Liptovfest zabaví aj prekvapí

Najväčšie podujatie liptovského leta má pred sebou už piaty ročník. Počas dvoch dní predstaví festival Liptovfest v areáli parku Tatrapolis liptovský región v tom najlepšom svetle. Nielen ako oblasť bohatú na históriu a tradície, ale tiež ako Liptov moderný, atraktívny, plný zábavy, dynamického života a najmä zaujímavých ľudí.

17.07.2019 14:00
Liptovfest Foto:
K festivalu Liptovfest patrí aj chutné jedlo.
debata

Tipy redaktorov Pravdy na skvelé letné akcie. Kam a kedy ísť? Aké hviezdy tam vystúpia? Koľko stoja vstupenky? Prečítajte si každú stredu.

Liptov je nádherný horský región na severe Slovenska, ktorého bonusom je netradičné spojenie hôr a vodných plôch, akou je vodná nádrž Liptovská Mara či veľké množstvo termálnych a minerálnych prameňov. Liptov obkolesujú hory zo všetkých strán – Nízke Tatry, Západné Tatry, Vysoké Tatry, Chočské vrchy aj Veľká Fatra. Aj preto sa oprávnene stal perlou cestovného ruchu Slovenska. Spája krásnu prírodu, moderné atrakcie, tradície, skvelú kuchyňu a mnoho iného do balíka, ktorý treba jednoducho vyskúšať. Tak ako tento región, si treba užiť aj blížiace sa podujatie, ktoré bude oslavou Liptova a všetkého liptovského – s Liptákmi, ale nielen s nimi. Liptovfest, festival plný zaujímavých podujatí, sa začína v piatok 19. júla.

Človek liptovský v dokumentárnom filme

Program letného festivalu organizátori rozdelili na dva dni – Liptov včera a Liptov dnes. V prvý festivalový deň, 19. júla, sa brány zábavného parku Tatrapolis otvoria o 15. hodine. Najmenší obyvatelia regiónu sa predstavia v pásme Najmenší Liptov, deti si prídu na svoje pri interaktívnej rozprávke s mímom Miroslavom Kasprzykom na veľkej šachovnici, v predstavení s názvom Zahrajme sa na rozprávku – Vlci a ovca. V duchu hlavnej témy Liptov včera sa uskutoční atraktívna prezentácia Liptova prostredníctvom jeho minulosti. Sprevádzať ju bude pohľad do histórie a stretnutie so sokoliarmi a ich dravcami. Popoludnie bude patriť ženskej speváckej skupine z folklórneho súboru Čriepky, ktorá zaspieva piesne horného a dolného Liptova.

K festivalu patrí aj súťaž, presnejšie výberové kolo súťaže výnimočných, šikovných a zaujímavých ľudí z regiónu Liptov. Máte chuť na letné kino? Človek liptovský je krátky dokumentárny film o ľuďoch, ktorí svoj život prežili v Liptove a svojou prácou ovplyvnili aj život ostatných. Chceli by ste tancovať ľudovky, ale chýbajú vám základy? V škole tanca si natrénujete odzemok na sobotný rekord. K večernému programu je pripravená koncertná smršť známej východniarskej skupiny Drišľak, po ktorej nasleduje zábava s DJ-om pod holým nebom a letné kino, takisto pod holým nebom.

