Festival Viva Musica! je pre všetkých s dobrým vkusom

Obľúbený bratislavský hudobný festival Viva Musica! oslavuje 15. narodeniny. Viva Musica! ukazuje, že klasická hudba rozhodne nie je len vážna a už vôbec nie nudná.

03.07.2019 06:00
The Opera Locos Foto:
Španielsky projekt The Opera Locos 18. 7. ponúkne vtipný pohľad za oponu. Aj pre ľudí, čo sa opery boja.
debata

Tipy redaktorov Pravdy na skvelé letné akcie. Kam a kedy ísť? Aké hviezdy tam vystúpia? Koľko stoja vstupenky? Prečítajte si každú stredu.

Festival Viva Musica! tradične ponúka počas celého leta osem koncertov, a to v zaujímavých priestoroch. Jubilejný ročník sa začal minulý štvrtok koncertom Janoska Ensemble, ktorí sú za 15 rokov festivalu jediným hosťom vystupujúcim po tretíkrát.

Viva Musica! ponúka tento rok niekoľko lahôdok, napríklad v polčase festivalu 31. júla špeciálny Štvorkoncert, na ktorom môžu diváci aj tancovať. Riaditeľ festivalu Matej Drlička takto vychádza v ústrety návštevníkom, ktorí nechcú počas koncertov len ticho sedieť a radi by sa hýbali v súlade s hudbou. Na Štvorkoncerte v Starej tržnici spojil Janu Kirschner, Katarziu, Dana Bártu a kapelu Korben Dallas, ktorí vystúpia s Orchestrom Viva Musica! pod taktovkou Braňa Kostku. Všetci umelci už totiž v minulosti na festivale vystupovali. Jana Kirschner odohrala v roku 2009 nezabudnuteľný koncert s orchestrom na Hlavnom námestí, o dva roky neskôr sa v Starej tržnici predstavil Dan Bárta s Illustratosphere a s českým Epoque Quartet, neskôr v roku 2014 si s orchestrom zahrali Korben Dallas a vlani svoje piesne v experimentálnych aranžmánoch predstavila aj Katarzia s Viva Musica! ensemble. Tento rok na Štvorkoncerte všetci títo umelci uvedú nielen svoje najväčšie hity, ale aj niekoľko noviniek s Orchestrom Viva Musica! Koncert bude výnimočne na státie, aby sa mohlo tancovať. Organizátori sľubujú naozaj veľký hudobný žúr.

Klavír z rôznych uhlov

Riaditeľ festivalu Matej Drlička, sám vyštudovaný dirigent a klarinetista tvrdí, že všetci umelci na Vive sú výnimoční a v tomto trende chcú pokračovať. Sú to nielen mimoriadni hudobníci, ale majú aj zaujímavé ľudské príbehy. Toto leto sú na festivale silno zastúpení klaviristi. Prečo? „Klavír je bez pochýb kráľovský nástroj. Tento rok sa nám podarilo dostať do Bratislavy hudobníkov, ktorí tento nástroj predstavia z rôznych uhlov: František Jánoška, Islanďania Olafur Arnalds a Vikingur Olafsson. Zároveň finišujú prípravy na špeciálny nočný klavírny recitál, ktorý sa odohrá priamo na vodnej hladine fontány na námestí pri Eurovei. Počas neho sa divákom predstaví mladý slovenský mimoriadny talent – Peter Šandor.“

Islandský klavirista Vikingur Olafsson bude... Foto: ARI MAGG
Vikingur Olafsson Islandský klavirista Vikingur Olafsson bude koncertovať 16. 8. v Slovenskom rozhlase.

Za 15 rokov existencie festivalu spoznali organizátori dobre svoje publikum. „Máme divákov, ktorí chodia na naše koncerty už roky a navštevujú vždy viaceré. A iní si vyberú jeden konkrétny koncert. Snažíme sa každoročne vytvárať klasickej hudbe nové publikum a súčasne prinášať silné zážitky už existujúcemu publiku. Viva je pre všetkých ľudí s dobrým vkusom. Na našich koncertoch sú zastúpené všetky vekové kategórie, muži aj ženy, páry aj solitéry, našinci aj cudzinci. Dramaturgia je vždy pestrá a taká je aj skladba našich divákov.“

