Festival Hory a mesto privíta hviezdy svetového formátu

Americký lezec veľkých stien Tommy Caldwell, skúsený himalájista Mára Holeček, holandská jachtárka Laura Dekker, talentovaná lezkyňa Michaela Izakovičová, oceňovaný režisér horských filmov Pavol Barabáš a ďalší pricestujú na tohtoročný festival Hory a mesto. Hostí medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva, ktorý si pripomína 20. výročie vzniku, predstavil v utorok v Bratislave jeho programový riaditeľ Alan Formánek.

20.03.2019 07:00
Tommy Caldwell Foto: ,
Na festival Hory a mesto sa vráti americký lezec veľkých stien Tommy Caldwell (v popredí).
debata

Caldwell prichádza na festival znovu po piatich rokoch, tentoraz s prednáškou a oceňovaným filmom The Dawn Wall. „Prelezenie cesty Dawn Wall v strmej stene El Capitana, ktorá je dnes považovaná za najťažšiu skalnú cestu vo veľkej stene na svete, zabralo Tommymu skoro desať rokov plánovania a skúšania, a nakoniec 19 dní v stene v jednom kuse,“ hovorí Formánek k veľkofilmu Dawn Wall, ktorého prezentácia spojená s diskusiou je naplánovaná na záver festivalu.

Holandská jachtárka Laura Dekker sa narodila v roku 1995 na Novom Zélande, keď sa jej rodičia sedem rokov plavili okolo sveta. „Má to v krvi, ako 14-ročná sa sama vydala na plavbu okolo celého sveta a skončila to ako 16-ročná, ako najmladší človek na svete,“ podčiarkol Formánek k jachtárke, ktorá svoju 518-dňovú plavbu absolvovala na 12 metrov dlhej dvojsťažňovej plachetnici.

Svoju prezentáciu bude mať aj český himalájista, cestovateľ a dobrodruh Mára Holeček, ktorý príde na Hory a mesto tretíkrát. Dobrodruhovia Pavol Barabáš a Peter „Becko“ Ondrejovič začiatkom roka 2018 nakrúcali v pralesoch Amazónie pôvodné indiánske kultúry. Po prechode horskou džungľou si uvedomili, že ak chcú zlaniť najvyšší vodopád sveta Salto Angel, musia rýchlo konať, pokiaľ Venezuela nepadne na kolená. Viac o tom povedia v prednáške Salto je kráľ – Zlaňovanie najvyšších vodopádov sveta, v rámci nej uvidia návštevníci aj Barabášov film Tieň jaguára. Slovenskí lezci Jožo Krištoffy a Ondro Húserka budú hovoriť o čerstvom výstupe na nedobytnú horu Cerro Torre v centrálnej Patagónii.

S prednáškou Moja cesta na veľký kameň sa predstaví lezkyňa Michaela Izakovičová. „Je o mojej ceste lezeckým životom, priblížime aj to, ako som sa k lezeniu dostala a stalo sa mojím životným štýlom. Budem spomínať viaceré zaujímavé lezecké zážitky a hovoriť o tom, ako všetko viedlo k tomu, že sa nám vlani na jeseň, aj spoločne s mojím priateľom Ivanom Šabom, podarilo urobiť prvý slovenský voľný prelez steny El Capitana v Yosemitoch, ktorý sme vyliezli cestou Freerider,“ povedala na tlačovej konferencii Izakovičová. „Prelez nám trval dlhých osem dní, predtým sme v priebehu ôsmich rokov cestu niekoľkokrát vyskúšali,“ dodala.

Aj sekciu Voda budú sprevádzať zaujímaví hostia. Evina Lásko, Tomo Andrássy budú rozprávať o pádlovaní na divokých riekach Vysokého a Nízkeho Kaukazu. O tom, ako sa skupinka kajakárov z Česka, Slovenska a Južnej Afriky vydala objavovať rieky v okolí jazera Malawi, porozpráva Pavol Andrássy.

Návštevníci festivalu sa môžu tešiť aj na multimediálnu prezentáciu československých legiend himalájizmu a horského lezenia pod taktovkou Martina Krejsu a Pepeho Piechowicza. Na podujatí sa uskutoční krst knihy Navždy první.

Hory a mesto 2019 uvedie 44 súťažných filmov, z toho sedem slovenských. „Zachovali sme opäť tematické sekcie ako Zem, Voda, Vzduch, Sneh, Bicykle, Beh. Novinkou je sekcia Zem / Horská kultúra,“ upozornila dramaturgička Natália Bokníková na novinku, v ktorej diváci uvidia filmy z Afganistanu, Kirgizska, Mongolska. Novinkou je tiež sekcia Best of VIMFF 2019, ktorá prinesie to najlepšie z vancouverského festivalu.

Otváracím filmom festivalu bude Free solo – dokument, ktorý koncom februára získal Oscara. „Zachytáva voľný prelez cesty Freerider na El Capitanovi Alexa Honnolda. Pozoruhodný veľkofilm, 100-minútový dych vyrážajúci dokument uvedieme v slovenskej premiére,“ dodala Bokníková.

V programe figurujú cestoklubové premietania Kino svet, v rámci ktorých sa bude spomínať aj na cestovateľa Františka Keleho očami jeho blízkych a spolulezcov. V sprievodnom programe nechýbajú fotosúťaž a výstava víťazných fotografií či špeciálna výstava venovaná 20-ročnému fungovaniu festivalu. Organizátori pripravili tiež aktívne zážitky, návštevníci si budú môcť vyskúšať sedenie v kanoe či paraglajdovej sedačke, nebude chýbať lezecká stena a prekážková dráha pre bikerov.

Festival Hory a mesto sa uskutoční od 27. do 31. marca v jednom z bratislavských nákupných centier.

debata chyba
Viac na túto tému: #Hory a mesto #Tommy Caldwell #Laura Dekker #František Kele