Veselica vo Východnej nepozná hranice

Od roku 1980, keď sa po prvý raz objavila v propagačných materiáloch festivalu Východná, bola len statickým svedkom živého diania v rázovitej obci na Liptove.

03.07.2019 14:00
Východná Foto:
Pohľad na veľkú scénu počas Folklórneho festivalu Východná.
debata

Štylizovaná tanečnica alebo Alžbeta, ako ju familiárne nazvali pracovníci Národného osvetového centra, však s pasivitou skoncovala a v rámci upútaviek k 65. ročníku festivalu sa poriadne povykrúcala. Nielen vizuál najstaršieho a najznámejšieho folklórneho podujatia na Slovensku prešiel zmenami. Už od zajtra do nedele sa jeho návštevníci stretnú s viacerými novinkami aj v programe. Najväčšiu prezentáciu ľudovej kultúry v tradičnej, ale aj modernejšej forme bude tentoraz spájať leitmotív "hranice“.

Organizátori Folklórneho festivalu Východná si pre svojich návštevníkov pripravili oproti predchádzajúcim ročníkom dve väčšie zmeny. Tradičný sobotňajší sprievod bude po prvý raz v histórii podujatia viesť z amfiteátra dolu do obce, kde vyvrcholí ľudovou veselicou. Druhou bude dátum konania galaprogramu, ktorý sa opäť presúva na posledný festivalový deň. Fanúšikom folklóru festival sľubuje aj komfortnejšiu dopravu či nové vstupenky. Čo však zostáva nezmenené, je garancia kvality. Na pódiu ju počas štyroch dní budú reprezentovať nielen umelecké telesá ako Lúčnica, SĽUK či Ifjú Szivek, ale aj nové talenty, ktoré vzišli z rôznych celoštátnych súťaží.

Medzi významné programové novinky patrí aj tematický focus – leitmotív o hraniciach, ktorý reflektuje aktuálne dianie v spoločnosti. "Téma hraníc má doslovný význam, ale aj širší kontext. Našou snahou je, aby sa počas štyroch dní všetci ľudia bez rozdielu dokázali spolu zabaviť,“ tvrdí riaditeľ Národného osvetového centra Michal Bartók, podľa ktorého je cieľom festivalu ľudí stmeľovať, nie rozdeľovať či polarizovať. Zvolená téma sa odrazí vo viacerých programoch a budú ju reprezentovať aj účinkujúci z Poľska, Českej republiky, Maďarska, Ukrajiny a Srbska. Zahraničné súbory sa počas festivalu predstavia napríklad v piatkovom programe Tanec bez hraníc, na sprievode končiacom sa "bezhraničnou“ veselicou, ale aj počas nedeľňajšieho galaprogramu na veľkej scéne.

Na festivalovú tému nadviaže aj autorský program Julianna, zlatá panna… s podtitulom O hraniciach medzi svetmi, časmi a ľuďmi. Dvojica etnochoreologičiek Katarína Babčáková a Agáta Krausová v ňom priniesla originálny umelecký pohľad na vývoj tanečného a hudobného umenia na kultúrne prepojenom území Európy. Zvolená forma – inscenácia čarovnej rozprávky a legendy – má už zo svojej podstaty predstavovať hranicu medzi minulosťou a prítomnosťou, mýtom a skutočnosťou, realitou a snom. Sobotný program v priamom prenose odvysiela aj RTVS.

Folklórny festival vo Východnej, na ktorom sa každý rok vystrieda takmer 30-tisíc návštevníkov, chce byť ohľaduplný nielen k tradíciám a ich uchovávaniu, ale aj k životnému prostrediu. Aj preto tento rok štartuje projekt Zelená Východná. Jeho cieľom je separovať väčšinu odpadu, ktorý počas podujatia vznikne, a motivovať k podobnému zmýšľaniu aj ostatných organizátorov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Folklórny festival Východná