Prehliadka Scandi zavedie divákov na ďaleký Island

Výber noviniek i reprízy atraktívnych titulov z islandskej, dánskej, švédskej, nórskej a fínskej produkcie prináša do slovenských kín 5. ročník prehliadky súčasných severských filmov Scandi. Od stredy je v 18 mestách v 24 kinách po celom Slovensku naprogramovaných 14 filmov, ktoré tvoria sekcie Scandi premiéry, Scandi proti xenofóbii, Best of Scandi a Scandi kids.

16.01.2019 16:00
Woman at War Foto:
Otváracím filmom prehliadky Scandi je snímka Woman at War.
debata

„Fókusom tohto roku je Island a kľúčový film Woman at War režiséra Benedikta Erlingssona, ktorého vlastne Scandi pre Česko a Slovensko jeho prvým filmom (O koňoch a ľuďoch, 2013) objavilo. Film už má hlavnú cenu sekcie z Týždňa kritikov v Cannes, ale aj Lux Prize a určite budeme o ňom ešte počuť,“ hovorí Ivan Hronec, výkonný riaditeľ spoločnosti Film Europe, ktorá prehliadku organizuje. Návštevníkov upozorňuje aj na „povianočnú“ komédiu Sviatky pokoja a mieru dánskej herečky a režisérky Papriky Steen či na snímku Amatéri, ktorá je podľa Filmového festivalu v Göteborgu najlepším škandinávskym filmom roku 2018. „Snažíme sa vybrať a predstaviť menej, ale kvalitu a kvalitne,“ dodáva.

Slávnostné otvorenie Scandi 5 sa uskutoční v bratislavskom Kine Film Europe. Otváracím filmom je práve snímka Woman at War. Hrdinka filmu je ženou dvoch tvárí – v civilnom živote usporiadaná postaršia dáma, ktorá diriguje miestny spevokol, v tajnom odvážna ekoteroristka, ktorá svojimi zručnými sabotážami udivuje celý Island. „Čo nám vlastne ostáva tvárou v tvár v neodvratnej globálnej katastrofe? Čím môže jednotlivec zmeniť beh sveta a čeliť pocitu bezmocnosti? Islandský režisér Benedikt Erlingsson dokáže o ťaživej téme vypovedať poeticky, zrozumiteľne a s bystrým nadhľadom. Práve charakteristicky hraničný severský humor, ktorý búra konvencie a dotýka sa pálčivých záležitostí západnej civilizácie, je prítomný v mnohých filmoch z prehliadky,“ zhodnotil dramaturg Scandi Vít Schmarc.

V premiérovej sekcii ponúka prehliadka trpkú komédiu Sviatky pokoja a mieru (r. P. Steen) o tom, že rodina je najväčšie požehnanie… aj prekliatie. Švédsku súčasnú komédiu reprezentuje snímka režisérky Gabriely Pichler Amatéri, v ktorej sa dve imigrantky rozhodnú nakrútiť reklamné promovideo o svojom tak trochu ospalom mestečku. Dráma Goliáš od švédskeho režiséra Petera Grönlunda rozpráva príbeh 17-ročného Kimmieho, od ktorého sa očakáva, že nadviaže na kriminálnu činnosť svojho práve uväzneného otca. „Celkom výnimočný divácky zážitok v tejto sekcii rozhodne ponúka snímka mladého iránsko-švédskeho režiséra Aliho Abbasiho Hranica, ktorá si odniesla z festivalu Cannes 2018 cenu Un certain regard,“ uviedla pre TASR Dagmar Krepopová z Film Europe k multižánrovej snímke, ktorá je „tvrdým, zvráteným, šokujúcim a podvratným podobenstvom o tolerancii k odlišnostiam“. „Jedinečne sa v nej spája realistická dráma a severský mýtus,“ podčiarkla.

V sekcii Scandi proti xenofóbii diváci uvidia emotívny slovenský dokument Švédi z osady. Film Kataríny Farkašovej mapuje osudy troch rómskych chlapcov, ktorých si adoptovali švédski rodičia. Ďalšími titulmi sú Utoya, 22. júla – dráma Erika Poppeho inšpirovaná skutočnými udalosťami, ktoré sa stali v tento tragický deň v roku 2011 na nórskom ostrove, a Levie srdce – príbeh prerodu radikálneho neonacistu od fínskeho režiséra Domeho Karukoskiho.

V programe prehliadky sú aj divácky najzaujímavejšie filmy z minulých ročníkov. Medzi nimi je čierna komédia Boj snežného pluhu s mafiou, fínska dráma Potvora a príbeh o vzťahu človeka a koňa zasadený do čistej islandskej prírody režiséra spomínaného otváracieho filmu B. Erlingssona O koňoch a ľuďoch. Organizátori nezabudli ani na detského diváka, ktorý sa môže tešiť napríklad na animovanú rozprávku Neuveriteľný príbeh o obrovskej hruške, filmovú adaptáciu knihy slávneho nórskeho spisovateľa Jo Nesbo: Časovaňa doktora Proktora a dobrodružný fantasy príbeh Bosorkina dcéra.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jo Nesbo #Island #Film Europe #Scandi #Utöya