Art Film ocenil aj Štefana Kvietika, diváci hlasovali za Loli paradičku

Film, ktorý sa spracovaním pohybuje medzi znepokojivou vojnovou snímkou a napínavým trilerom. Kolumbijský Monos, ktorého protagonistami sú tínedžeri z paramilitantnej jednotky pôsobiacej v džungli, nakrútil režisér Alejandro Landes. Po Zvláštnej cene poroty z festivalu Sundance si cez víkend z Košíc odniesol aj Modrého anjela - hlavnú cenu Art Film Festu, ktorého 27. ročník sa skončil v sobotu.

23.06.2019 17:14
Štefan Kvietik získal na Art Film Feste Cenu... Foto: ,
Štefan Kvietik získal na Art Film Feste Cenu prezidenta festivalu.
debata (2)

Porota film ocenila aj za "intenzívne humanistické posolstvo a hrôzostrašnú víziu vojnovej skazy, spolu so strhujúcimi výkonmi hercov a surrealistickou kamerou“.

Počas záverečného ceremoniálu udelili aj Cenu prezidenta festivalu Milana Lasicu. Z rúk svojej niekdajšej častej hereckej partnerky Emílie Vášáryovej si ju prevzal Štefan Kvietik. „Ak človek od niekoho dostane a prijme pozornosť, povedzme formou milého úsmevu, láskavého pohladenia, vrúcneho objatia, dôverne podanej ruky či slovného vyjadrenia uznania a vďaky, mal by si takúto pozornosť vážiť a byť za ňu vďačný. Samozrejme, ak je úprimná,“ reagoval Kvietik pre Festivalový denník.

Novinárom v Košiciach sa tiež zdôveril, že v metropole východu veľmi dlho nebol. „Keď som dostal toto milé echo, tak som sa zamyslel, že pane Bože, kedy ja som bol v Košiciach? Pokiaľ mi pamäť siaha, robil som tu nejakú televíznu inscenáciu, už si nepamätám akú, len viem, že s pani Božidarou Turzonovovou a hovorím: Však to je hádam aj štyridsať rokov, možno aj viac. A na to som dostal avízo: Košice nespoznáš!“ povedal vo videu na portáli Teraz.sk Kvietik, ktorý už jednu cenu z Art Film Festu má – Hercovu misiu získal ešte v roku 2004, keď sa festival konal v Trenčianskych Tepliciach.

Tento rok Hercove misie získali Roman Luknár a Jiří Lábus. Ďalšia tradičná čestná cena, Zlatá kamera, putovala do Maďarska. Získal ju režisér Kornel Mundruczó, ktorého diela ocenili aj v Cannes či Locarne. Pri preberaní ceny počas záverečného ceremoniálu povedal, že hnacou silou jeho kariéry bola a stále je potreba vypovedať o Maďarsku a východnej Európe tak, ako ich vidí.

V Medzinárodnej súťaži hraných filmov sa tento rok na festivale stretlo 12 snímok a o cenách rozhodovala päťčlenná porota, ktorú tvorili aj slovenská herečka Éva Bandor, český režisér Ivan Fíla či iránsky režisér a producent Mohammad-Ali Talebi. Cenu za réžiu udelila Jonahovi Hillovi. Americký herec známy z filmov ako 21 Jump Street či Vlk z Wall Street mal v súťaži režijný debut s názvom Deväťdesiate a porotu oslovil "intenzívnym a autentickým stvárnením skateboardovej subkultúry v LA uprostred 90. rokov a subjektívnou prácou kamery, ktorá vdýchla život emóciám a nádejam hlavných postáv.“

Modrého anjela za najlepší ženský herecký výkon získala poľská herečka Patrycja Planik za výkon bez slov v rakúskej snímke Lillian režiséra Andreasa Horvatha. Ruský herec Aleksey Agronovich, ktorý vo filme Michaila Idova Humorista stvárnil sovietskeho predchodcu dnešných stand-up komikov, si v Košiciach osobne prevzal Modrého anjela za najlepší mužský herecký výkon. Porota v tejto kategórii ocenila aj jeho "zobrazenie presvedčivej premeny servilného jednotlivca na nekonformného humoristu“.

V kategórii krátkych filmov udelila trojčlenná porota Modrého anjela francúzskej animovanej snímke Skočím si po cigarety režiséra Osmana Cerfona. Divákom sa z krátkych filmov najviac páčil ruský Kolotoč Ruslana Bratova. Medzi celovečernými snímkami v hlasovaní divákov zvíťazila domáca romantická tragikomédia Loli Paradička rodinného tandemu Richarda a Víťa Staviarskych. Smutno-smiešny príbeh ľúbostného vzťahu dvoch postavičiek z východu Slovenska – predavača cukroviniek Milana a cigánočky Veroniky príde do kín 18. júla.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #art film fest #Roman Luknár #Štefan Kvietik #Modrý anjel #Jiří Lábus #Kornel Mundruczó