To najlepšie z rozhlasovej hry odvysiela Rádio Devín

Poslucháči Rádia Devín si najbližší týždeň budú môcť vypočuť všetkých 63 titulov, ktoré boli nominované na Festival rozhlasovej hry. Ten sa uskutoční 10. až 12. júna v Trnave, počas ktorého odborná porota z dvadsiatky hier, ktoré sa dostali do užšieho výberu, vyberie víťazov v kategóriách nad 30 minút a do 30 minút. TASR o tom informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

02.06.2019 05:00
SRo, slovensky rozhlas, budova, Foto: ,
Produkciu rozhlasových hier za uplynulé dva roky tvoria dramaturgicky i realizačne rôznorodé diela.
debata

Rádio Devín odvysiela od soboty 1. júna do nedele 9. júna 63 súťažných hier, vytvorených za predchádzajúce dva roky. Prvé dve hry odznejú v sobotu 1. júna od 20.00 h a ďalšie v nasledujúce dni od 15.00 h a od 20.00 h. Tento program nadväzuje na tradičný a poslucháčsky obľúbený Týždeň rozhlasovej hry, ktorý sa konal každé dva roky a Rádio Devín plánuje v tejto periodicite pokračovať.

„Sme radi, že vyvrcholením Festivalu rozhlasovej hry v Rádiu Devín bude súťažný Festival rozhlasovej hry v Trnave, ktorý okrem ponuky toho najlepšieho z našej dramatickej tvorby ponúkne aj reflexiu žánru rozhlasovej hry v rámci odborného kolokvia či veľa inšpiratívnych programov a príležitostí na stretnutie s osobnosťami rozhlasového umenia,“ uviedol pre médiá šéfdramaturg Rádia Devín Peter Janků.

Rozhlasová hra ako kráľovský rozhlasový žáner je podľa neho jedným z pilierov vysielania Rádia Devín, ktoré tento rok ponúka poslucháčom každé dva týždne premiéru jednej rozhlasovej hry. K tomu treba pripočítať Rozhlasové hry pre rodinu, cyklus Naša zabudnutá klasika, Ako to bolo ďalej, Zmiešaná dvojhra či Fórum mladých autorov, ktoré dopĺňajú širokú ponuku žánrov dramatického umenia v Rádiu Devín, dodal Janků.

Produkciu rozhlasových hier za uplynulé dva roky tvoria dramaturgicky i realizačne veľmi rôznorodé diela. Tie majú potenciál osloviť nielen nadšencov pre klasiku a veľké mená domácej i svetovej literatúry, ale aj odvážnych milovníkov experimentu. Ako priblížila vedúca Odboru literárno-dramatickej výroby Slovenského rozhlasu Zuzana Belková, zostavenie kolekcie všetkých nominovaných hier pre vysielanie Rádia Devín bolo niečím ako okamihom pravdy.

„Nebol to jednoduchý proces, vtesnať ich do trojhodinových popoludňajších a večerných blokov nám opäť ukázalo, ako opatrne treba pracovať s náladovým vyznením, témami, vekovou vhodnosťou i poetikami súťažných titulov. Aj vďaka kolekcii súťažných hier vo vysielaní Rádia Devín sa utvrdzujeme v nádeji, že v Odbore literárno-dramatickej výroby Slovenského rozhlasu netvoríme umenie pre umenie, ale hodnotu pre poslucháča. Ohlasy na sociálnych sieťach i popularita webového archívu v nás udržiavajú vieru, že inteligentný poslucháč neprestáva cítiť hlad po kvalitne spracovanom umeleckom slove,“ konštatovala.

Hlavnými organizátormi Festivalu rozhlasovej hry sú RTVS a Trnavský samosprávny kraj. Hlavným partnerom je Rádio Devín. Partnermi sú mesto Trnava, Divadelná fakulta Vysokej školy múzických umení v Bratislave, Kultúrne centrum Malý Berlín, Združenie rozhlasových tvorcov, Literárne informačné centrum a Združenie vydavateľov a kníhkupcov Slovenska. Ambasádorkou festivalu je herečka Emília Vášáryová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #RTVS #Rádio Devín #rozhlasová hra