať hlas. Ak by mu však niekto začal vyratúvať prešľapy z minulosti a negatívne vlastnosti, zrejme by sa na neho s úškľabkom zahľadel a spýtal sa: A ktorý z týchto Liamov vás očaril a prinútil ísť na náš koncert?

Pútanie pozornosti médií však nie je niečo, o čo by hudobník stál za každú cenu. Keď sa ho v roku 2017 z Guardianu spýtali ďalšiu dotazníkovú otázku – o akú superschopnosť by stál – jeho odpoveď bola: neviditeľnosť. Obdobie bez kapely Liam znášal veľmi ťažko a nikdy sa tým netajil. Po rozpade Oasis v roku 2009 to ešte s ostatnými členmi kapely, už bez Noela, skúšal v projekte Beady Eye, ten však nakoniec skončil po piatich rokoch. Brata, ktorý v tom čase už hral so svojou novou kapelou Noel Gallagher's High Flying Birds, opakovane žiadal o obnovenie skupiny, bezúspešne. Zlom prišiel s jeho debutovým sólovým albumom As You Were z októbra 2017. Aj keď vždy trval na tom, že je skôr spevákom, opäť si vyskúšal aj rolu skladateľa.

A ako dnes znie Liam Gallagher naživo? V rámci životosprávy si vraj spevák vstúpil do svedomia, čo sa odrazilo aj na jeho aktuálnej forme. Dôkazom bolo aj jeho prvé „sólo“ vystúpenie na benefičnom koncerte One Love Manchester, ktorý pre obete teroristického útoku v roku 2017 zorganizovala speváčka Ariana Grande. Nasledovalo samostatné turné, kde okrem skladieb z novinky potešil fanúšikov aj hitmi Oasis či charakteristickou pózou speváka vytrvalo sa naťahujúceho za mikrofónom.

„Dnes večer som rokenrolovou hviezdou,“ citoval zvyčajne na úvod koncertov skladbu z debutového albumu Oasis Definitely Maybe. Repertoár jeho bývalej skupiny tvoril asi polovicu vystúpenia, ako však neskôr hudobník na adresu skladieb, ktoré napísal jeho brat Noel, uviedol na Twitteri, „on ich napísal, ja som ich priviedol k životu“. Sebavedomo tak demonštroval schopnosť vytvoriť z nich hity a predať fanúšikom pod pódiom tak, aby im ešte dlho zneli v hlavách.

Jeden pokus presvedčiť o svojom talente divákov bude mať aj na festivale Pohoda, ktorý sa bude na trenčianskom letisku konať od 11. do 13. júla 2019. Rozospievať najväčší letný festival pod holým nebom sa spoločne s Liamom Gallagherom vynasnažia aj mená ako Lykke Li, Michael Kiwanuka, Calypso Rose a skupiny The 1975 či The Roots.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pohoda #Liam Gallagher #Oasis #Noel Gallagher #Pohoda 2019