Jedna identita Anči nestačí

Stačí na definovanie osobnosti v jej komplexnosti a zložitosti jedna identita? Koľko sa ich môže naraz ocitnúť v jednom človeku? Aj na tieto otázky bude prostredníctvom vybraných snímok hľadať odpoveď 12. ročník medzinárodného festivalu animácie Fest Anča, ktorý od štvrtka až do nedele ponúkne svojim návštevníkom prierez toho najlepšieho zo slovenskej, ale aj zahraničnej animovanej tvorby. Do Žiliny zároveň zavítajú aj renomovaní hostia, ktorí o festivalovej téme a svojej tvorbe porozprávajú viac prostredníctvom samostatných prednášok.

27.06.2019 09:00
Koralína a svet za tajnými dverami Foto:
Jedným z „ťahákov“ festivalu bude aj celovečerný film Koralína a svet za tajnými dverami režiséra Henryho Selicka.
debata

„Už minulý rok sme sa odklonili od národných fokusov a prešli sme k tematickým. Práve zvolením konkrétnej témy sa snažíme reflektovať spoločenské dianie okolo nás, aj keď naň neodkazujeme priamo. Začalo to propagandou, teraz sa zameriame na identitu, pretože sme mali pocit, že v spoločnosti rezonuje čoraz častejšie. Problém je, že často sa rozpráva len o nejakých častiach identity. Zabúdame na to, že je oveľa obšírnejšia. Nie sme len príslušníkmi nejakého národa či orientácie, sme zároveň aj rodičmi, deťmi, pracovníkmi a mnoho iných vecí. Rozhodli sme sa o identite prehovoriť a obsiahnuť ju vo svojej celistvosti. Nepôjde však o jednoduchú úlohu. Aj ľudský charakter je ťažké obsiahnuť komplexne,“ približuje riaditeľka festivalu Ivana Sujová.

Kurátorsky sa jednotlivých sekcií týkajúcich sa identity zhostí česká filmová teoretička Eliška Děcká. Zo zreteľom na túto tému však organizátori festivalu koncipovali aj program či výber hostí. Čestnou hostkou Fest Anče bude aj britská animátorka českého pôvodu a držiteľka ceny BAFTA Vera Neubauer. „Formálne sú jej filmy rôznorodé, no takmer vždy jej ich hlavnou postavou silná ženská hrdinka,“ tvrdí šéfka festivalu, podľa ktorej do témy veľmi dobre zapadne aj britská animátorka Candy Guard. „Jej prístup rozprávania o ,ženskýchʻ témach je trochu odlišný. Ako autorka kultového animovaného seriálu Pond Life nešetrí sarkazmom a vtipom a nadnesene hovorí o existenciálnych problémoch.“

Seriál Pond Life príde predstaviť jeho autorka,... Foto: Fest Anča
Pond Life Seriál Pond Life príde predstaviť jeho autorka, britská animátorka Candy Guard.

Do tajov sveta ľudí trpiacich poruchami autistického spektra zase zavedie vynikajúci britský animátor Tim Webb so svojou snímkou A ako autizmus (A is for Autism, 1992). Pôvodne vyštudovaný zubný technik na ňom pracoval priamo s výpoveďami ľudí s touto diagnózou, jeho práca pritom zožala celosvetový ohlas. „Tim Webb sa vo svojich filmoch často vracia k marginalizovaným skupinám, či už sú to autisti, alebo sluchovo hendikepované osoby. Celkovo sa vo svojej tvorbe venuje téme odlišnosti,“ dodáva Ivana Sujová. Identita je podľa nej prítomná aj v rámci celovečerných filmov. Či už sa to týka snímky Koralína a svet za tajnými dverami (režisér Henry Selick, 2009) podľa knižnej predlohy Neila Gaimana, alebo animovaného muzikálu Seder-Masochism Niny Paley (2018), v ktorej autorka reflektuje vzťah s otcom či židovskú vieru.

Čo sa týka festivalového vizuálu, ktorý pochádza z dielne grafického dizajnéra Mateja Vojtuša a kreatívneho dua Biscuit Free, tento rok je „Anča“ o čosi farebnejšia a digitálnejšia ako predtým. „Snažili sme sa o to, aby mala androgýnny charakter a čo najmenej popisných prvkov,“ objasňuje Sujová. Vizuál podľa jej slov neodkazuje len na tému, ale aj na charakter celého festivalu, ktorý sa každým rokom mení a vyvíja. „Dúfam, že ani my sa nikdy nedostaneme do bodu, že sa festival bude dať obsiahnuť len pár slovami. Fest Anča sa mení a vždy ju zaujíma niečo iné. O čo sa však bude usilovať aj naďalej, je otvorenosť a prezentácia toho najlepšieho z animovaného filmu za posledné dva roky. Snažíme sa byť aktuálni, no zároveň nezabúdame ani na tradície, ktoré sa z animačného priemyslu postupne vytrácajú,“ doplnila.

Pozitívom tohtoročnej Fest Anče bude otvorenie nesúťažnej sekcie Slovenská panoráma, ktorá bude dopĺňať prehliadku domácej animovanej tvorby. Dostatok prihlásených filmov a videoklipov je podľa Sujovej výsledkom toho, že sa postupne začínajú zapájať aj stredné, nielen vysoké školy. Niečo však aj ubudne. Podujatie Game Days sa tento rok osamostatnilo a konalo sa v inom meste aj termíne. Fest Anča však Žilinu počas štyroch dní opäť naplní plnohodnotným programom, nielen animovanými filmami a prednáškami, ale aj koncertmi a sprievodnými podujatiami. Oproti minulému roku sa hlavný program posunie do centra mesta, konkrétne do Novej synagógy. Dôvodom je požiar na Stanici Žilina-Záriečie, ktorý zničil divadelnú sálu pod Rondlom. Riaditeľka festivalu to však negatívne nevidí. „Myslím si, že návštevníci, ktorí si Stanicu obľúbili, jej budú aj naďalej verní a premietania, ktoré tam počas festivalu budú, určite navštívia.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #identita #animovaný film #Fest Anča