Pohoda uvedie projekt Bolo nás jedenásť aj koncert The Plastic People of the Universe s orchestrom

Na 23. ročníku multižánrového festivalu Pohoda sa predstaví aj česká kapela The Plastic People of the Universe s Filharmóniou Brno s programom Co znamená vésti koně.

26.04.2019 09:00
Pohoda festival Jiří Kabeš The Plastic People... Foto: ,
Huslista zo skupiny The Plastic People of the Universe Jiří Kabeš.
debata

Je to tretí tematický projekt kapely, v ktorom sa hudba Milana „Mejlu“ Hlavsu spája s pôvodnými textami Vratislava Brabenca z rokov 1967 – 1979 i textom Pavla Zajíčka Samson, ktorý duchovne zapadá do konceptu projektu. Koncert Co znamená vésti koně sa uskutočnil v marci 1981 v Kerhar­ticiach pri Českej Lipe. Vďaka dôkladnému utajeniu ho odohrali bez zásahov represívnych zložiek, no dom, v ktorom sa konal, pár týždňov po akcii vyhorel.

Kapela vznika v roku 1968 a spolupracoval s ňou napríklad aj Václav Havel. Muzikanti čelili počas komunizmu zákazu vystupovania a niektorých členov formácie aj väznili. „Plastici si zachovali po celý čas obdivuhodnú vnútornú slobodu. Mali hudbu radi natoľko, že nerobili žiadne kompromisy. Občas zaznie názor, že v ich prípade o hudbu nešlo – nepoznám na domácej scéne nikoho, komu o hudbu išlo tak ako im, za jej slobodu boli ochotní znášať aj väzenie – napriek tomu si udržali po celý čas nadhľad a sami často odmietajú prílišné chválospevy na svoju adresu. Pritom, ak je niekto v našom priestore ukážkou sily umenia, sú to oni. Ak ste im doteraz neprišli na chuť, príďte na ich filharmonický koncert, stojí to za to,“ uviedol riaditeľ Pohody Michal Kaščák.

V rámci spomienky na udalosti z novembra 1989 na festivale opäť uvedú aj projekt Bolo nás jedenásť, ktorý mal na Pohode premiéru v roku 2017. „Ak niečo chýbalo komunistom (a v podstate je to tak pri väčšine vrcholových politikov doteraz), je to nadhľad a humor. Práve ten sa potom stáva úžasnou zbraňou, ktorú Lasica so Satinským vedeli používať naozaj majstrovsky. Možno budem patetický teraz ja, ale tvorba Milana s Julom – všetci sme si ich tak trochu prisvojili – výrazne pomáhala znášať trápnosti režimu s úsmevom, aj keď často len vnútorným,“ povedal Kaščák.

Na Pohode predstavia skladby z legendárnej nahrávky Bolo nás jedenásť z roku 1981 Milan Lasica, Filipove party preberie jeho dcéra Dorota Nvotová a Satinského zas ďalší hostia. Na dychové nástroje bude hrať Michal Žáček, rytmiku majú v rukách Martin Valihora a Marek Minárik, gitaru Dano Salontay, cimbal Andrej Jarolín. Skupina je rozšírená o sláčikové kvarteto – Gabriela Rybárová, Milan Adamec, Slavo Solovic a Peter Kaščák. Spevácke party Jula Satinského si delia Braňo Jobus, Martin Višňovský (Chiki liki tu-a), Juraj Podmanický (Billy Barman), Tomáš Šedivý „Lasky“ (Para) a Michal Kaščák. Pridajú sa k nim aj Peter Lipa, Juraj Benetin či Vec. Ozdobou koncertu budú Čerešne, ktoré zaspievajú Zuzana Kronerová a Yael Shoshana Cohen, speváčka skupiny Lola Marsh. O projekcie sa postarajú Ján Šicko a jeho študenti Šimon Chovan a Barbora Bohušová. Koncert Bolo nás jedenásť bude tiež venovaný Jarovi Filipovi, ktorý by v júni oslávil 70. narodeniny.

Účasť na Pohode, ktorá sa bude konať od 11. do 13. júla na letisku v Trenčíne, predtým potvrdili Liam Gallagher, Lykke Li, The 1975, The Roots, Skepta, Charlotte Gainsbourg, Mac DeMarco, Lianne La Havas, Death Grips, Mura Masa, Michael Kiwanuka, Jeff Mills, Lola Marsh, Amadou & Mariam and Blind boys of Alabama, Vitalic Live, Sofi Tukker, Dimension, Calypso Rose, Trojan Sound System, Shortparis, IC3PEAK, Sudan Archives, Viagra Boys, Helsinki Cotonou Ensemble, The Venopian Solitude, Emmanuel Jal & Nyaruach, Bazzookas, Alxndr London, BaBa ZuLa, Para, Donny Benét, Slobodná Európa, Korben Dallas, Bukahara, Ultrazvuk, Show Me The Body, Veronica Vasicka, Dream wife, Noga Erez, Gleb, Faka, Alyona Alyona, Cari Cari, Raketkanon, KOKOKO!, Life, Illnurse, Sho Madjozi, Penelope Isles, Haiku Hands, Ekman Live, Sink Ya Teeth, Čavalenky, Snapped Ankles, Trio Katastrofa, Shibuya Motors a Natalie Sharp (Lone Taxidermist).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #hudba #Pohoda festival #Bolo nás jedenásť #The Plastic People of the Universe