Uprising privíta Lauryn Hill, známu aj z kapely Fugees

Jednou z hlavných hviezd dvanásteho ročníka festivalu Uprising sa stala aj známa americká speváčka, raperka a pesničkárka Lauryn Hill.

15.04.2019 15:26
debata
Na festival Uprising príde aj hudobníčka Lauryn... Foto: via Uprising
Uprising Lauryn Hill Na festival Uprising príde aj hudobníčka Lauryn Hill.

Multiplatinová umelkyňa Lauryn Hill vstúpila do hudobného povedomia ako speváčka skupiny Fugees. Debutový album Blunted on Reality vydali v roku 1994. O dva roky neskôr pridali druhý album s názvom The Score. Preslávili ho cover verzie skladieb Killing Me Softly With His Song od Roberty Flack a No Woman, No Cry od Boba Marleyho, ale aj hity Ready or Not, How Many Mics a Fu-Gee-La, v ktorých sa naplno prejavil potenciál vtedy dvadsaťjedenročnej interpretky.

V auguste 1998 vydala sólový album The Miseducation of Lauryn Hill, vďaka ktorému sa z členky Fugees stala suverénna autorka. Piesňami Doo Wop (That Thing), Ex-Factor alebo Everything is Everything si získala poslucháčov aj hudobnú kritiku. Album sa stal najrýchlejšie predávaným ženským debutom v histórii a Lauryn Hill zaň získala jedenásť nominácií na cenu Grammy. Stala sa prvým hip-hopovým umelcom, ktorý vyhral cenu album roka a prvou ženou, ktorá si od akadémie hudobných umení odniesla päť sošiek. V júli 2001 naspievala unplugged pre MTV, ktorý rok na to vydala ako album MTV Unplugged No 2.0.

Ako sólová speváčka vystúpi Ms. Lauryn Hill s kapelou na Slovensku prvýkrát. Koncom leta, konkrétne 23. a 24. augusta, sa okrem nej na pódiá 12. ročníka festivalu Uprising postavia ďalšie mená ako Dub Inc, Jo Mersa Marley, Elephant Man, Chase & Status a MC Rage, Horace Andy, Naturally 7, Smif N Wessun a mnohí ďalší domáci aj zahraniční interpreti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Uprising #hip hop #Lauryn Hill #Fugees