Sama oboplávala Zem. Teraz vymení more za Hory a mesto

V bratislavskom nákupnom centre Bory Mall a kine Cinemax Bory sa koncom marca uskutoční jubilejný 20. ročník Medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto. Jednou z hlavných hostí podujatia, ktoré sa bude konať od 27. do 31. marca, bude holandská jachtárka Laura Dekker, ktorá je najmladšou osobou, čo samostatne oboplávala Zem.

19.01.2019 05:00
Laura Dekker Foto: ,
Holandská jachtárka Laura Dekker bude jednou z hlavných hostí podujatia Hory a mesto.
debata (1)

Mladá rodáčka z novozélandského Whangarei návštevníkom a návštevníčkam festivalu porozpráva o svojom dobrodružnom živote jachtárky, o plavbe okolo sveta aj o svojich nových počinoch na moriach a oceánoch. Súčasťou jej prezentácie bude projekcia filmu Maidentrip (2013) od Jilliana Schlesingera.

„Táto holandská jachtárka sa narodila 20. septembra 1995 na Novom Zélande. V roku 2009 zverejnila svoj plán oboplávať zemeguľu sólo, ako najmladší človek v histórii. Keďže v tom čase mala iba 14 rokov a jej rodičia boli rozvedení, musel o tom rozhodnúť holandský súd. V júli 2010 dostala oficiálne povolenie a 21. augusta 2010 sa vydala na cestu,“ priblížil príbeh Dekker programový riaditeľ festivalu Alan Formánek. Mladá jachtárka vyrazila z Gibraltáru a pristála 21. januára 2012 v Karibiku na ostrove Svätý Martin. Svoju 518-dňovú plavbu absolvovala na 12 metrov dlhej dvojsťažňovej plachetnici, a keď ju ukončila, mala 16 rokov.

Organizátori festivalu sľubujú okrem Laury Dekker aj ďalších zaujímavých hostí a pripravujú aj viaceré akcie spojené s oslavami 20. ročníka. Medzi nimi budú aj výstava fotografií s názvom Prierez hostí počas dvadsaťročnej histórie festivalu či výstava plagátov a fotografií z minulých ročníkov podujatia.

V Bory Mall, kam sa po 14 rokoch presunul z Auparku, sa Hory a mesto uskutoční po druhý raz. „Nový priestor sa ukázal ako výborná voľba pre zmenu, ponúka omnoho viac možností, aj čo sa nákupného centra týka, aj priestorov kín Cinemax, v ktorých sa dá voľnejšie dýchať. Tohto roku prinesieme zhutnený a niekoľkonásobne rozšírený outdoorový veľtrh s najrôznejšími atrakciami počas víkendu, ktorý sa bude konať v Bory Mall; tiež viaceré fotovýstavy v priestoroch Bory Mall a v kine Cinemax Bory,“ prezradila manažérka a dramaturgička festivalu Natália Bokníková.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #jachta #festival Hory a mesto #Laura Dekker