Špička svetového moderného baletu mieri do Bratislavy

Po prvý raz na Slovensku vystúpia Ballet Nacional de Cuba, Victor Ullate Ballet Madrid a Bangkok City Ballet, a to na treťom ročníku medzinárodného festivalu moderného baletu Chorea.

23.04.2019 07:00
Ballet Nacional de Cuba Foto: ,
Na Slovensku po prvý raz vystúpi aj Ballet Nacional de Cuba.
debata

Festival sa uskutoční 16. júna na námestí Grand Plazza v River Parku a prinesie súbory či mená, ktoré na Slovensku ešte neúčinkovali. Ambíciou celého projektu Chorea je pokračovať v tradícii podpory moderného baletu na Slovensku a približovať svetové tanečné umenie slovenským divákom. Agentúru SITA o tom informovala riaditeľka festivalu Lenka Görfölová.

„V rámci našej každoročnej snahy predstaviť špičkových slovenských umelcov pôsobiacich na svetových scénach sa tohto roku predstaví primabalerína Stuttgartského Baletu Miriam Novitzká (rod. Káčerová). Účinkovať bude so svojim manželom Romanom Novitzkým, ktorý bol súčasťou prvého ročníka Chorea 2017. Spolu s nimi budú na javisku počas jedného večera tancovať aj sólisti z Estónskeho národného divadla, z Teatr Wielki Lodź, z Ľvovskej Opery, zo Slovenského divadla tanca či Národního divadla Brno," avizovala Görfölová.

Prvý ročník festivalu zameraného na moderný balet sa uskutočnil v roku 2017. Jeho vyvrcholením bol jediný open-air baletný galavečer na Slovensku, ktorý bol zároveň poctou slovenským tanečníkom, sólistom, ktorí pôsobia vo svete. Vtedy predstavili aj svetové zahraničné súbory z Mexika, Chorvátska i Fínska. Minulý rok projekt rozšírili z Bratislavy aj na opačnú stranu republiky, do Košíc. Počas dvoch galavečerov vystúpili sólisti Kanadského národného baletu, Balletto di Milano, Portugalského národného baletu, Göteborgského baletu, Národnej opery vo Varšave, ako aj českého Národního a Slovinského národného divadla, Štátneho divadla Košice a Slovenského divadla Tanca.

Záštitu nad Chorea gala v Bratislave tohto roku prevzal primátor hlavného mesta SR Bratislavy Matúš Vallo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #balet #Chorea #Ballet Nacional de Cuba