Dolce Vitaj: hudba, výstavy aj filmy z Talianska

Začína sa 12. ročník festivalu Dolce Vitaj. V Bratislave ho otvorí aj uzavrie hudba. V piatok 7. júna o 19.30 organizátori pozývajú na koncert legendárneho zoskupenia Avion Travel s charizmatickým spevákom Peppem Servillom, bratom oscarového herca Toniho Servilla, známeho z filmov Paola Sorrentina.

07.06.2019 12:00
Luca D´Alberto Foto:
Taliansky multiinštrumentalista a hudobný skladateľ Luca D´Alberto vystúpi v Slovenskom rozhlase 28. júna o 19.00 h.
debata

V piatok 7. júna o 19.30 organi­zátori pozývajú na koncert legendárneho zoskupenia Avion Travel s charizmatickým spevákom Peppem Servillom, bratom oscarového herca Toniho Servilla, známeho z filmov Paola Sorrentina. Kapela Avion Travel pôsobí na džez-popovej scéne od 80. rokov, ako jedna z najvýznamnejších v tomto žánri. V roku 2000 sa ich pieseň Sentimento stala víťaznou skladbou Festivalu Sanremo a skupina získala zároveň aj Cenu kritiky. Sú autormi rôznych skladieb pre rozhlas, televíziu, divadlo a film, spolupracujú s Andreom Bocellim či Paolom Contim.

Na záver festivalu 28. júna o 19.00 vystúpi taliansky multiinštrumen­talista a hudobný skladateľ Luca D’Alberto so svojím triom. Pre obe formácie to bude prvá návšteva Bratislavy, koncerty sa uskutočnia vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu a vstup je voľný. K obdivovateľom hudby Lucu D’Alberta patrí aj Wim Wenders či Lars von Trier. D’Alberto pravidelne komponuje hudbu k filmom a divadelným predstaveniam a spolupracuje s rôznymi umelcami.

Program festivalu je však bohatý a neobmedzuje sa len na hlavné mesto. V Žiline ponúkne výstavu, ktorá približuje dielo Giuseppeho Chiariho, významného talianskeho skladateľa, performera a konceptuálneho umelca, úzko spojeného s hnutím Gruppo '70, medzinárodným hnutím Fluxus. V Bratislave zasa až do 15. septembra bude v priestoroch Slovenského národného múzea veľkolepá výstava fotografií s názvom V ústrety kráse – talianska krajina vo fotografii.

Tradične býva súčasťou Dolce Vitaj filmová prehliadka CINEVITAJ – tento rok s podtitulom Veľkí talianski majstri na plátne. Dramaturgia prehliadky (uskutoční sa do 27. júna v bratislavskom kine Lumière a výber poputuje do Košíc, Žiliny, Popradu, Modry a Prievidze) sa viaže k 500. výročiu smrti Leonarda da Vinciho. Premietnu tu talianske filmy Raffaello: Pán maľby (13. 6.), Michelangelo: Nekonečno (17. 6.), Leonardo da Vinci: Génius v Miláne (21. 6.), Caravaggio: Duša a krv (24. 6.) a Tintoretto: Rebel v Benátkach (27. 6.)

Po troch rokoch sa do Bratislavy vráti úspešný taliansky spisovateľ Paolo Giordano, autor kníh Osamelosť prvočísel, Ľudské telo, Čierna a strieborná, stretnúť sa s ním možno na diskusii v kníhkupectve Martinus 11. júna o 18.00, reč bude najmä o jeho najnovšom románe Požierači neba.

Do Bratislavy pricestuje aj divadelný súbor Fortebraccio z Bologne, ktorý prinesie antickú poému Pieseň piesní inšpirovanú biblickými motívmi, 12. júna o 19.00 v Štúdiu SND. A do tretice naše hlavné mesto v rámci svojho turné navštívi aj Massimo Polidoro, významný taliansky novinár, spisovateľ a predovšetkým propagátor vedy. Vystúpi s inscenovanou prednáškou Ja, Leonardo – tajný život rebelského génia, tá odznie v taliančine 18. júna o 10. v kine Lumière, je určená predovšetkým študentom talianskeho jazyka. V ten istý deň s ním v kníhkupectve Martinus na Obchodnej ul. bude od 18. viesť diskusiu Pišta Vandal.

A napokon ako každý rok bude súčasťou festivalu aj Taliansky trh na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave, kde si od 17. do 26. júna môžu okoloidúci vychutnať špeciality talianskej kuchyne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #hudba #film #Dolce vitaj