Nový film Marka Škopa uvedú v Karlových Varoch v hlavnej súťaži

Herec Milan Ondrík a režisér Marko Škop uvedú v Karlových Varoch v hlavnej festivalovej súťaži nový film Nech je svetlo.

28.05.2019 14:00
Nech je svetlo Foto:
Snímka Nech je svetlo príde do slovenských kín v septembri.
debata

Ide o príbeh štyridsiatnika Milana, ktorý má tri deti a aby zabezpečil svoju rodinu, chodí pracovať do Nemecka. Počas návštevy doma cez Vianoce zistí, že jeho najstarší syn Adam je členom polovojenskej skupiny. Chlapec je zapletený do šikanovania a usmrtenia spolužiaka. Otec sa rozhoduje, čo by mal spraviť. Spolu s manželkou Zuzkou pri tom začnú zisťovať skutočnú pravdu o svojom synovi, o svojej rodine, o sebe samých a aj o spoločenstve okolo seba.

„Zdá sa mi, že je len tenká hranica medzi príslušnosťou k svojim, k tým našim, k takým ako som ja sám na strane jednej a rozbitým nosom zo strany od tých istých, keď s nimi prestanem ladiť. Chcel som sa pokúsiť zobraziť zlo a chyby, ktoré k nemu môžu viesť v našej vratkej existencii,“ hovorí o filmovej novinke Marko Škop, ktorý sa podpísal pod úspešné snímky Iné svety, Osadné, Eva Nová.

Milanovi Ondríkovi vo filme Nech je svetlo herecky sekundujú František Beleš, študent bratislavského konzervatória, Zuzana Konečná, Ľubomír Paulovič, Daniel Fischer, Csongor Kassai či Anikó Vargová.

„Máme z výberu do Varov radosť,“ hovorí kameraman a jeden z producentov filmu Ján Meliš. „Tu sme premiérovali naše dokumenty Iné svety a Osadné a vždy sa sem radi vraciame. Samozrejme, že sme zvedaví na reakciu festivalového publika aj filmových profesionálov,“ dodal k snímke, o ktorej medzinárodnú distribúciu sa bude starať francúzsky sales agent Loco Films.

„Nech je svetlo príde do slovenských kín v septembri,“ TASR o tom informovala Martina Pašteková z Asociácie slovenských filmových klubov (ASFK). Film vznikol v slovensko-českej koprodukcii spoločností Artileria a Negativ. Na výrobe sa podieľali RTVS a Česká televízia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Karlove Vary #Milan Ondrík #Marko Škop