Daniel Hevier pre deti píše aj rapuje

Druhý deň, 20. júna, patrí festivalové dopoludnie opäť tým najmenším. Na programe je Liptovská dielňa vo svetovej téme – netradičné spojenie poctivej, v indigu tlačenej modrotlače a ručne vyrábaných lyží, takisto hry a súťaže pre deti s názvom Liptovskí zbojníci. Aj v tento deň sa drobci môžu zahrať na rozprávku a vyskúšať si základy pantomímy s Miroslavom Kasprzykom. Mágia pre veľkých aj malých, to je vystúpenie kúzelníka Talostana. Majú vaše deti rady všetky predmety, na ktorých sa dá vylúdiť nejaký zvuk? Pre ne je pripravený HDKB alebo Hevi Dubi Komiks Band, s ktorým môžu absolvovať workshop s hudobnými nástrojmi. Na festivale, samozrejme, nebude chýbať pútavý sprievodný program. Usmiati Liptovskí zbojníci vás ozbíjajú o všetky starosti. Súčasťou festivalu je aj výborné jedlo. Ak ste po náročnom programe vyhladli, navštívte Liptovskú kuchyňu pod chutnou vareškou šéfkuchára Dušana Čatlocha.

Mix liptovskej kultúry, tradícií a gastronómie,... Foto: reefe
Liptovfest Mix liptovskej kultúry, tradícií a gastronómie, to je Liptovfest.

Po vystúpení folklórneho súboru Váh z Liptovského Mikuláša príde na scénu opäť Hevi Dubi Komiks Band, skupina, ktorá spieva texty Daniela Heviera – piesne pre deti, tínedžerov a mladé rodiny. Na scénu príde aj samotný autor textov, spisovateľ Daniel Hevier – bude nielen zaujímavo rozprávať, ale aj spievať, rapovať, tvoriť a odpovedať na všetky zvedavé otázky detí či dospelých.

Na slovíčko s majstrom modrotlače

Po tanečnom vystúpení skupiny Freeze pod vedením Lucie Jurkovičovej-Sirekovej, ktorá sa venuje štýlom streetdance, hip hop a show dance, prídu na rad zaujímavé témy v rozhovoroch s hosťami festivalu. Moderátorka Soryana z rádia Vlna vyspovedá dizajnéra a ručného výrobcu lyží Viktora Devečku, porozpráva sa s mladým majstrom modrotlače Matejom Rabadom, Filipom Jakubkom a majstrom sveta v miešaní drinkov Rasťom Kubáňom. Zaujímavú pohybovú šou bude mať na svedomí Michal Barbier, mladý muž, pre ktorého neplatia gravitačné zákony. V jeho podaní uvidíte parkúr, freerunning a kalisteniku, najstaršiu metódu posilňovania a cvičenia s vlastnou váhou, ktorú využívali už Sparťania.

V tanečnom bloku sa popoludní predstaví tanečné konzervatórium z Liptovského Hrádku, stanete sa tiež svedkami pokusu o slovenský rekord v liptovskom odzemku. Zatiaľ čo v minulých rokoch Liptáci získali slovenský rekord v lyžičkovom a klobúkovom tanci, tento rok je v hlavnej úlohe ďalší tanec – odzemok. Pred koncertom hudobnej skupiny Peter Bič Project, ktorá má korene na východe Slovenska, bude vyhlásený víťaz súťaže výnimočných, šikovných a zaujímavých ľudí z regiónu Liptov. Bodku za dvoma bohatými festivalovými dňami v Liptove dá Oldies Party v podaní DJ-ov rádia Vlna.

Kam na výlet: 5 tipov v okolí

  • 1. Zveropark – Zvieratá vo svojom prirodzenom prostredí v dedine Revištské Podzámčie (medzi Žarnovicou a Bzenicou).
  • 2. Svätojánska rozhľadňa je desať metrov vysoká drevená stavba nad obcou Liptovský Ján.
  • 3. Termálny prameň Kaďa s teplotou vody 20 stupňov Celzia v Liptovskom Jáne obsahuje množstvo síranov, ktoré pôsobia liečivo na kĺby.
  • 4. Park Mini Slovensko – devätnásť modelov slovenských kultúrnych pamiatok v mierke 1:25 v Liptovskom Jáne.
  • 5. Demänovská ľadová jaskyňa na vstupe do Demänovskej doliny kombinuje sintrové a ľadové útvary na jednom mieste.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Známe neznáme Slovensko #Festivaly a koncerty #Liptovfest