Skutočný význam architektov a dizajnérov odhaľuje DAAD

Na hlbší význam profesií architekta a dizajnéra poukazuje festival DAAD / Dni architektúry a dizajnu. V hlavnom meste sa koná do 2. júna a už po desiaty raz predstaví inšpiratívne pohľady na súčasnú zahraničnú a domácu architektonickú aj dizajnérsku scénu.

29.05.2019 14:00
Primaciálny palác DAAD Foto: ,
Hlavný program festivalu DAAD sa koná v priestoroch Primaciálneho paláca v Bratislave.
debata

Program DAAD 2019 otvára viacero tém, ktoré sa v súčasnosti skloňujú aj na medzinárodnej odbornej a kultúrnej scéne. Festival medzi iným pripomenie storočnicu Bauhausu a zamyslí sa aj nad pojmom demokratická architektúra. Agentúru SITA o tom informoval hovorca kancelárie primátora Bratislavy Peter Bubla.

Jednou z tém bude sté výročie založenia Bauhausu – slávnej umeleckej školy, ktorá si zakladala na rovnocennom postavení umeleckej tvorby a remesla, a to aj v oblasti architektúry a dizajnu. Na pozadí tohto výročia sa bude festival zaoberať práve významom pedagóga v procese formovania odborného „svetonázoru“ budúcich architektov. Odkazom k Bauhausu bude aj dôraz na remeslo v architektonickej práci. Ďalšou z tém, na ktoré chce tohoročný festival DAAD upozorniť, je tzv. demokratická architektúra, jej ideály a vízie, ale aj reálne kroky k naplneniu jej podstaty. Cieľom festivalu je podpora kvalitnej architektúry a dizajnu prostredníctvom pozitívnych príkladov z domáceho i zahraničného prostredia.

Slávnostné otvorenie festivalu včera v Primaciálnom paláci prinieslo vystúpenie architekta Umberta Napolitana z uznávaného parížskeho ateliéru LAN. Medzi ďalšími hosťami sú mená ako Andreas Marth z viedenského ateliéru AllesWirdGut, berlínsky ateliér RobertneunTM, švajčiarsky architekt Christian Kerez, Tom Emerson z londýnskeho ateliéru 6a architects a architekti zo štúdia Muoto z Paríža.

Komornejšie ladený formát Clubovka má v pláne dva večery. Na jednom sa predstaví ateliér TEd'arquitectes z Malorky a na druhom vystúpi kurátorka milánskeho Salone Satellite Marva Griffin. Sériu vystúpení zahraničných hostí vždy uvedie prezentácia slovenských autorov, medzi ktorými sú napríklad mladé architektky z dievčenského zoskupenia Woven či architektonický ateliér MAPA.

Výstavný formát Superdesignstudio každoročne prezentuje súčasnú architektúru a dizajn v historických priestoroch Primaciálneho paláca. Ako ďalej informoval hovorca bratislavského magistrátu, tento rok je výstava koncipovaná v duchu spojenia architektúry a dizajnu 20. storočia. Jej návštevníci tak uvidia na jednom mieste veľkoformátové fotografie ikonických stavieb Bratislavy od fotografky Olje Triašky Stefanovič a súvisiace predmety zo zbierok Múzea dizajnu v kurátorskom výbere Maroša Schmidta. V Primaciálnom paláci sa po novom uskutoční aj pravidelná výstava Development, ktorá je aktuálnou prehliadkou hodnotných developerských projektov v hlavnom meste. Opendesignstudio na pôde Fakulty architektúry STU opäť priblíži záverečné práce čerstvých absolventov štúdia architektúry a dizajnu. Táto inštitúcia sa zároveň znova stane dejiskom jarnej edície alternatívneho trhu Urban Market.

DAAD 2018 sa koná pod záštitou a s podporou Ministerstva kultúry SR, Bratislavského samosprávneho kraja, primátora mesta Bratislavy Matúša Valla, starostky Starého Mesta Zuzany Aufrichtovej a v spolupráci so Slovenskou komorou architektov, Spolkom architektov Slovenska, Vysokou školou výtvarných umení a Fakultou architektúry Slovenskej technickej univerzity. Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #dizajn #architekrúra #Bauhaus #DAAD #Dni architektúry a dizajnu