Španieli si uťahujú z opery

Koncerty bývajú na rôznych miestach, viaceré sú v Starej tržnici, niektoré vo Veľkom evanjelickom kostole. Drlička to komentuje: „Bratislava má dlhodobý problém s nedostatkom kvalitných koncertných priestorov. Reduta je krásny, ale žiaľ, veľmi drahý priestor. Moyzesova sála je pre nás príliš malá. A tým sa zoznam klasických koncertných sál v podstate skončil. Stará tržnica je aj napriek všetkým nedokonalostiam, ako je neexistujúca klimatizácia či limit hlasitosti, naším najobľúbenejším priestorom a hneď po nej nasledujú Veľký evanjelicky kostol a Veľké koncertné štúdio Slovenského rozhlasu. Veríme, že v dohľadnom čase budú v Bratislave postavené nové, hlavnému mestu adekvátne koncertné priestory.“

Huslista Nemanja Radulovič vystúpi 7. 8. v... Foto: LUKAS ROTTER/DEUTSCHE GRAMMOPHON
Nemanja Radulovič Huslista Nemanja Radulovič vystúpi 7. 8. v Starej tržnici.

Tento rok vo Veľkom evanjelickom kostole odznie koncert škótskeho violončelistu Petera Gregsona nazvaný Bach Recomposed, v rozhlase svoj program Obrázky z výstavy ponúkne spomínaný Islanďan Vikingur Olafsson a v ateliéri Babylon sa návštevníci budú zabávať na bláznivej španielskej opernej paródii The Opera Locos. Drlička verí, že medzi divákmi budú aj operní speváci. Tvrdí, že väčšina z nich má zmysel pre humor a určite sa úprimne pobavia na predstavení, ktoré si uťahuje z typického tenoristu či sopranistky. „Toto vystúpenie je primárne určené ľuďom, ktorí sa opery boja a považujú ju za nudnú. Opera Locos im ukáže, že opera sú v prvom rade ľudia a nie muzeálne exponáty. Bude to pohľad za oponu, kam sa bežne divák nedostane. Adrianka príde určite,“ hovorí Drlička na konto svojej partnerky, slávnej sopranistky Adriany Kučerovej.

Ekologickí bez bulletinov a plastov

V Starej tržnici okrem Jánoškovcov zahrá aj islandský klavirista Olafur Arnalds a virtuózny srbsko-francúzsky huslista Nemanja Radulovič, odohrá sa tu Štvorkoncert aj záverečná Symfónia o Zemi, ktorá je zároveň poctou prírode aj darčekom k šesťdesiatke filmára Pavla Barabáša. Podľa organizátorov si Barabáš vždy zakladal na silnej a emočnej hudbe k svojim filmom. S nápadom uskutočniť tento koncert prišiel hudobný skladateľ Michal Novinský, autor hudby k viacerým Barabášovým filmom. „Paľo Barabáš obehol s kamerou celý svet a zachytil mnohé miesta, ktoré dnes už kvôli nám ľuďom vyzerajú na nepoznanie. Hoci situácia je viac než vážna, náš projekt nebude ani kázať, ani kritizovať. Symfónia o Zemi má byť dôkazom, že človek vie milovať prírodu a vie byť jej súčasťou bez toho, aby jej ubližoval,“ hovorí Drlička.

Apropo, festival Viva Musica! sa tento rok vydáva na dlhú a náročnú cestu ekologického prístupu. „Rušíme plastové fľaše, rušíme papierové bulletiny, zavádzame koše na triedený odpad a mnohé ďalšie drobnosti, ktorými chceme prispieť k spomaleniu blížiacej sa ekologickej katastrofy,“ uzatvára riaditeľ festivalu.

Kam na výlet: 5 tipov v okolí

  1. Devín – Starobylý hrad na sútoku Dunaja a Moravy má najkrajší výhľad v Bratislave.
  2. Čunovo – Necelých 20 km južne od Petržalky stojí romantické múzeum moderného umenia – Danubiana.
  3. Kamzík – Vrch nad Bratislavou (439 m n. m.), pod vrcholom stojí televízna veža a v nej je reštaurácia s panoramatickým výhľadom.
  4. Hrad Pajštún – Ideálne miesto na výlet z Bratislavy.
  5. Pezinok – Nedávno zrekonštruovaný renesančný zámok vo vinárskom mestečku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Viva Musica! #Známe neznáme Slovensko #Festivaly a koncerty #Leto na Slovensku #The Opera Locos