Punk je hned!, hlásal festival Febiofest na svojom otvorení

Medzinárodný festival filmových klubov Febiofest v stredu večer slávnostne otvorila česko-slovenská dráma Punk je hned! debutujúceho režiséra Juraja Šlauku.

21.03.2019 14:00
Punk je hned! Foto:
Snímka Punk je hned! rozpovedá príbeh drogovo závislého Kvička, ktorý žije v rozpadajúcom sa podnájme so svojou družkou a dvojročným synom.
debata

Snímka inšpirovaná detailne odpozorovaným životom punkáčov prebývajúcich na periférii rozpovedá príbeh 30-ročného drogovo závislého Kvička, ktorý žije v rozpadajúcom sa podnájme so svojou družkou a dvojročným synom. Kvičkov alternatívny spôsob života napokon vedie k tomu, že mu chcú zobrať dieťa. Na tvrdý stret s realitou reaguje snahou o nápravu, no jeho impulzívne a nevyspytateľné správanie mení napokon jeho život na voľný pád.

Dráma vznikala dokopy osem rokov. Juraj Šlauka sa ju rozhodol nakrútiť ako svoju doktorandskú prácu. Neskôr sa do projektu pridal producent Ivan Ostrochovský, ktorý snímku v roku 2015 odprezentoval na Works in Progress v Karlových Varoch. Vďaka tomu sa do tvorivého tímu filmu pridal i český koproducent, ktorý novinke výrazne pomohol pri jej realizácii. Za kameru sa postavil Ivo Mika a hudbu pre film zložil David Kollar.

Snímka pritom od začiatku nemala celkom jasné smerovanie. „Ten film som nerobil s tým, že by som vedel, že ‚toto‘ je tá myšlienka, ktorú potrebujem odovzdať a povedať. Vznikol z analýzy človeka a jednotlivé témy sa doň potom nejakým spôsobom dostávali samé. A aký to má význam pre ostatných? Prečo vôbec takýto film? Možno je to film o nezrelosti a sebeckosti, možno otvára práve túto tému, ktorou možno stojí sa zaoberať a možno je to jedna z najdôležitejších tém dnes. Možno…,“ poznamenal Šlauka v rozhovore pre agentúru SITA.

S hlavným predstaviteľom svojho debutu sa režisér stretol už na základnej škole a napriek tomu, že dnes obaja žijú celkom odlišné životy, vždy ich niečo na ich ceste opäť spojilo. „Prvý raz sme sa s Kvičkom stretli na základnej škole a hneď mi rozbil hubu. V tom čase som si nemyslel, že to bude také podstatné rozbitie huby… Asi najpodstatnejšie, aké som vo svojom živote zažil. Nebola medzi nami hneď sympatia, no ako dieťaťu mi asi imponoval tým, že to je ten, s ktorým sa chcú všetci kamarátiť a myslím, že sme potom fungovali na takom barteri, že mne už nikto hubu rozbiť nemohol a ja som mu zas pomáhal preliezť do vyšších ročníkov. Vždy bola medzi nami nejaká forma obchodu. Kvičko mal vždy obrovskú charizmu, chceli ho všetky baby na škole, každý mu nejakým spôsobom podliehal, len sa uťal nie moc dobrým smerom. Naskočil do toho v 90. rokoch, vtedy bol heroínový boom a tam to začalo. Mal vtedy možno 14, 15 rokov,“ priblížil režisér.

