Porotu v Cannes povedie oscarový režisér Iňárritu

Mexický režisér Alejandro González Iňárritu bude predsedom poroty na tohtoročnom medzinárodnom filmovom Festivale v Cannes. Oznámili to v stredu organizátori tohto podujatia, ktorých cituje tlačová agentúra AFP.

27.02.2019 14:00
Alejandro González Iňárritu Foto: ,
Mexický režisér Alejandro González Iňárritu má na konte už piatich Oscarov.
debata

Iňárritu (55) je popri Alfonsovi Cuarónovi a Guillermovi del Torovi jedným z troch mexických režisérov, ktorí dominovali udeľovaniu Cien Akadémie v uplynulých rokoch. Iňárritu, držiteľ piatich Oscarov, je zároveň iba jedným z troch režisérov, ktorí získali túto zlatú sošku za réžiu dva roky po sebe – za filmy Birdman a The Revenant: Zmŕtvychvstanie.

„Nie je to iba odvážny filmový tvorca plný prekvapení, Alejandro je tiež mužom s presvedčením, umelec svojej doby,“ vyhlásil riaditeľ canneského festivalu Thierry Fremaux.

Iňárritu zaznamenal veľký prelom na Festivale v Cannes v roku 2000 už svojím debutom Amores perros, ktorý tam získal hlavnú cenu v sekcii Týždeň kritikov. V roku 2006 na tomto festivale dostal jeho film Babel cenu za réžiu, ako aj Cenu ekumenickej poroty.

Iňárritu je prvým mexickým režisérom, ktorého nominovali na Oscara, teraz bude i prvým režisérom z Mexika v úlohe predsedu poroty na Festivale v Cannes, považovanom za „Olymp kinematografie“, keďže tu súťažia filmy z celého sveta.

Iňárritu, ktorý iba zriedka zasadá do festivalových porôt, vyhlásil, že sa zverenej úlohy zhostí s „vášňou a zanietením“. V poradí 72. ročník Festivalu v Cannes sa bude konať od 14. do 25. mája.

debata chyba
Viac na túto tému: #Cannes #porota #Alejandro González Iñárritu