Noc literatúry sa vyšplhá na strechu. Vlezie aj do autobusu

Na Kežmarský hrad, do banskoštiavnickej Literárnej bašty, trnavského Malého Berlína či liptovskomikulášskej Diery do sveta zavíta v stredu večer literatúra.

22.05.2019 07:00
Marek Majeský Foto: ,
V bratislavskom Art books coffee na Baštovej bude Marek Majeský čítať úryvok z knihy Martina Pollacka Smrť v bunkri.
debata

V džezových kluboch, galériách, divadlách, synagógach, čajovniach, priestoroch osirelej stavby, ba aj na takých netradičných miestach ako strecha opusteného domu či starý autobus budú znieť úryvky z kníh európskych autorov z trinástich krajín, ktoré vychádzajú v slovenských prekladoch. Čítania sa ujmú najmä herci, no napríklad v záhrade trenčianskeho Centra pre rodinu sa v netradičnej úlohe predstaví hokejista Branko Radivojevič. Ponúkne ukážku z románu Priemerný index šťastia portugalského spisovateľa Davida Machada, víťaza Ceny Európskej únie za literatúru.

„Tento rok súperí Noc literatúry s hokejovými majstrovstvami. Veríme však, že fanúšikovia Noci literatúry sú nám verní a z tradične bohatej ponuky zaujímavých miest a kníh si ľahko vyberú. A strávia s nami pekný a dlhý večer,“ uviedla riaditeľka Českého centra v Bratislave Vilma Anýžová. Projekt, ktorý odštartovali České centrá už v roku 2006 a ktorým bude žiť aj Paríž, Londýn, Lisabon či Rím, osvieži tentoraz ponuku kultúrnych podujatí vo dvoch desiatkach slovenských miest. Všade sa začína o 18. hodine, aj programový rozvrh je rovnaký – po pätnásťminútovej ukážke majú priaznivci umeleckého slova štvrťhodinu, aby sa stihli presunúť do iného priestoru, kde ich čaká text iného spisovateľa.

Najviac zastávok čaká bibliofilov v Bratislave, v uličkách Starého Mesta na ich návštevu čaká až štrnásť priestorov. A v nich ukážky z románu Na konci samoty mladého nemeckého spisovateľa Benedicta Wellsa alebo literárno-esejistickej prózy Eva holandskej autorky Carry van Bruggen. Ale aj z príbehu tínedžerky krivo obviňujúcej celebritu zo sexuálneho napadnutia, nazvaného Klamárka, z pera izraelskej prozaičky Ajelet Gundar Gošen či knihy Marka Švehlu Magor a jeho doba, ktorá je životopisom jednej z kľúčových postáv nezávislej československej kultúrnej scény Ivana Martina Jirousa.

V mnohých mestách dostanú návštevníci Noci literatúry pečiatku do bulletinu. Organizátori sľubujú, že komu sa podarí absolvovať všetky zastávky, bude si môcť vybrať z knižnej ponuky. Podujatie sa skončí o 22. hodine.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Branko Radivojevič #literatúra #Marek Majeský #Noc literatúry