Pohoda sa usídli na letisku v Trenčíne, sloboda zase v duši

Ten pocit pozná asi každý, kto už raz prekročil brány Pohody. Záplava endorfínov pri pohľade na prázdny festivalový areál, ktorý po roku opäť dostáva svoj zmysel, zakaždým spojí jeho návštevníkov zvláštnym sprisahaneckým úsmevom.

10.07.2019 06:00
Liam Gallagher Foto: ,
Headlinerom Pohody je bývalý člen skupiny Oasis Liam Gallagher.
debata (15)

Radosti z trojdňovej utópie sa dá len ťažko zabrániť, Pohoda je však oveľa viac ako len izolovaný ostrov plný bezbrehej zábavy. Nezatvára oči ani pred momentmi, pri ktorých do smiechu nie je, a pravidelne reflektuje udalosti, ktoré zásadne ovplyvnili smerovanie Slovenska. Výnimkou nebude ani 23. ročník, ktorý sa na trenčianskom letisku začína už vo štvrtok. Výsledok a zároveň vizitka pre organizátorov? Dôvera a opätovne vypredaný festival.

Tipy redaktorov Pravdy na skvelé letné akcie. Kam a kedy ísť? Aké hviezdy tam vystúpia? Koľko stoja vstupenky? Prečítajte si každú stredu.

Dôvera ľudí je pre najväčší slovenský multižánrový festival kľúčová. Možno povedať, že práve vďaka nej dodnes existuje. Po tragédii v roku 2009, keď pod troskami jedného zo stanov prišli o život dvaja mladí ľudia, šéf Pohody Michal Kaščák uvažoval o jej definitívnom konci. Obrovská vlna podpory a spolupatričnosti mu však nakoniec dodali silu pokračovať. Pamiatke obetí, Martina Kašáka a Nikoly Kapkovej, ale aj Davida Horního, ktorý zomrel počas balenia festivalu v roku 2006, bude venovaný otvárací koncert Pohody 2019. V sprievode Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu na ňom premiérovo zaznejú tri diela mladých slovenských skladateľov – Lucie Chuťkovej, Michala Paľka a Miroslava Tótha. Pod dirigentskou taktovkou Mariána Lejavu si ľudia vypočujú aj Prvú symfóniu Ilju Zeljenku.

Vo štvrtok sa na Pohode bude spomínať, no nielen na smutné udalosti, ale aj na významné medzníky v histórii krajiny. Tridsať rokov od nežnej revolúcie pripomenú dva špeciálne projekty – koncert Bolo nás jedenásť, ktorý sa s viacerými novinkami vráti na Pohodu po dvoch rokoch, ale aj vystúpenie kultovej kapely The Plastic People of the Universe. Undergroundová formácia z Prahy na pódiu vystúpi spoločne s Filharmóniou Brno. Hodnotu slobody predvedú v rámci tematického programu Co znamená vésti koně. Ten vznikol v čase, keď mala kapela zákaz hrania a každý jej koncert bol prakticky premiérou aj derniérou zároveň. Michal Kaščák však prezradil, že jeden z „Plastikov“, hudobník Vratislav Brabenec, sa zrejme stane súčasťou aj ďalšieho významného koncertu, ktorý sa stal „srdcovkou“ tohtoročnej Pohody. Reč je o zoskupení Zohra – ženskom orchestri z Afganistanu – ktoré slávnostne otvorí sobotňajší program na hlavnej scéne.

Dlhá cesta na Pohodu

Byť ženou a študovať hudbu sa na Slovensku považuje za samozrejmosť, v Afganistane to však v mnohých prípadoch znamená odsúdenie, zásadné rodinné rozkoly či dokonca vyhrážky bombovým útokom. Svoje o tom vie aj Ahmad Naser Sarmast, zakladateľ Afganského národného hudobného inštitútu, ktorý v roku 2014 počas koncertu svojich študentov len zázrakom prežil útok samovražedného atentátnika. Práve on sa totiž rozhodol v rámci inštitúcie poskytnúť vzdelávanie aj dievčatám. Z tejto príležitosti sa nakoniec zrodil aj prvý čisto ženský afganský orchester, ktorý má dnes už viac ako 30 členiek. Silný a inšpiratívny príbeh sa však neskrýva len za samotným súborom, ale aj za ich účasťou na festivale Pohoda.

