V Bratislave sa bude konať Festival transrodovej kultúry

V klube A4 na Karpatskej 2 v Bratislave sa dňa 9. marca od 17:00 hodiny uskutoční nultý ročník festivalu transrodovej kultúry, ktorý je venovaný pamiatke tragicky zosnulého Gabriela Švábenského. Gabriel 5. marca 2018 spáchal samovraždu.

15.02.2019 07:00
vizual festival transrodovej kultúry Gabriel... Foto:
Festival transrodovej kultúry je venovaný Gabrielovi Švábenskému, ktorý pred rokom spáchal samovraždu.
debata (4)

Zámerom festivalu je rozšíriť povedomie o trans komunite na Slovensku a vyvolať verejnú diskusiu formou debát, divadelných predstavení a koncertov. Hlavným motívom je upozorniť na kritickú situáciu transrodových ľudí a priblížiť ich životy väčšinovému publiku.

Príbeh talentovaného začínajúceho výtvarníka Gabriela sa začal písať v júni 1998 a trval len necelých 20 rokov. Gabriel sa narodil ako dievča alebo lepšie by bolo povedať, bol to chlapec, ktorý sa narodil uväznený v tele dievčaťa. Napriek úsiliu a podpore všetkých blízkych, ktorí ho milovali, približne pred rokom, začiatkom marca 2018, sa rozhodol dobrovoľne ukončiť svoj život. „Týmto festivalom chceme rozšíriť povedomie o problémoch, ktorým títo ľudia musia čeliť vo svojich životoch,“ hovorí Gabrielov otec Waldemar Švábenský.

Obraz talentovaného mladého výtvarníka Gabriela... Foto: Gabriel Švábenský
Gabriel Švábenský doktor Who Obraz talentovaného mladého výtvarníka Gabriela Švábenského s motívom Doktora Who (akryl).

Festival otvorí divadelné predstavenie „Extrakty a náhrady“ bratislavského súboru SkRAT. Inscenácia získala ocenenie medzinárodnej poroty, GRAND PRIX a Cenu bratislavského diváka. Autormi a účinkujúcimi sú Inge Hrubaničová, Ľubo Burgr, Milan Chalmovský a Vlado Zboroň. Program bude pokračovať diskusiou na tému „Transrodoví ľudia na Slovensku“.

Pozvanie do diskusie prijali Zara Kromková, trans žena, ktorá prešla tranzíciou a v súčasnosti pôsobí v OZ TransFúzia a v komunitnom a poradenskom centre PRIZMA v Košiciach, psychiater Michal Patarák a Christián Havlíček, sociálny poradca pre LGBT ľudí, inPoradňa a dobrovoľník v OZ TransFúzia. Moderátorom diskusie, ako aj celého večera bude publicista Michal Havran.

Večer vyvrcholí koncertom unikátneho zoskupenia známych muzikantov, ktorí sa dali dokopy len na túto výnimočnú príležitosť. Pod pracovným názvom „Medley“ budú hrať Jano Kuric z kapely Vidiek, Martin „Fefe“ Žúži z Hexu, Palo Murín z Tornádo Lou, Marian Jaslovský a mladá bubeníčka Ema Kakarová. Hosťami zoskupenia budú Kamil Mikulčík a Belinda Rašnerová, Gabrielova blízka priateľka, basgitaristka kapely Secret Session.

Belinda spoločne s Gabrielom skomponovali niekoľko skladieb, jedna z nich zaznie na koncerte v Belindinom podaní. Večer uzavrú DJ setmi B-complex a DJ Reverend. Súčasťou festivalu bude výstava fotografií „Sami sebou“ fotografky Doroty Holubovej, inštalovaná v priestoroch klubu A4 od 1. do 9. marca 2019.

Vstup na festival je voľný.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #festival #transrodový #transrodové osoby