Aké filmy ovplyvnili Marka Škopa? Odpovie Art Film Fest

Slovenský režisér Marko Škop predstaví na Art Film Feste v sekcii Marko Škop uvádza snímky, ktoré ho výrazne ovplyvnili. Rodák z Prešova, ktorý ako dokumentarista zaujal filmami Iné svety (2006) či Osadné (2009) a ktorého celovečerný hraný debut Eva Nová (2015) si získal nielen domácich divákov, ale i festivalové publiká po celom svete, do svojho výberu zaradil staršie i novšie filmy.

31.05.2019 07:00
Marko Škop Foto: ,
Režisér Marko Škop do svojho festivalového výberu zaradil staršie i novšie filmy.
debata

„Sú to tituly, ktoré ma oslovili v rôznych obdobiach a verím, že majú stále čo povedať,“ vyjadril sa režisér o pestrej kolekcii snímok, z ktorých viaceré podľa vlastných slov objavil práve na filmových festivaloch. „Popri filmových kluboch to boli práve slovenské filmové festivaly, ktoré mi otvorili oči. Objavil som, aký široký je kontext autorského filmu a trúfol som si podať prihlášku na filmovú fakultu,“ poznamenal.

Na prvé miesto vo svojom výbere Škop zaradil sovietsku poému Tiene zabudnutých predkov (1964) režiséra Sergeja Paradžanova. Film o Rusínoch z Podkarpatskej Rusi by mohol byť podľa neho pre mnohých východniarov príjemným objavom aj pre jeho úžasné vizuálne čarodejníctvo.

Ďalším filmom, ktorý režisér ponúkne divákom a diváčkam festivalu, je snímka Grey Gardens (1976) bratov Alberta a Davida Mayslesovcov, Ellen Hovdeovej a Muffie Meyerovej. Neuveriteľný, no pravdivý príbeh, v centre ktorého stojí excentrická Edith Bouvierová Bealeová a jej dcéra Edith, ktoré boli tetou a sesternicou Jackie Kennedyovej, Škop objavil pri rešeršovaní k filmu Eva Nová.

Priestor dostane aj snímka Psie dni (2001) rakúskeho režiséra Ulricha Seidla. Podľa Škopa ide totiž o film, ktorý sa do človeka zareže ako symbolický skalpel existenciálnej úzkosti človeka západnej civilizácie.

Súčasnú kinematografiu v sekcii zastúpi okrem ďalších i film Nezízaj mi do taniera (2016) režisérky Hany Jušić. Hlavnou hrdinkou pôsobivej snímky je mladá submisívna žena, ktorá do svojich 24 rokov nedošla ani do hlavného mesta. Jej život sa točí okolo rodiny, ktorej hlavou sa stane po otcovom ochrnutí. Psychickú záťaž si pritom kompenzuje nevídaným odhaľovaním vlastnej sexuality. Závan nepoznanej slobody však so sebou prináša aj rozhodnutie, ktoré môže byť ťažšie, než by sa zdalo.

debata chyba
Viac na túto tému: #art film fest #režisér #Marko Škop