Kvičko sa do tvorby filmu podľa Šlauku aj aktívne zapájal a motivoval druhých, aby robili to, čo on. „Do veľkej miery pomohol s vedením ostatných nehercov, ktorí vo filme účinkujú. On je napriek všetkému veľmi inteligentný človek a dokázal naozaj rýchlo pochopiť, ako jednotlivé princípy fungujú, takže mi dokázal byť pri nakrúcaní nápomocný. A dodal do filmu aj veľmi veľa replík, na ktorých film stojí,“ uviedol tvorca snímky, podľa ktorého Kvičko napriek naoko takmer zmarenej šanci na pekný život stále túžil niečo dokázať. „Chcel, aby sa ľudia naň pozreli a povedali si, že za niečo stojí… To sa mu podľa mňa aj podarilo. Ostatní v jeho okolí si tiež zakladali na tom, že po nich niečo musí zostať. To má asi každý – chceme po sebe niečo zanechať. A keďže oni sú navyše na ulici a väčšina ľudí nimi pohŕda, tak toto bola jedinečná príležitosť, ako sa niekde otlačiť a ukázať, že aj oni sú ľudia. Bol by som rád, keby toto celé malo pre neho nejaký zmysel,“ vyjadril sa Šlauka.

Umelecký riaditeľ Febiofestu Přemysl Martinek je s výberom otváracieho filmu nanajvýš spokojný. „Snažíme sa festival otvárať slovenskými alebo česko-slovenskými koprodukčnými filmami. Projekt Punk je hned! poznám celkom dlho, už v začiatkoch jeho vzniku som čítal jeho scenár. Je to projekt, ktorý prekračuje hranice toho, čo sa obvykle na Slovensku točí a je výnimočný aj použitím nehercov. Je to niečo medzi Kozou a Trainspottingom, sociálna dráma, ktorá má zaujímavý drive a myslíme si, že film bude jedným z kľúčových titulov festivalu,“ skonštatoval. „Týmto sa chcem poďakovať Ivanovi Ostrochovskému a celému štábu, že sme mohli festival otvoriť práve týmto filmom. Je to dlho očakávaný projekt, ktorý myslím, že tie očakávania aj naplnil. Z môjho pohľadu je to vynikajúci film a som veľmi rád, že ho môžeme uvádzať nielen v rámci bratislavskej časti festivalu, ale že sa stal jedným z headlineov aj pre naše nanovo koncipované regióny a budú ho môcť vidieť aj diváci a diváčky v ďalších slovenských mestách,“ dodal.

Záujemcovia a záujemkyne si budú môcť film pozrieť v rámci Febiofestu ešte v sobotu o 17:00 v kine Mladosť alebo v nedeľu o 11:00 v Lumièri.

Pri príležitosti slávnostného otvorenia festivalu udelila Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK) počas večera aj svoje výročné ceny. Najlepším filmovým klubom za rok 2018 sa stal nitriansky Kinoklub Tatra, cenu pre Najlepší klubový film získala snímka Tiesňové volanie Gustava Möllera. Ocenenie v podobe skleneného objektu slovenského výtvarníka Pala Macha si švédsky režisér osobne neprevzal, zástupcovia ASFK mu ho však v nasledujúcich dňoch doručia. Výročná cena ASFK za prínos slovenskej kinematografii a klubovému hnutiu patrí viacerým oceneným, za mesačník film.sk si ju prevzali jeho súčasný šéfredaktor Daniel Bernát a prvá šéfredaktorka, dnes tlačová tajomníčka SFÚ, Simona Nôtová. Cenu v tejto kategórii získal aj kameraman Dodo Šimončič. Výročnou cenu ASFK za prínos svetovej kinematografii si uctili Sergeja Loznicu. Bieloruský režisér si ocenenie prevezme dnes o 20:30 v Lumièri počas uvedenia svojho nového filmu Proces.

V nasledujúcich dňoch čaká návštevníkov a návštevníčky Febiofestu v bratislavských kinách, kaviarňach a kultúrnych priestoroch vyše sto projekcií rozdelených do deviatich programových sekcií. Festival v hlavnom meste potrvá do 26. marca a následne výber filmov s podtitulom Best of MFFK Febiofest poputuje do ďalších 15 slovenských miest. Snímka Punk je hned! je zároveň od štvrtka i v kinodistribúcii po celom Slovensku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Febiofest #Přemysl Martinek #Punk je hned!