Hlavnú cenu na festivale Hory a mesto získal dokument Free Solo

V nedeľu večer na 20. ročníku Medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto vyhlásili víťazov filmovej súťaže.

01.04.2019 14:00
Film Free Solo Foto:
Oscarová snímka Free Solo (2018) je portrétom amerického horolezca Alexa Honnolda.
debata

O ocenených snímkach tentoraz rozhodovala porota v zložení poľský lezec, publicista, spisovateľ a fotograf Aleksander Lwow, slovenský dramaturg, scenárista a režisér Miloslav Končok, mladá slovenská kameramanka Sophia Boydová, filmový scenárista, dramaturg a organizátor viacerých filmových podujatí Peter Gašparík a filmový režisér Daniel Rihák. Ceny získalo spolu deväť filmov.

Grand Prix si odniesla oscarová snímka Free Solo (2018) prinášajúca pôsobivý portrét amerického horolezca svetového formátu, Alexa Honnolda. „Film Free Solo prináša strhujúci audiovizuálny zážitok aj ľuďom mimo úzkeho kruhu zanietencov tohto športu. Formálne aj obsahovo vyráža dych,“ vyjadrila sa porota na adresu snímky.

Cenu Literárneho fondu získal režisér Rastislav Hatiar za film Vrcholová príťažlivosť (2018). Filmár spracoval životný príbeh slovenského horolezca Petra Hámora, himalájistu, ktorý sa celý život snaží posúvať svoje hranice. Porota vyzdvihla, že ide o osobný a úprimný príbeh hrdinu, ktorý prekonáva nielen výškové, ale aj dobové prekážky. Dokument okrem toho podľa nich ukazuje i hĺbku vzťahov, ktoré sa rodia len v tých najťažších podmienkach.

Cenu V4 udelila porota poľskému filmu Neprestávam lietať (2018) Miroslawa Dembinského. Janusz Orlowski sa začal po sedemdesiatke venovať paraglajdingu. Keď mal 88 rokov, začal snívať o lete z Olympu, a keď mal 91, vyletel do výšky 326 metrov, čím sa zapísal do Guinnessových svetových rekordov. Film dokumentuje metaforickú cestu človeka k večnosti. „Je to povznášajúci filmový dôkaz o tom, že vek nemusí byť prekážkou pri plnení snov,“ uviedli zástupcovia poroty.

V sekcii Vzduch zvíťazil francúzsko-nemecký film 8000+ (2018). Snímka prináša zostrih z trojtýždňového sólo výletu paraglajdistu Antoina Girarda po Karakorame. Girardovi sa na jeho paraglajde podarilo napokon vyletieť aj ponad vyše osemtisícový Broad Peak.

V kategórii Sneh a Voda porota tento rok ocenila kanadský film Kde sa končí les (2018) režiséra Jordana Manleyho. „Tento film je takou zenovou esejou o organizme lesa, ktorá rozširuje náš pohľad na život. Je to naozaj unikátny film a túto cenu si mimoriadne zaslúži,“ povedal počas večera Peter Gašparík.

Víťazným filmom Kategórie Zem je dokument Tieň jaguára (2018) Pavla Barabáša. Film o štyroch priateľoch, ktorí sa fascinovaní neporušenou prírodou našej Zeme vydávajú do Amazonského pralesa, zachytáva dosiaľ nezdokumentovaný kmeň Hodi. „Je to film, ktorý nám umožňuje zažiť spiritualitu jedného z posledných prírodných národov na tejto planéte,“ uviedol Miloslav Končok počas odovzdávania ceny.

Najlepším filmom v kategórii Skala sa stal veľkofilm Dawn Wall (2018) amerických tvorcov Petra Mortimera a Josha Lowella o preleze najťažšej veľkej steny na svete. Festivalová porota ho označila za strhujúci film o tom, ako nás komplikovaný životný príbeh môže motivovať k unikátnym výkonom. „Cesta na vrchol Dawn Wall mi zabrala sedem rokov života, musel som vynaložiť neskutočne veľa úsilia. A filmárom, ktorí tento film nakrútili, trvalo desať rokov, kým ho dokončili, čo si tiež vyžaduje obrovskú vytrvalosť. Som na nich strašne hrdý, že to dokázali. Byť súčasťou tohto projektu bola pre mňa najväčšia pocta za posledných desať rokov,“ poznamenal pri preberaní ceny horolezec Tommy Caldwell.

Špeciálnu cenu poroty získal kanadský film Nomádsky chlapec (2018) o deväťročnom Janibekovi žijúcom so svojou rodinou v mongolských horách a milujúcom preteky na koňoch. Film zaujal porotu pre nádherné zachytenie miznúceho spôsobu života v súlade s prírodou.

Posledným oceneným filmom, ktorému patrí Čestné uznanie poroty, je dokument Afganská výprava za slobodou (2015). Snímka zachytáva skupinu 16– až 19-ročných afganských dievčat, ktoré sa usilujú vytvoriť prvý ženský horolezecký klub v Afganistane, krajine, ktorá ženy v mnohých oblastiach obmedzuje.

Jubilejný 20. ročník festivalu Hory a mesto ponúkol počas uplynulých dní spolu 44 filmov, 21 cestoklubových premietaní, päť špeciálnych sekcií a bohatý sprievodný program. Záver podujatia patril prezentácii Tommyho Caldwella o voľnom preleze najťažšej veľkej steny na svete a projekcii oceneného filmu Dawn Wall. V druhej sále súčasne premietli výber z ocenených filmov zakončený snímkou Vrcholová príťažlivosť Rastislava Hatiara.

„Chcela by som sa veľmi pekne poďakovať všetkým, ktorí prispeli k uskutočneniu 20. ročníka festivalu Hory a mesto, všetkým členom štábu, všetkým našim hosťom, dobrovoľníkom, partnerom a v neposlednom rade divákom za to, že tento rok navštívili festival v naozaj hojnom počte. Sme radi, že sa potvrdilo, že festival je naozaj životaschopný. Je živý, je oň stále záujem. Ďakujeme,“ poznamenala počas záverečného večera dramaturgička festivalu Natália Bokníková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #dokument #festival Hory a mesto #Free Solo