„Až vtedy sme si uvedomili, aká dôležitá je Európska únia,“ priznala na tlačovej konferencii Barbora Bodnárová z tímu festivalu Pohoda, ktorej úlohou bolo priviesť orchester na Slovensko. Aby sa jej to podarilo, musela prejsť zložitým byrokratickým procesom, od požiadania o uvoľnenie pasov, cez vybavenie víz až po cestovné zdravotné poistenie, ktoré v Afganistane nemajú. Ako dodala, veľký problém bol aj v tom, že Slovensko nemá v Kábule svoju ambasádu, pomohla však Česká republika. „Ide o každodennú komunikáciu s niekoľkými stranami, aby sme ich sem mohli priviesť,“ dodala. Výnimočnú návštevu orchestra na Slovensku sa organizátori rozhodli využiť tak, že okrem Pohody zahrá aj v iných mestách. Pred festivalom to bude Žilina a Trnava, v nedeľu Zohra vystúpi na námestí v Trenčíne.

Na koncerty s dôležitým spoločenským presahom nebude skúpy ani piatok. Na Pohodu zavíta Ida Kelarová so speváckym súborom Čhavorenge v spojení s Českou filharmóniou. K projektu, ktorý zviditeľňuje talentované deti z českých a zo slovenských osád, sa na pódiu pripojí aj zbor Savorenge z Moldavy nad Bodvou. Aj takýmto spôsobom si Pohoda pripomenie 6. výročie neslávne známej policajnej razie v miestnej osade.

Hviezdy na scéne

Pohoda nie je len koncentráciou dobrej nálady či správnej dávky angažovanosti. Na trenčianskom letisku sa každý rok stretávajú aj výrazné osobnosti hudobnej scény. Medzi „ťaháky“ tohtoročnej Pohody jednoznačne patrí rokenrolová hviezda a bývalý člen slávnej skupiny Oasis Liam Gallagher. Osobitý ležérno-štipľavý prejav manchesterského chuligána doplní aj ďalší zjav na britskej scéne. Raper Skepta predvedie nekompromisný britský grime, ktorý sa mu opäť podarilo dostať na výslnie. Fanúšikov hip hopu poteší aj prítomnosť americkej kapely The Roots, známej z populárneho televízneho programu The Tonight Show Starring Jimmy Fallon.

Intímnou spoveďou obalenou elektropopom a disco bítmi rozcíti Pohodu francúzsko-anglická herečka a muzikantka Charlotte Gainsbourg, pop v najrôznejších podobách prinesie aj švédska hudobníčka Lykke Li. Headlinermi Pohody sú aj mená ako The 1975, Mac DeMarco, Michael Kiwanuka, Calypso Rose a mnohí ďalší. Ako však každý rok zdôrazňujú organizátori festivalu, poklady treba hľadať aj medzi menej známymi interpretmi. Jedným z nich je aj ruská formácia Little Big so satirickým nádychom. „Skupín z Ruska, alebo vôbec na východ od nás, máme viac. Príde napríklad fantastická kapela IC3PEAK alebo ukrajinská raperka Alyona Alyona. Je to zaujímavý spôsob, ako predstaviť kultúru, ktorá sa v aktuálnej dobe tvorí na východ od našich hraníc. Občas ju trošku prehliadame,“ priblížil Michal Kaščák. Podľa vlastných slov sa tiež veľmi teší z nových mien na slovenskej hiphopovej scéne, ako sú Gleb či Čavalenky.

Ani sprievodný program nie je na festivale len „sprievodný“. Tvorí jeho rovnocennú súčasť, či už ide o literatúru, divadlá, diskusie, umenie alebo najnovšie aj vedu. To všetko počas troch dní splýva dokopy a tvorí komplexný zážitok menom Pohoda. Kto ho raz okúsi, už nebude vedieť prestať.

Kam na výlet: 5 tipov v okolí

  1. Trenčiansky hrad. Dominanta mesta Trenčín sa nedá prehliadnuť. Treba ju aj navštíviť a užiť si výhľad.
  2. Lanovom parku Tarzánia v lesoparku Brezina blízko hradu si prídu na svoje deti aj dospelí.
  3. Trenčianske Teplice ponúkajú prechádzku kúpeľným mestečkom s bohatou históriou. Nezabudnite na tradičné oblátky či kúpalisko Zelená žaba.
  4. Hrad Beckov. Týči sa na 60 metrov vysokom strmom brale nad obcou Beckov asi 20 km od Trenčína.
  5. Haluzická tiesňava je asi kilometer dlhá prírodná pamiatka vyhĺbená miestnym potokom. Lemujú ju chodníky, vodopády a, samozrejme, krásna príroda.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Pohoda 2019 #Známe neznáme Slovensko #Festivaly a koncerty