Bratislava Crossover Festival ponúkne prepojenia klasickej hudby s inými žánrami

Nový festival s názvom Bratislava Crossover pripravuje v hlavnom meste Občianske združenie ORGANYzácia. Program od 6. apríla bude zameraný na prepojenia klasickej hudby s inými žánrami a provokatívne dramaturgické projekty.

13.03.2019 07:00
Fats Jazz Band Foto:
Orchester Fats Jazz Band otvorí nový Bratislava Crossover Festival 6. apríla.
debata

Aj keď sa crossoverové projekty objavujú aj v ponuke iných bratislavských podujatí, v prípade tohto festivalu sa jedná o prvý festival, špecializujúci sa na fúzie klasiky s iným žánrami. TASR o tom informovala producentka Andrea Serečinová.

Festival otvorí 6. apríla koncert špičkového orchestra starého jazzu Fats Jazz Band, na čele ktorého stojí jeden z najvšestran­nejších slovenských hudobníkov Ladislav Fančovič. Fats Jazz Band uvedie program, ktorý pripravil minulý rok na objednávku Bratislavského organového festivalu, repertoár Fatsa Wallera, prvého jazzmana, ktorý začal experimentovať s klasickým organom. Projekt zaznie v autentickom zvuku na veľkom organe v Slovenskom rozhlase, navyše doplnený o unikátne dobové aranžmány klasickej hudby pre swingový orchester.

Ladislav Fančovič sa objaví nielen v úvode festivalu ako bandleader, klavirista a jazzový organista, ale aj v jeho závere, a to opäť v atypickej polohe. Spolu s jedným z našich najvýznamnejších huslistov, s Milanom Paľom pripravia unikátny program, ktorým dokonale naplnia druhú dramaturgickú líniu festivalu, provokatívne dramaturgické projekty. Uvedú transkripcie Bachových violončelových sonát, no ani jeden z nich nebude hrať na svojom hlavnom nástroji: Ladislav Fančovič sa predstaví ako saxofonista a v rukách Milana Paľu sa objaví nástroj, ktorý bol skonštruovaný špeciálne preňho, hybrid huslí a violy s názvom milanolo.

Ďalší projekt na objednávku Bratislava Crossover Festivalu kombinuje dva programy, ľudové balady s PaCoRa Triom a výber z bartókovského repertoáru, ktorý Mucha Quartet nahral s Ivou Bittovou na známom CD Slovenské spevy. Ide o transkripcie Bartókovej, prevažne klavírnej tvorby na motívy slovenskej ľudovej hudby pre hlas a sláčikové kvarteto z pera Vladimíra Godára. Sólistka programu, známa speváčka ľudovej hudby Slávka Zápotočná – Horváthová, spolupracujúca s OĽUN-om, ale aj členka vokálnej á capella zostavy Sklo, prináša nový interpretačný pohľad na Godárove transkripcie Bartóka. Jej spoločný projekt s PaCoRa Triom je zase oknom do sveta world music a ukážkou iného spracovania ľudového materiálu.

Maďarský multiinštrumen­talista Balázs Dongó Szokolay, hráč na dychových nástrojoch, už dvakrát účinkoval v crossoverových projektoch Bratislavského organového festivalu s organistom Lászlóm Fassangom. Tentoraz prináša vlastný projekt transkripcií skladieb Bélu Bartóka a Zoltána Kodályho pre ľudové dychové nástroje a klavír. Program prepojí delikátnu atmosféru klasického komorného koncertu so živelnosťou virtuózneho hráča z prostredia ľudovej hudby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #hudba #klasická hudba #jazz #Bratislava Crossover Festival