Na litera feste 2019 zahrá aj česká kapela Zrní

V Bratislave sa vo štvrtok začína litera fest 2019. Literárny festival spojený so 14. ročníkom slovenskej literárnej ceny Anasoft litera sa uskutoční do soboty 27. apríla v átriu a štúdiách Slovenského rozhlasu.

25.04.2019 14:00
Zrní Foto: ,
Členovia skupiny Zrní počas koncertu v letnom pavilóne SNG v roku 2013.
debata

Festival predstaví podľa odbornej poroty desať najzaujímavejších kníh, ktoré vyšli minulý rok. „Autorské čítania a rozhovory sú po novom skoncentrované do jedného dňa. Súčasťou programu je aj vyhlásenie finalistov ceny René – Anasoft litera gymnazistov,“ informovala TASR členka organizačného tímu Simona Fochlerová s tým, že na festivalových návštevníkov ďalej čakajú odborné i popularizačné diskusie či koncerty. Po prvý raz bude k dispozícii aj detský kútik s programom EDUdramy: „Množstvo programu vysiela Rádio Devín v priamom prenose alebo ako záznamy, ktoré zaradí do letnej vysielacej štruktúry.“

Sviatok slovenskej súčasnej prózy predstaví všetkých finalistov tohtoročnej Anasoft litery, konkrétne práce, pod ktoré sa podpísali Denisa Fulmeková (Doktor Mráz), Vanda Rozenbergová (Tri smrtky sa plavia), Juraj Bindzár (Zvon), Jana Bodnárová (NOCturná), Marek Vadas (Zlá štvrť), Milo Janáč (Milo nemilo), Ivana Dobrakovová (Matky a kamionisti), Ivan Medeši (Jedenie), Juraj Kováčik (V panoramatickom kine) a Pavel Vilikovský (RAJc je preč). Pripravená je tiež odborná česko-slovenská diskusia, ktorá bude komentovať zahraničný marketing literatúr malých národov a pokúsi sa odpovedať na otázku, ako vyviezť českých a slovenských autorov za hranice a či je potrebná štátna dotácia na zahraničné preklady. V programe figuruje aj diskusia Cenzúra internetu?, ktorá je reakciou na novú smernicu o autorských právach na internete schválenú Európskym parlamentom.

Hudobným vrcholom festivalu bude koncert českej kapely Zrní, ktorej slávna pesnička Hýkal zaznela aj vo filmovej adaptácii knižného bestselleru Jozefa Kariku Trhlina. „Fanúšikovia Zrní sa môžu tešiť na ich charakteristický ‚sound‘ a kombináciu elektroniky a pesničkárskej poetiky,“ avizujú organizátori festivalu, v rámci ktorého predstavia aj redizajn obálok minuloročných finalistov z dielne Laboratória typografie Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) v projekte RE-BOOK. Slovenskí dizajnéri tiež budú diskutovať a “súdiť“ desať najzaujímavejších slovenských prozaických kníh vydaných v roku 2018 podľa ich obalu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #festival #hudba #Anasoft litera #Zrní #litera fest